search icon

Αγορές

Προβάδισμα για τους πωλητές στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Ρευστοποιήσεις σε επιλεγμένες μετοχές (upd)

Στην περιοχή των 1.250 μονάδων ο Γ.Δ. - Πιέσεις από το εξωτερικό, δεν «φθάνει» o Moody's - Ποιες μετοχές ξεχωρίζουν, τι συμβαίνει στο ταμπλό - Σοκ στη μετοχή της Αλουμύλ

(last update 15.20) «Κεφάλι» παίρνουν οι πωλητές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς το θετικό κλίμα από τη διπλή αναβάθμιση του Moody’s δεν καθίσταται ικανό να απορροφήσει τις εξωγενείς πιέσεις. Αποτέλεσμα είναι η διατήρηση της ανοδικής αντίδρασης, μετά την πρόσφατη μεγάλη διόρθωση, να τίθεται εν αμφιβόλω και την ελληνική αγορά να πελαγοδρομεί στην περιοχή των 1.250 μονάδων.

Η Coca Cola σηκώνει το μεγαλύτερο «βάρος», καθώς διολισθαίνει άνω του 2% και «πέφτει» στα 27 ευρώ. Σε αρνητικό έδαφος «γυρίζουν» και οι τράπεζες, με τις Εθνική – Eurobank – Πειραιώς να χάνουν πέριξ του 1%. Στα υπόλοιπα blue chips, η Cenergy υποχωρεί κάτω των 7 ευρώ, ενώ AlphaΟΤΕ – ΔΕΗ κερδίζουν έως 2%. Η Αλουμύλ, δε, υφίσταται μεγάλες πιέσεις, εμφανίζοντας τη χειρότερη συνεδρίαση από το 2020.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ήπια πτώση κατά 0,53% και διαμορφώνεται στις 1.251,86 μονάδες, χάνοντας 6,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.258,58 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 18 μονάδες (από 1.249,53 έως 1.267,53 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 42,9 εκατ. ευρώ.

Επανέρχονται οι πιέσεις στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης δυσκολεύεται να δώσει συνέχεια στην ανοδική αντίδραση του προηγούμενου διημέρου, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο –0,75% και τις 975 μονάδες.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, ενδεικτικά, περιορίζεται κατά 1,4% και επιστρέφει κάτω των 5,8 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Eurobank μειώνεται στο -1,4% και αναδιπλώνεται στο 1,5 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς διαπραγματεύεται στο -1,4% και τα 2,89 ευρώ. Η μετοχή της Alpha Bank, τέλος, ενισχύεται στο +1% και το 1,39 ευρώ.

Τι συμβαίνει στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,64% και 3.042 μονάδες), η μετοχή της ΔΕΗ διευρύνεται αισθητά στο +2% και τα 9,7 ευρώ, ενώ πέριξ του 1% καθορίζεται η άνοδος για τις μετοχές των Ελλάκτωρ, Aegean και ΟΤΕ. Στον αντίποδα, η μετοχή του Coca – Cola συρρικνώνεται στο -2% και «πέφτει» κάτω των 26,5 ευρώ, με τις μετοχές των Cenergy, HelleniQ Energy, Jumbo, Quest, Titan και Sarantis να ακολουθούν πέριξ του -1,5%. H μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, επίσης, συρρικνώνεται κατά -3,3%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-1,07% και 2.033 μονάδες), η μετοχή της Αλουμύλ κατρακυλά κατά 20,6% και διολισθαίνει στα 2,6 ευρώ, καθώς τα οικονομικά μεγέθη δεν ενθουσίασαν τους αναλυτές. Fourlis, ΑΒΑΞ και Τεχνική Ολυμπιακή χάνουν από τουλάχιστον 2%, ενώ άνω του 1% φθάνει η πτώση για τις μετοχές των Παπουτσάνη, Entersoft, ΕΧΑΕ, Intrakat και Epsilon. Αντίθετα, η μετοχή της Dimand κερδίζει σχεδόν 1%, με τις μετοχές των BriQ και Πλαστικά Θράκης να έπονται πέριξ του 0,5%.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 32 μετοχές κινούνται ανοδικά, 66 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 13 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 84,6 δισ. ευρώ.

Οι 5 μετοχές που ξεχωρίζουν

Παλεύει να «σώσει» το ανοδικό σερί

Η Λεωφόρος Αθηνών προσπαθεί να δώσει συνέχεια στην ανοδική αντίδραση του προηγούμενου διημέρου, μέσω της οποίας ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να ψαλιδίσει τις απώλειες στο -4% από τις αρχές Σεπτεμβρίου και στο -6,5% από τα υψηλά έτους.

Η διπλή αναβάθμιση από τον Moody’s, οπωσδήποτε, παρέχει ώθηση στην ελληνική αγορά, καθώς ακόμη και ο πλέον φειδωλός και «σκληρός» οίκος τοποθετεί την Ελλάδα μόλις ένα «σκαλί» κάτω της επενδυτικής βαθμίδας.

Μετά το upgrade της Παρασκευής, λοιπόν, ένας οίκος -ο DBRS– αξιολογεί τη χώρα με επενδυτική βαθμίδα, ενώ ακόμη τρεις οίκοι -οι Moody’s, Standard & Poor’s και Fitch– κατατάσσουν την Ελλάδα ένα βήμα πριν το investment grade.

Την ίδια στιγμή, το σχέδιο αποεπένδυσης του δημοσίου στις ελληνικές τράπεζες τίθεται σταδιακά σε τροχιά υλοποίησης, με την Eurobank εντός της εβδομάδας να ξεκινά τις σχετικές διαδικασίες και να καθίσταται η πρώτη τράπεζα, η οποία θα περιέρχεται πλήρως στα χέρια των ιδιωτών.

Και φυσικά, μην ξεχνάμε ότι έως τα τέλη του Σεπτεμβρίου όλες οι εισηγμένες θα πρέπει να έχουν ανακοινώσει τα οικονομικά μεγέθη του β’ εξαμήνου, κάτι το οποίο αναμένεται να συντηρήσει το επιλεκτικό ενδιαφέρον.

Οι επενδυτές, δε, αποτιμούν και την παρουσία του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, όπου ο πρωθυπουργός επέμεινε στην πολιτική των μειωμένων φόρων, ενώ επανέλαβε τη δέσμευση για περικοπή του φόρου επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών κατά 50%.

Από την άλλη πλευρά, στο εξωτερικό η αβεβαιότητα και η μεταβλητότητα αποτελούν τα βασικά χαρακτηριστικά της συνεδρίασης, δεδομένων των επικείμενων αποφάσεων στο μέτωπο των επιτοκίων.

Την Τετάρτη, ενδεικτικά, η Federal Reserve -εκτός απροόπτου- θα διατηρήσει το εύρος των επιτοκίων στο 5,25% – 5,50%, ενώ την Πέμπτη η Bank of England θα προχωρήσει σε ακόμη μία παρέμβαση, αναθεωρώντας το βασικό επιτόκιο στο 5,5%.

Η εικόνα στο εξωτερικό

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί στο -0,43% και τις 459 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 0,36%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,02%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,65% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,15%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones εμφανίζουν άνοδο κατά περίπου 50 μονάδες.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου παραμένει στα υψηλά 10μήνου. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο +0,54% και τα 91,2 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο +0,45% και τα 94,3 δολάρια ανά βαρέλι. Τέλος, η τιμή του χρυσού ανέρχεται στο +0,05% και τα 1.947 δολάρια ανά ουγγιά.

Διαβάστε ακόμα

Stefanos ante portas Syriza και ο Τσίπρας κάνει πάρτι(!), τα μυστήρια της ΑNEK και τα… σιγομαγειρέματα, το εργοτάξιο και ο χορτάτος μάνατζερ

UBS: Πώς αξιολογεί την επενδυτική βαθμίδα, τις τράπεζες και τα ελληνικά ομόλογα (πίνακες)

Ρουμπινί: Η ΕΚΤ να συνεχίσει τις αυξήσεις στα επιτόκια – Υπάρχει κίνδυνος για στασιμοπληθωρισμό

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version