ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: «Μάζεψε» τις απώλειες με Alpha και ΟΤΕ, στο -4% η Mytilineos

Να περιορίσει τις ενδοσυνεδριακές απώλειες κατάφερε ο Γ.Δ., ο οποίος παρέμεινε κοντά στις 1.180 μονάδες - «Μοιρασμένες» οι τράπεζες - Κάτω των 14 ευρώ η ΤΕΝΕΡΓ - Αρνητικά πρόσημα στη Mytilineos παρά τα μεγέθη του γ΄τριμήνου - Ανοδικά η ΔΕΗ μετά τις υπογραφές για την ENEL Romania - Moody’s: Credit positive για την Alpha Bank η συμφωνία με την ιταλική UniCredit Bank

Μακριά από τα χαμηλά ημέρας τερμάτισε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να «μαζεύουν» τις ενδοσυνεδριακές απώλειες, διατηρώντας την ελληνική αγορά στην περιοχή των 1.180 μονάδων, παρότι πρόσκαιρα απειλήθηκαν ακόμη και οι στηρίξεις του κινητού μέσου όρου των τελευταίων 200 ημερών.

Οι θετικές εξελίξεις στο εσωτερικό, όπως και τα ισχυρά στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ, άμβλυναν σημαντικά τις ανησυχίες τόσο από το μέτωπο στη Μέση Ανατολή, όσο κι από τα αδύναμα τεχνολογικά αποτελέσματα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Την ίδια στιγμή, η προσοχή στράφηκε και στην κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης, η οποία -όπως και αναμενόταν- ανακοίνωσε την πρώτη «παύση» έπειτα από 10 διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων. Ωστόσο, είναι σαφές ότι τα υψηλά επιτόκια θα παραμείνουν για αρκετούς μήνες ακόμα.

Στο ταμπλό, τώρα, η Mytilineos τέθηκε στο επίκεντρο των πιέσεων, διολισθαίνοντας κάτω των 36 ευρώ, παρά τα θετικά μεγέθη του γ’ τριμήνου. Απώλειες έως 2% εμφάνισαν, επίσης, οι Τέρνα Ενεργειακή, Πειραιώς, Εθνική και Jumbo. Από την άλλη πλευρά, οι Alpha Bank, Eurobank και ΟΤΕ αυξήθηκαν κατά έως 1%, ενώ σε θετικό έδαφος έκλεισε και η ΔΕΗ.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ελεγχόμενη πτώση κατά 0,66% και διαμορφώθηκε στις 1.177,39 μονάδες, χάνοντας σχεδόν οκτώ μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (1.185,24 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 13 μονάδες (από 1.167,38 έως 1.180,62 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 95 εκατ. ευρώ.

Η πορεία του Γ.Δ. στη συνεδρίαση της 26ης Οκτωβρίου

Μικτά πρόσημα στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης, παρά τις ενδοσυνεδριακές πιέσεις, εμφάνισε μικτές τάσεις, με αποτέλεσμα να κατέλθει μόλις στο -0,22% και τις 961 μονάδες.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, ενδεικτικά, διολίσθησε στο -1,5% και τα 5,51 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς ακολούθησε στο -1,2% και τα 2,80 ευρώ. Αντίθετα, η μετοχή της Eurobank ενισχύθηκε στο +0,6% και το 1,52 ευρώ, με τη μετοχή της Alpha Bank να σβήνει τις ενδοσυνεδριακές απώλειες και να ανέρχεται στο +0,7% και το 1,39 ευρώ.

  • Alpha Bank +0,69% 1,39 ευρώ
  • Eurobank +0,63% 1,5265 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -1,50% 5,51 ευρώ
  • Πειραιώς -1,20% 2,80 ευρώ

Τι συνέβη στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,77% και 2.904 μονάδες), η μετοχή της Mytilineos «έπεσε» κάτω των 36 ευρώ και απώλεσε 4%, παρά τα ισχυρά κέρδη του γ’ τριμήνου. Απώλειες άνω του 2% εμφάνισαν, ταυτόχρονα, οι μετοχές των Τέρνα Ενεργειακή, Ελλάκτωρ, Viohalco, Aegean και Jumbo, ενώ οι μετοχές των Motor Oil και ΕΛΠΕ μειώθηκαν τουλάχιστον κατά 1%. Στον αντίποδα, η μετοχή της ΔΕΗ κέρδισε 0,4% και επέστρεψε στα 9,2 ευρώ, με τις μετοχές των ΟΠΑΠ – OTE να ενισχύονται κατά 0,3%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,04% και 1.906 μονάδες), η μετοχή της Fourlis ξεχώρισε αρνητικά στο -1,8% και τα 3,99 ευρώ, με τις μετοχές των Ideal, Profile, ΕΧΑΕ, ΕΥΑΘ και Κρι – Κρι να συρρικνώνονται άνω του 1%. Στο άλλο «στρατόπεδο», η μετοχή του ΟΛΠ διευρύνθηκε στο +0,7% και τα 20,9 ευρώ, δίνοντας συνέχεια στο ράλι της Τετάρτης (+5%), μετά τα εντυπωσιακά μεγέθη του 9μήνου. Entersoft και ΑΔΜΗΕ αυξήθηκαν πέριξ του +2%, ενώ Αλουμύλ και ΑΒΑΞ «πέταξαν» στο +4,7% και στο +3,3% αντίστοιχα.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 41 μετοχές σημείωσαν άνοδο, 53 μετοχές κινήθηκαν πτωτικά, ενώ 15 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 80,4 δισ. ευρώ.  

Οι 5 μετοχές που ξεχώρισαν

  • Η μετοχή της Mytilineos υποχώρησε κατά 4%, παρά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα του γ’ τριμήνου, τα οποία ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Στα 14,5 εκατ. ευρώ ο τζίρος, «πέρασαν» πέντε πακέτα των 3,7 εκατ. ευρώ.
  • Η μετοχή της Alpha Bank έσβησε τις ενδοσυνεδριακές απώλειες και επέστρεψε σε θετικό έδαφος, μετά το -3% της Τετάρτης αλλά και το +12% της Τρίτης. Στο 1,39 ευρώ ο τίτλος της τράπεζας, με τον τζίρο στα 12 εκατ. ευρώ. Στο +39% τα κέρδη του 2023.
  • Η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή υποχώρησε κάτω των 14 ευρώ για πρώτη φορά από τις 17 Οκτωβρίου. Βουτιά άνω του 30% μέσα στο 2023, με την εισηγμένη να αξίζει αυτήν την στιγμή 1,6 δισ. ευρώ.
  • Η μετοχή του ΟΛΠ έδωσε συνέχεια στο ράλι της Τετάρτης (+5%), το οποίο προκλήθηκε από τα ισχυρά μεγέθη του 9μηνου. Στα όρια των 21 ευρώ για πρώτη φορά από τις 6 Οκτωβρίου. Στο 1,1 εκατ. ευρώ ο τζίρος των ημερήσιων συναλλαγών.
  • Η μετοχή της Intralot «πέταξε» στο +5% και το 0,71 ευρώ. Έληξε η προθεσμία για την άσκηση των δικαιωμάτων προτίμησης, στην τελική ευθεία η ΑΜΚ των 135 εκατ. ευρώ. Κέρδη 13% για την εισηγμένη στο τελευταίο 30ήμερο.

Οι υψηλότεροι ημερήσιοι τζίροι

  • Mytilineos -4,08% 14,5 εκατ. ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -1,50% 13,7 εκατ. ευρώ
  • Alpha Bank +0,69% 12,0 εκατ. ευρώ
  • ΟΠΑΠ +0,33% 9,9 εκατ. ευρώ
  • Πειραιώς -1,20% 7,1 εκατ. ευρώ
  • Eurobank +0,63% 7,0 εκατ. ευρώ
  • Jumbo -2,27% 5,2 εκατ. ευρώ
  • ΟΤΕ +0,31% 4,1 εκατ. ευρώ
  • Τέρνα Ενεργειακή -2,14% 3,2 εκατ. ευρώ
  • ΔΕΗ +0,43% 3,1 εκατ. ευρώ

Απορρόφησε μέρος των πιέσεων

Το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε εν πολλοίς να απορροφήσει τις εισαγόμενες πιέσεις, οι οποίες προέρχονται από τις -σχεδόν μόνιμες- ανησυχίες για τη Μέση Ανατολή, αλλά κι από τα αδύναμα τεχνολογικά αποτελέσματα στις ΗΠΑ, τα οποία έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για τα κέρδη πολλών «γιγάντων» του κλάδου (Meta, Alphabet κ.α.).

Σ’ αυτήν την προσπάθεια, αναμφίβολα, είχε ως σύμμαχο τις αισιόδοξες εξελίξεις στο εσωτερικό. Από τη μία πλευρά, η Mytilineos πέτυχε τριμηνιαία μεγέθη καλύτερα του αναμενόμενου, ενώ από την άλλη πλευρά, η ΔΕΗ ολοκλήρωσε την εξαγορά της Enel Romania.

Την ίδια στιγμή, το deal Alpha Bank – UniCredit βελτιώνει την ορατότητα στον τραπεζικό κλάδο, ενώ συνιστά ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης, δεδομένου ότι πρόκειται για μια σημαντική επένδυση από μια μεγάλη ευρωπαϊκή τράπεζα (η πρώτη έπειτα από 17 χρόνια).

Κι όλα αυτά, στη σκιά της νέας αναβάθμισης από τον Standard & Poor’s, ο οποίος επανέφερε την Ελλάδα σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας. Πρόκειται, μάλιστα, για το 2ο investment grade, μετά του DBRS στις αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ την 1η Δεκεμβρίου ακολουθεί και η ετυμηγορία του Fitch.

Στο μεταξύ, το μεσημέρι δημοσιεύθηκε η απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Ευρωζώνης για την πορεία τη νομισματικής πολιτικής, με τους τραπεζίτες να προχωρούν στην πρώτη «παύση» έπειτα από 10 διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων.

Ωστόσο, η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ έστειλε μήνυμα διατήρησης των υψηλών επιτοκίων για παρατεταμένο διάστημα, ιδίως ενόσω η Ευρωζώνη συνεχίζει να αποφεύγει την ύφεση και ο πληθωρισμός παραμένει σταθερά άνω του στόχου του 2%.

Τέλος, στις ΗΠΑ το ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 4,9% στο γ΄ τρίμηνο του 2023, πετυχαίνοντας την καλύτερη επίδοση από το δ’ τρίμηνο του 2021 και υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών (4,7%).

Η εικόνα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί στο -0,23% και τις 434 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 0,78%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,46% και ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,15%. Στο Μιλάνο ο FTSE MIB αυξάνεται κατά 0,49%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones είναι σχεδόν αμετάβλητος, ενώ ο Nasdaq βρίσκεται σε τροχιά διόρθωσης.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου αναδιπλώνεται κάτω των 90 δολαρίων, παρά την κρίση στη Μέση Ανατολή. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο -2,47% και τα 83,2 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο -2,09% και τα 88,2 δολάρια ανά βαρέλι. Τέλος, η τιμή του χρυσού ανέρχεται στο -0,19% και τα 1.991 δολάρια ανά ουγγιά.

Διαβάστε ακόμα

Η κατηφόρα, ο Παππάς (πού είναι;) και τα 3 μύρια, η Lazard και η Alpha Bank, το κτίριο Μποδοσάκη στη Βουλή και τα… χρυσά δωμάτια του Χρυσικού

ΔΕΗ: Χτίζει το μεγαλύτερο utility στη ΝΑ Ευρώπη με 9 εκατ. πελάτες – Τι φέρνει το deal με την Enel Romania

Χρήστος Αργυρού: Από τα «σκληρά ποτά» …στα φακελάκια της Lipton το «άρμα» ανάπτυξης της Καρούλιας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

string(0) ""