Με κέρδη σχεδόν 1% κατάφερε να αποχαιρετίσει την εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς το σημερινό άλμα του 3% «έσβησε» τις μέχρι πρότινος απώλειες και οδήγησε την ελληνική αγορά σε θετικό έδαφος. Κι όλα αυτά, χάρη στο ξέφρενο τραπεζικό ράλι, το οποίο πυροδότησε η δήλωση του Βλαντιμίρ Πούτιν περί προόδου στις συνομιλίες με την Ουκρανία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, στη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε ισχυρή άνοδο κατά 3,05% και ενισχύθηκε στις 827,96 μονάδες, με αποτέλεσμα να κερδίσει 24,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (803,47 μονάδες) και να ολοκληρώσει την εβδομάδα στο +0,8%. Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 30 μονάδες (από 806,55 έως 836,86 μονάδες), ενώ ο τζίρος των συναλλαγών κυμάνθηκε στα 103,7 εκατομμύρια ευρώ.
Ο τραπεζικός κλάδος αποτέλεσε, για ακόμη μία ημέρα, τον απόλυτο πρωταγωνιστή, καθώς εκτινάχθηκε στο +5,04% και καθορίστηκε στις 561,23 μονάδες, κλείνοντας το χρηματιστηριακό τετραήμερο (η Δευτέρα ήταν αργία για το Χ.Α.) στο +3%. Μεγάλη κερδισμένη ήταν η μετοχή της Eurobank, η οποία αυξήθηκε δυναμικά στο +9,5% και το 0,91 ευρώ, χάρη στα άκρως θετικά μεγέθη του 2021. Κατά σχεδόν 4,5% ενισχύθηκε και η μετοχή της Πειραιώς, ενώ οι μετοχές των Alpha Bank και Εθνικής Τράπεζας ακολούθησαν με κέρδη 3% και 2%, αντίστοιχα. Πιο αναλυτικά:
- Alpha Bank +2,90% 1,03 ευρώ
- Eurobank +9,54% 0,9114 ευρώ
- Εθνική Τράπεζα +2,13% 2,737 ευρώ
- Πειραιώς +4,42% 1,275 ευρώ
Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+3,5% και τις 1.990 μονάδες), η δεικτοβαρής μετοχή της Coca – Cola συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς τερμάτισε στο +4,3% και τα 19,3 ευρώ, λόγω του οφέλους από ενδεχόμενη εκεχειρία στην Ουκρανία. Από εκεί και πέρα, άνοδο κατά τουλάχιστον 4% παρουσίασαν οι μετοχές των Lamda Development, Mytilineos και ΟΠΑΠ. Η μετοχή της Σαράντης βρέθηκε στο +3,9% και η μετοχή της Aegean στο +3%. Ενδεικτικό του θετικού κλίματος ήταν το γεγονός ότι όλα τα blue chips μετοχές έκλεισαν ανοδικά.
Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+2,65% και τις 1.467 μονάδες), ξεχώρισαν οι μετοχές των Cenergy και Enterstoft, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 7,4% και κατά 5,2%, αντίστοιχα. Συνολικά, 97 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 19 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ έξι μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 60,4 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 2 δισ. ευρώ σε σχέση με την Πέμπτη.
O Πούτιν άλλαξε το κλίμα
H δήλωση του Ρώσου προέδρου περί προόδου στις συζητήσεις με την Ουκρανία αποτέλεσε game changer για τις αγορές, οι οποίες επιτέλους βλέπουν μια αχτίδα φωτός και προσβλέπουν σε άμεση κατάπαυση του πυρός. Μια εξέλιξη, η οποία -εφόσον επιβεβαιωθεί- θα βάλει φρένο στο ράλι των εμπορευμάτων και θα δώσει την ευκαιρία στους επενδυτές να επιστρέψουν στις μετοχές.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι τιμές των μετάλλων εμφανίζουν αισθητή μείωση -με εξαίρεση τον χαλκό, ο οποίος είναι σχεδόν αμετάβλητος. Ενδεικτικά, η τιμή του παλλαδίου διολισθαίνει κατά 4%, η τιμή του χρυσού χάνει 1,5%, η τιμή του ασημιού υποχωρεί κατά 1% και η τιμή της πλατίνας «πέφτει» κατά 1,2%.
Αυτή η αισιοδοξία αποτυπώνεται και στην Ευρώπη, όπου ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 αυξάνεται κατά 1,2% και τις 432 μονάδες, ενώ ράλι άνω του 2% καταγράφει ο γερμανικός DAX. Ο γαλλικός CAC 40 και ο ιταλικός FTSE MIB βρίσκονται στο +1%, με τον βρετανικό FTSE 100 να έπεται στο +0,9%.
Πέραν των ρωσο-ουκρανικών εξελίξεων, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκαν και οι χθεσινές ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία επίσπευσε τον τερματισμό των αγορών ομολόγων (στο γ’ τρίμηνο του 2022), υπό τον φόβο του πληθωρισμού. Παράλληλα, κάνοντας ειδική μνεία και στην Ελλάδα, επιβεβαίωσε ότι το έκτακτο πανδημικό πρόγραμμα (PEPP) θα ολοκληρωθεί στα τέλη του Μαρτίου.
Πάντως, οι γεωπολιτικές προκλήσεις, το δυσβάσταχτο ενεργειακό κόστος και ο κίνδυνος του στασιμοπληθωρισμού (υψηλός πληθωρισμός, χαμηλή ανάπτυξη) εξακολουθούν να επιδρούν δυσμενώς στο επενδυτικό κλίμα, αποτελώντας σημαντική πηγή μεταβλητότητας και αβεβαιότητας. Από την άλλη πλευρά, όμως, υπάρχει προσδοκία ότι η έναρξη της περιόδου δημοσίευσης των εταιρικών αποτελεσμάτων θα βελτιώσει την εικόνα της ελληνικής αγοράς και θα παράσχει στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη, κάτι που επιβεβαιώθηκε σήμερα με την περίπτωση της Eurobank.
Διαβάστε επίσης:
Ράλι δια χειρός Πούτιν στις αγορές: Rebound 300 μονάδων στον Dow Jones – Στο +3% η Φρανκφούρτη
Ρωσία: Χρωστά πάνω από $120 δισ. στις δυτικές τράπεζες – Γιατί δεν πρόκειται να τα πάρουν ποτέ πίσω
Ξέφρενο ράλι για τη μετοχή της Eurobank – Η καλύτερη συνεδρίαση από τον Νοέμβριο του 2020