search icon

Αγορές

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ισορρόπησε στις 900 μονάδες με την «αύρα» της ΔΕΗ

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στο +0,4% και τις 903 μονάδες - Ώθηση από ΔΕΗ, Lamda, ΑΔΜΗΕ, Τιτάνα και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ - Ελεγχόμενες πιέσεις στον ΟΠΑΠ - Σε χαμηλό δύο μηνών η απόδοση των ελληνικών ομολόγων 

Στα επίπεδα των 900 μονάδων σταθεροποιήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να προχωρούν σε επιλεκτικές αγοραστικές κινήσεις, δίνοντας (έστω και δύσκολα) συνέχεια στην πλαγιο-ανοδική τάση. Η μετοχή της ΔΕΗ αποτέλεσε τη μεγάλη «πρωταγωνίστρια», προσφέροντας σημαντικά στηρίγματα, κόντρα στις ελεγχόμενες πιέσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα.  

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε οριακή άνοδο κατά 0,40% και διαμορφώθηκε στις 903,87 μονάδες, κερδίζοντας 3,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (900,30 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε πέντε μονάδες (από 899,69 έως 904,76 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 75 εκατομμύρια ευρώ.   

Ο τραπεζικός κλάδος, κόντρα στον Γενικό Δείκτη, επέλεξε τον «δρόμο» της ήπιας διόρθωσης (+15% στο τελευταίο 30ήμερο), με αποτέλεσμα να τερματίσει στο -0,28% και τις 644 μονάδες. Η προσοχή εστίασε στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία υποχώρησε ελαφρώς στο -0,1% και τα 3,8 ευρώ, εν μέσω της έκδοσης του νέου 5ετούς ομολόγου. Κατά 0,9% μειώθηκε και η μετοχή της Alpha Bank, η οποία διαπραγματεύτηκε στο 0,97 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Eurobank έμεινε αμετάβλητη στο 1,07 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς κινήθηκε οριακά πτωτικά στο -0,1% και το 1,43 ευρώ. Πιο αναλυτικά:  

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,23% και 2.194 μονάδες), η μετοχή της ΔΕΗ τέθηκε στο επίκεντρο των αγοραστών, ενισχυόμενη στο +2,3% και τα 6,6 ευρώ. Κέρδη της τάξης του 2,5% παρουσίασαν, επίσης, οι μετοχές των Lamda Development – Ελλάκτωρ. Η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ακολούθησε στο +1,9% και προσέγγισε εκ νέου το 1,5 ευρώ, ενώ η μετοχή του Τιτάνα διευρύνθηκε περίπου στο +1,7% και ανέκτησε τα 12 ευρώ. Εντυπωσιακή ήταν η μεταβολή στη μετοχή του ΑΔΜΗΕ, η οποία εκτοξεύθηκε στο +6% και το 1,77 ευρώ. Στον αντίποδα, η μετοχή του ΟΠΑΠ απώλεσε 1,2% και υποχώρησε στα 12,7 ευρώ, με τη μετοχή της Motor Oil να περιορίζεται στο -0,9% και τα 17,9 ευρώ.  

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,56% και 1.383 μονάδες), η μετοχή της Cenergy ξεχώρισε θετικά στο +2,1% και τα 3,1 ευρώ, ενώ οι μετοχές των ΑΒΑΞ, Premia και BriQ κέρδισαν τουλάχιστον 2%. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 50 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 44 μετοχές σημείωσαν πτώση, ενώ 25 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 64,4 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με τη Δευτέρα. 

Οι μετοχές με τον υψηλότερο ημερήσιο τζίρο 

Συσσώρευσης συνέχεια

Η Λεωφόρος Αθηνών επιχείρησε μια πρώτη αξιολόγηση των δυνάμεών της, αφότου κατάφερε (επιτέλους) να «πιάσει» τον πολυπόθητο στόχο των 900 μονάδων και να σκαρφαλώσει στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Ιουνίου (δηλαδή των τελευταίων πέντε μηνών).  

Ως αποτέλεσμα, οι επενδυτές προχώρησαν την Τρίτη σε επιλεγμένες και προσεκτικές τοποθετήσεις, έχοντας το βλέμμα στραμμένο αφενός στα ικανοποιητικά εταιρικά μεγέθη των ελληνικών εισηγμένων, αφετέρου στη σχετικά καλή ψυχολογία των διεθνών αγορών.   

Δύο παράγοντες, οι οποίοι στήριξαν το πρόσφατο ανοδικό ράλι και την ανακατάληψη των κρίσιμων αντιστάσεων. Ας μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι ο Γενικός Δείκτης «βλέπει» πλέον κέρδη της τάξης του 1% από τις αρχές του 2022, ανατρέποντας τη μέχρι πρότινος αρνητική απόδοση, η οποία κάποια στιγμή είχε φθάσει ακόμη και σε διψήφια ποσοστά.    

Την ίδια στιγμή, βέβαια, η συσσωρευμένη άνοδος (+8,5% στο τελευταίο 30ήμερο) έχει «γεννήσει» ορισμένες ευκαιρίες για ρευστοποιήσεις, ιδίως ενόσω οι επενδυτές επιχειρούν να αποκομίσουν γρήγορα κέρδη και να «ρεφάρουν» τις απώλειες του έτους. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, η αγορά θα χρειαστεί επιπλέον «καύσιμα», εφόσον επιθυμεί να συνεχίσει την πορεία ανάκαμψης.   

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην αγορά των κρατικών ομολόγων, καθώς οι προσδοκίες για κορύφωση του πληθωρισμού και σταδιακό «φρένο» στις αυξήσεις των επιτοκίων παρέχουν σημαντική ώθηση, με αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετούς τίτλου της Ελλάδας να κατέρχεται στο 4,2%, το χαμηλότερο σημείο από τα μέσα Σεπτεμβρίου. Αντίστοιχη βελτίωση δε, παρατηρείται τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στις ΗΠΑ. 

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει την υφέρπουσα επιφυλακτικότητα των επενδυτών, η οποία εξακολουθεί να είναι παρούσα, θέτοντας σε κίνδυνο την καλή εικόνα της αγοράς. Εξάλλου, οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη είτε στο μέτωπο του πληθωρισμού, είτε στο μέτωπο των επιτοκίων μπορεί να επαναφέρει τους πωλητές στο προσκήνιο. 

Και μέσα σ’ όλα τα παραπάνω, ας μην ξεχνάμε και την εγχώρια πολιτική αβεβαιότητα, η οποία όσο πλησιάζουμε προς την επόμενη άνοιξη θα έχει ολοένα και μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ελληνική αγορά, δεδομένου του πλήθους από άγνωστες μεταβλητές που εμπεριέχονται στη βουλευτική κάλπη του 2023.   

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές  

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται ήπια στο +0,30% και τις 434 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,27%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,47% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,23%. Αντίθετα, ο βρετανικός FTSE 100 μειώνεται κατά 0,30%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, o Dow Jones σημειώνει άνοδο κατά τουλάχιστον 300 μονάδες, χάρη στις προσδοκίες περί επιβράδυνσης του πληθωρισμού. 

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές καταγράφουν ήπια πτώση εν μέσω των προβλέψεων για μικρότερη αύξηση της ζήτησης. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI βρίσκονται στο -1,67% και τα 84,44 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent καθορίζονται στο -1,51% και τα 91,73 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, διαμορφώνεται στο -0,25% και τα 1.772 δολάρια ανά ουγγιά.  

Διαβάστε επίσης 

Το καμπανάκι των εκλογών χτύπησε, οι σφυγμοί του Εξάρχου ανέβηκαν, το δημοσκοπικό σφυρί… έπεσε και η Marriott θέλει Ελληνικό 

Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ: «Αύρα μυστηρίου» για όσα ετοιμάζει ο Ρώσος billionaire στον Σκορπιό (pics) 

Ο κορυφαίος ψήστης στον κόσμο και η αξεπέραστη τέχνη του 

Exit mobile version