(Τελευταία ενημέρωση – 15:03)

Το αρχικό αγοραστικό κρεσέντο χάνει τη δυναμική του στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο δεν καταφέρνει να παραμείνει σε ανοδικό έδαφος για τρίτη διαδοχική ημέρα. Οι πωλητές εντείνουν σταδιακά τις κινήσεις τους στο ταμπλό, στοχεύοντας κυρίως τα διυλιστήρια (Motor Oil – HELLENiQ ENERGY), αλλά και τις τράπεζες.

Παράλληλα, οι επενδυτές κάνουν μία πρώτη αποτίμηση της νέας εποχής στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η οποία πέρασε κι επίσημα από τα «χέρια» της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σε εκείνα της Masdar, σε μίας ιστορικής σημασίας συμφωνία. Στο επίκεντρο και η επικαιροποίηση της λίστας ταξινόμησης του MSCI, με την Αθήνα να περιμένει καλά νέα.

Πλέον, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά -0,91% στις 1.412,42 μονάδες. Το υψηλό ημέρας εντοπίζεται στις 1.434,66 μονάδες και το χαμηλό ημέρας στις 1.419,11 μονάδες.

Κέρδη +1,8% για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία προσεγγίζει τα πολυετή υψηλά των 17 ευρώ. Από την πλευρά της η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή σημειώνει ήπια άνοδο και μειώνει την «ψαλίδα» της τρέχουσας τιμής και της τιμής του deal (20 ευρώ). Στα blue chips, ισχυρή άνοδο καταγράφουν, μεταξύ άλλων, η ΔΕΗ, η Titan και η Aegean. Διορθώνουν πάνω από -4% η Motor Oil και -2% η HELLENiQ ENERGY, μετά την απόφαση της κυβέρνησης για επιβολή προσωρινής συνεισφοράς αλληλεγγύης 33% στις εταιρίες διύλισης.

Τα αποτελέσματα της ετήσιας επισκόπησης για την ταξινόμηση των αγορών (Annual Market Classification Review) ανακοινώνει σήμερα ο MSCI, με έμφαση στο εάν η Ελλάδα θα τοποθετηθεί σε λίστα παρακολούθησης για πιθανή μετάταξή της στις αναπτυγμένες (developed) αγορές. Σε περίπτωση που το Χ.Α. ενταχθεί σε watchlist, θα μεσολαβήσουν περίπου 1,5 με 2 χρόνια (τέλη 2025 με αρχές 2026) για την τελική αναβάθμισή του στις ώριμες αγορές. Παρόμοια διαδικασία θα ακολουθήσουν και άλλοι index providers, με τον FTSE και τον Stoxx να παίρνουν σειρά το γ’ τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με την Eurobank Equities. Υπενθυμίζεται ότι το Χ.Α. είναι η μοναδική αγορά στην ευρωζώνη που παραμένει αναδυόμενη (emerging).

Το Χρηματιστήριο Αθηνών γιορτάζει σήμερα τη μεγαλύτερη ενεργειακή συναλλαγή που έγινε ποτέ στην ιστορία του, καθώς η Masdar, ηγέτιδα δύναμη στον χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα ΗΑΕ, εξαγοράζει την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Πρόκειται επίσης για ένα από τα πιο ηχηρά deals στον τομέα των ΑΠΕ σε επίπεδο ΕΕ. Αρχικά αποκτά το 67% των μετοχών της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και στη συνέχεια θα εκκινήσει υποχρεωτική δημόσια πρόταση για την εξαγορά και του 100%.

Στα 20 ευρώ ανά μετοχή το τίμημα, με premium περίπου 4% σε σύγκριση με το χθεσινό κλείσιμο (19,18 ευρώ). Στα 2,4 δισ. ευρώ η συνολική αποτίμηση της εξαγοράς και στα 3,2 δισ. ευρώ το enterprise value. Σήμερα είναι επίσης προγραμματισμένη η ετήσια γενική συνέλευση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, όπου οι μέτοχοι αναμένεται να εγκρίνουν την πληρωμή μερίσματος ύψους 0,38 ευρώ ανά μετοχή.

Ισορροπούν ανάμεσα σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και διυλιστήρια οι επενδυτές

Αλλαγή σκηνικού στις τράπεζες, με αποτέλεσμα ο κλαδικός δείκτης να υποχωρεί πλέον κατά -0,43% στις 1.255,98 μονάδες. Ο FTSE 25 (υψηλής κεφαλαιοποίησης) χάνει -0,06% στις 3.453,50 μονάδες και ο Mid Cap (μεσαίας κεφαλαιοποίησης) λειτουργεί επιβαρυντικά με τις απώλειες -0,48% που καταγράφει (διαπραγματεύεται στις 2.264,19 μονάδες).

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 60,837 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,244 εκατ. ευρώ είναι πακέτα. Τζίρο 17,486 εκατ. ευρώ κάνει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ακολουθεί η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 7,882 εκατ. ευρώ, στον απόηχο του big deal με την Masdar. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώνεται στα 99,029 δισ. ευρώ. Θετικό πρόσημο για 50 μετοχές, αρνητικό για 52, ενώ 10 παραμένουν χωρίς μεταβολή.

Στις συστημικές τράπεζες, η Alpha Bank υποχωρεί κατά -1% στο 1,5285 ευρώ και έπονται η Eurobank (-0,81% στα 2,07 ευρώ), η Πειραιώς (-0,31% στα 3,552 ευρώ) και η Εθνική (-0,1% στα 8,184 ευρώ).

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ λαμβάνει ώθηση από την πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (+0,83% στα 19,34 ευρώ), κερδίζοντας +1,8% και φτάνοντας μία «ανάσα» από τα 17 ευρώ. Ακολουθούν με άνοδο τουλάχιστον +1% η ΔΕΗ, η Titan και η Aegean.

Αντίθετα, η Motor Oil διολισθαίνει κατά περίπου -4%, επιστρέφοντας κάτω από τα 25 ευρώ και η HELLENiQ ENERGY χάνει -2,3%, διαπραγματευόμενη υπό των 8 ευρώ, στον απόηχο της επιβολής συνεισφοράς αλληλεγγύης 33% στα διυλιστήρια. Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, ισχυρές απώλειες καταγράφουν η Austriacard, ο ΟΛΠ, η ΕΥΑΘ και η Alumil.

Με τραπεζικά «καύσιμα» η διήμερη άνοδος

Δεύτερη συναπτή ημέρα κερδών η χθεσινή για το Χρηματιστήριο Αθηνών, που έχει αποκομίσει κέρδη +1,57% από το χαμηλό διμήνου της περασμένης Δευτέρας (1.404,11 μονάδες). Ο Γενικός Δείκτης έχει «ψαλιδίσει» την πτώση του στο -0,39% μέσα στον Ιούνιο και από την έναρξη της φετινής χρονιάς ενισχύεται κατά +10,29%.

Με πτώση, που προσέγγισε τις 10 μονάδες στα χαμηλά ημέρας, εξελισσόταν η συνεδρίαση της Τετάρτης για τις τράπεζες, οι οποίες έκαναν όμως το ανοδικό comeback και έκλεισαν ξανά με θετικό πρόσημο. Πρωταγωνίστριες η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank. Στο +2,71% τα κέρδη του διημέρου, ενώ είχαν προηγηθεί τρεις ημέρες αθροιστικών απωλειών -5,65%.

Νέο υψηλό 11μήνου για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η οποία «κλείδωσε» πάνω από τα 19 ευρώ για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2023. Ειδικότερα, έκλεισε στα 19,18 ευρώ, με υψηλό ημέρας τα 19,24 ευρώ. Το ιστορικό deal πώλησής της στον ενεργειακό κολοσσό από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Masdar, επισημοποιήθηκε πριν την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης και υπολογίζεται στα 3,2 δισ. ευρώ. Οι αυξανόμενοι «ψίθυροι» των προηγούμενων ημερών για τη συμφωνία δυνάμωσαν και την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία κέρδισε +2,09% το τελευταίο διήμερο, πλησιάζοντας με αξιώσεις τα πολυετή υψηλά των 17 ευρώ.

Την τιμητική της είχε χθες η Motor Oil, η οποία «αναρριχήθηκε» κατά +3,65% στα 25,58 ευρώ, μετά το «πράσινο φως» που άναψε η γενική συνέλευση στο μέρισμα-ρεκόρ του 1,8 ευρώ ανά μετοχή. Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη διανεμηθεί το 0,4 ευρώ, ενώ το υπόλοιπο 1,4 ευρώ θα καταβληθεί στις 3 Ιουλίου. Ο τίτλος «έτρεξε» ένα διήμερο ράλι +4,84% και συνήλθε από το χαμηλό 5μήνου των 24,4 ευρώ. Ωστόσο, έχει ακόμα δρόμο να διανύσει για να επανέλθει στο ιστορικό υψηλό των 28,56 ευρώ.

Τετραήμερο σωρευτικών απωλειών -1,34% για τον ΟΠΑΠ, που απομακρύνεται όλο και περισσότερο από το ψυχολογικό όριο των 15 ευρώ. Χθες υποχώρησε έως και στα 14,65 ευρώ και έκλεισε στα 14,72 ευρώ, με το χαμηλό έτους να εντοπίζεται στα 14,54 ευρώ (κλείσιμο 4ης Ιουνίου). Με κεφαλαιοποίηση 5,447 δισ. ευρώ βρίσκεται λίγο πιο κάτω από τον ΟΤΕ, η χρηματιστηριακή αξία του οποίου «αγγίζει» τα 5,626 δισ. ευρώ.

Νέα πτώση για την Viohalco, η οποία έχει υποχωρήσει κατά -6,55% το τελευταίο πενθήμερο. Παράλληλα, μετρά 11 απώλειες στις τελευταίες 12 συνεδριάσεις, έχοντας χάσει σωρευτικά -8,59%. Η μετοχή βρίσκεται σταθερά κάτω από τα 6 ευρώ και έχει απομακρυνθεί περαιτέρω από το υψηλό έτους των 6,63 ευρώ. Στο 1,516 δισ. ευρώ η κεφαλαιοποίησή της, ενώ η ανάλογη της θυγατρικής Cenergy Holdings ξεπερνά το 1,75 δισ. ευρώ.

Τριήμερο ράλι +8,15% για την Ελλάκτωρ, επανερχόμενη πάνω από τα 2,5 ευρώ. Σημαντική ώθηση παρείχε η επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,5 ευρώ ανά μετοχή, με την έναρξη καταβολής να έχει οριστεί στις 26 Ιουλίου. Παράλληλα, η εισηγμένη προχώρησε στη δωρεάν διάθεση 1,65 εκατ. μετοχών αξίας 4 εκατ. ευρώ σε 13 στελέχη της. Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες του dark room, ο εφοπλιστής Διαμαντής Διαμαντίδης ρευστοποίησε τη θέση που κατείχε στην Ελλάκτωρ και η οποία ήταν της τάξης του 3% του μετοχικού κεφαλαίου. «Η πώληση Διαμαντίδη εξηγεί πιθανόν και την συμπεριφορά της μετοχής κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις», σημειώνει η στήλη.

Επιστροφή στο χαμηλό 14μήνου των 3,85 ευρώ για την Fourlis, η οποία έχει τα 3,795 ευρώ ως ενδοσυνεδριακό αρνητικό ρεκόρ έτους. Οι φετινές απώλειες ανέρχονται στο -3,75%, ενώ η εισηγμένη αποτιμάται πλέον στα 200,7 εκατ. ευρώ.

Σε καθοδική ρότα παραμένει η Dimand, η οποία καταρρίπτει το ένα αρνητικό μετά το άλλο, μετρώντας μόλις μία ανοδική συνεδρίαση εντός του Ιουνίου. Χθες έκλεισε στα 8,09 ευρώ, που συνιστούν νέο ιστορικό χαμηλό, φτάνοντας έως και τα 8,07 ευρώ στα χαμηλά ημέρας. Η μετοχή καταγράφει απώλειες -23,68% φέτος, ενώ έχει απολέσει σχεδόν 7 ευρώ, ήτοι -46,07% από την τιμή εισαγωγής της στο Χ.Α. (15 ευρώ) τον Ιούλιο του 2022.

Στο -9,65% της Τρίτης ήρθε να προστεθεί χθες άλλο ένα -9,71% για την Doppler, που κινείται πλέον σε επίπεδα υπό του 1 ευρώ. Συγκεκριμένα έκλεισε στο 0,93 ευρώ και σε χαμηλό δύο μηνών. Προχθές ανακοινώθηκε η μεταβίβαση του 35% στην SMERemediumCap, συμφερόντων του Ν. Καραμούζη. Χθες εισήχθησαν τα περίπου 10,6 εκατ. δικαιώματα συμμετοχής στην πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, τα οποία θα είναι διαπραγματεύσιμα έως και τις 27 Ιουνίου, με ελεύθερο ημερήσιο όριο διακύμανσης και τιμή εκκίνησης το 0,0905 ευρώ.

Τέσσερις ημέρες συνολικών κερδών +15,54% για την Real Consulting, η οποία βρίσκεται με το ένα «πόδι» στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ο τίτλος κινείται πλέον στις παρυφές των 4 ευρώ και σε υψηλό περίπου ενός μήνα. «Εκτοξεύεται» κατά σχεδόν +50% φέτος και η κεφαλαιοποίησή του ανέρχεται στα 84,71 εκατ. ευρώ. Σε πρόσφατο report της η Eurobank Equities έθεσε ως τιμή στόχο τα 5,3 ευρώ για τη μετοχή.

Επιστρέφει στις συναλλαγές η Wall Street – Νευρικότητα στην Ευρώπη

Από ιστορικά υψηλά επίπεδα ξεκινά η συνεδρίαση της Πέμπτης για τον S&P 500 και τον Nasdaq στην Wall Street. Η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά επιστρέφει στις συναλλαγές έπειτα από μονοήμερη ανάπαυλα λόγω της αργίας της Juneteenth (δεύτερη ημέρα ανεξαρτησίας των Αμερικανών). Τα futures των βασικών δεικτών δείχνουν ανοδικό ξεκίνημα και σήμερα, παραμένοντας στο «κυνήγι» των ρεκόρ.

Θετικά πρόσημα σήμερα για τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τη νευρικότητα να παραμένει ωστόσο στα ταμπλό. Ξεχωρίζουν ο ιταλικός FTSE MIB (+1,2%) και ο γαλλικός CAC 40 (+0,9%). Η προσοχή στρέφεται στην ετυμηγορία της Τράπεζας της Αγγλίας, η οποία αναμένεται να κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, παρά την υποχώρηση του βρετανικού πληθωρισμού στο 2%, που αποτελεί τον επίσημο στόχο της BoE. Μεικτές τάσεις κυριάρχησαν στις ασιατικές αγορές, με τους επενδυτές να υιοθετούν στάση αναμονής μετά την απόφαση της Κίνας να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια δανεισμού.

Διαβάστε ακόμη

Ανάλυση χρέους: «Διαχειρίσιμο» και μετά το 2032 το δανειακό βάρος

Κομισιόν: Πρόοδος αλλά και προκλήσεις για τράπεζες και servicers – Τα εύθραυστα κέρδη και οι κυρώσεις

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Ποιες διορθώσεις εξετάζονται στο φορολογικό

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ