search icon

Αγορές

Χρηματιστήριο Αθηνών: Οι καλύτερες και οι χειρότερες επιδόσεις του 2022 – Ποιες μετοχές απογειώθηκαν, ποιες βούλιαξαν

Οι μετοχές που ξεχώρισαν μέσα στο 2022 - Ποιες «έσπασαν» τα κοντέρ και ποιες απογοήτευσαν - Τα μεγάλα κέρδη των τραπεζών, το έτος - ρεκόρ για Mytilineos, το ντεμαράζ της Intrakat και τα διυλιστήρια - Οι χαμηλές «πτήσεις» των ΔΕΗ και Coca Cola

Μια ευχάριστη έκπληξη επιφύλασσε το δ’ τρίμηνο για το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς το εντυπωσιακό comeback του Οκτωβρίου – Νοεμβρίου όχι μόνο «έσβησε» τις μεγάλες απώλειες του 9μήνου, αλλά εντέλει οδήγησε την ελληνική αγορά στο +4% μέσα στο 12μηνο του 2022. Κάτι, το οποίο ουδείς περίμενε πριν μερικούς μήνες.

Και το πιο εντυπωσιακό στοιχείο; Η παραπάνω επίδοση επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια μιας περιόδου, στην οποία οι μεγαλύτερες αγορές του πλανήτη πραγματικά «υπέφεραν» (-13% o Stoxx 600, -20% o S&P 500, -10% ο Nikkei) ελέω του πολέμου στην Ουκρανία, της πληθωριστικής – ενεργειακής κρίσης, των φόβων για ύφεση και του ακριβότερου δανεισμού.

Πρόκειται για μια υπερ-απόδοση της ελληνικής αγοράς, την οποία είχαμε να δούμε αρκετά χρόνια και η οποία, οπωσδήποτε, συνδέεται με τα ανθεκτικά οικονομικά μεγέθη των ελληνικών εισηγμένων, την πληθώρα των επιχειρηματικών deals (συγχωνεύσεις, εξαγορές), αλλά και τις εντυπωσιακές επιδόσεις της εγχώριας οικονομίας (εκτιμήσεις για ανάπτυξη άνω του 6%).

Οι τράπεζες στο +11%

Το +3% του Γενικού Δείκτη οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες μέσα στο 2022 έκαναν ένα μίνι – ράλι της τάξης του 11%, κεφαλαιώνοντας στο έπακρον την αισθητή μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (σε μονοψήφια επίπεδα), αλλά και την επιστροφή στη βιώσιμη κερδοφορία, κάτι που προλειαίνει το έδαφος για τα πρώτα μερίσματα.

Δεν είναι τυχαίο ότι, με εξαίρεση την Alpha Bank (-7%), οι υπόλοιπες τρεις συστημικές τράπεζες εμφάνισαν αξιοσημείωτη κέρδη. Η Εθνική Τράπεζα, συγκεκριμένα, ξεχώρισε στο +25%, ενώ ακολούθησε η Eurobank στο +17% και η Πειραιώς στο +8%. Πιο αναλυτικά:

Ενέργεια και πετρέλαιο

Άξιες συμπαραστάτες των τραπεζών αποδείχθηκαν, αναμφίβολα, οι μετοχές των δύο διυλιστηρίων, οι οποίες είδαν τα περιθώρια διύλισης να εκτοξεύονται (ως απόρροια της ενεργειακής κρίσης και της στροφής στο πετρέλαιο), με αποτέλεσμα η κερδοφορία να φθάνει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Κι αυτό αποτυπώθηκε και στο ταμπλό, με τη Motor Oil να αποχαιρετά το 2022 με άνοδο +57% και τα ΕΛΠΕ με άνοδο +20%

Ο υψηλός βαθμός διαφοροποίησης του χαρτοφυλακίου προσέφερε εντυπωσιακά κέρδη και στη μετοχή της Mytilineos, η οποία σκαρφάλωσε στο +32% στο τελευταίο 12μηνο. Μάλιστα, οι άκρως θετικές οικονομικές επιδόσεις οδήγησαν τη μετοχή σε νέο ιστορικό υψηλό.

Από την πλευρά της, η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε στο +50% και εδραιώθηκε άνω του ψυχολογικού ορίου των 20 ευρώ. Πέραν της βελτιωμένης κερδοφορίας, καίριο ρόλο σ’ αυτό διαδραμάτισε η σχεδόν προδιαγεγραμμένη πώληση του πλειοψηφικού πακέτου στις αυστραλιανές εταιρείες First Frontier – Macquarie. Για τον ίδιο λόγο η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (κατέχει το 37% της ΤΕΝΕΡΓ), παρά την άνοδο των λειτουργικών δαπανών και των πρώτων υλών, είδε τη μετοχή να διευρύνεται κατά 13% και να φθάνει στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 15ετίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Ελλάκτωρ κατέγραψε άλμα της τάξης του 30%, χάρη στο deal με τη Motor Oil (απέκτησε το 30%), την πώληση του 70% της «Άνεμος», την πρόωρη αποπληρωμή του ομολόγου των 670 εκατ. ευρώ, αλλά και την κατάπαυση «πυρός» ανάμεσα στους μετόχους. Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει και στην Intrakat, η οποία πραγματοποίησε ένα εντυπωσιακό ντεμαράζ εντός του Δεκεμβρίου (+12,5%), χάρη στην επερχόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ), η οποία δίνει νέα πνοή στις προοπτικές της εταιρείας.

Τουρισμός και τυχερά παιχνίδια

Η επιστροφή σ’ ένα «κανονικό» καλοκαίρι, οπωσδήποτε, βοήθησε τις εισηγμένες του τουριστικού κλάδου να καταγράψουν σημαντικές αποδόσεις, αφήνοντας στο παρελθόν τη διετία της πανδημικής κρίσης. Η μετοχή της Autohellas, ενδεικτικά, κέρδισε άνω του 25%, πέτυχε νέο ιστορικό υψηλό αλλά και πήρε το «εισιτήριο» για τον FTSE 25. Στο +15% τερμάτισε και η μετοχή της Aegean.

Την ίδια στιγμή, στους ωφελημένους της χρονιάς συγκαταλέγεται και ο ΟΠΑΠ, ο οποίος χάρη στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στο Κατάρ προσδοκάει ένα εντυπωσιακό -σε όρους κερδοφορίας- δ’ τρίμηνο. Κι αυτό, δεν άφησε ασυγκίνητους τους επενδυτές, οι οποίοι έσπευσαν να ανεβάσουν τη μετοχή κατά σχεδόν 11%.

Κόντρα, στον πληθωρισμό και το κύμα ανατιμήσεων, παράλληλα, η μετοχή της Jumbo σημείωσε άλμα κατά περίπου 25%, αποδεικνύοντας μια σθεναρή ανθεκτικότητα στο δυσμενές επιχειρηματικό περιβάλλον.

Οι μετοχές που απογοήτευσαν

Σε αντιδιαστολή με τα παραπάνω, υπάρχει και μια ομάδα μετοχών του 25άρη δείκτη, η οποία όχι μόνο δεν εντυπωσίασε, αλλά παρουσίασε και σημαντικές απώλειες. Στην κορυφή αυτών «φιγουράρει» η ΔΕΗ, η οποία είδε την ενεργειακή κρίση να περικόπτει δραματικά τα περιθώρια κέρδους. Αποτέλεσμα ήταν η μετοχή να αποχαιρετήσει το 2022 με απώλειες της τάξης του 30%.

Οι γεωπολιτικές προκλήσεις, παράλληλα, έπληξαν την Coca – Cola, η οποία τέθηκε στο επίκεντρο των πωλητών λόγω της μεγάλης έκθεσης στις αγορές των εμπόλεμων Ρωσίας και Ουκρανίας. Παρότι έχει απομακρυνθεί από το χαμηλό έτους και η κερδοφορία υπέστη μικρότερο πλήγμα απ’ ό,τι αναμενόταν, η μετοχή συρρικνώθηκε κατά τουλάχιστον 26% μέσα στο 2022. Για τους ίδιους λόγους η Σαράντης έχασε 25%.

Το 2022 δεν ήταν και το καλύτερο δυνατό για τις εταιρείες τεχνολογίας – πληροφορικής, οι οποίες θεωρούνται οι πλέον ευάλωτες στο περιβάλλον των υψηλών επιτοκίων και των σφιχτών νομισματικών συνθηκών. Έτσι, μοιραία, η Quest Συμμετοχών περιορίστηκε κατά τουλάχιστον 25% μέσα στο 12μηνο.

Οι επιδόσεις των μη τραπεζικών blue chips

Οι αριθμοί που προβληματίζουν

Παρά την ανθεκτικότητα του Γενικού Δείκτη μέσα στο 2022, τα ποιοτικά στοιχεία της αγοράς εξακολουθούν να αποτελούν πηγή προβληματισμού και αναστοχασμού για τη διοίκηση της ΕΧΑΕ. Και για του λόγου το αληθές:

Οι καλύτερες επιδόσεις στο ταμπλό

Οι χειρότερες επιδόσεις στο ταμπλό

Διαβάστε ακόμη

Το σπίτι της χρονιάς; Η ιστορία πίσω από την κατοικία-υπερπαραγωγή που “επιπλέει” στο νερό

10 κρασιά-διαμάντια από τα …ξένα που μένουν αξέχαστα

Οι δυο διασημότερες τσάντες όλων των εποχών σε ακτινογραφία: Chanel 2.55 vs. Chanel Classic flap

Exit mobile version