(last update 15.00) Διευρύνονται οι απώλειες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές να κυριαρχούν απόλυτα στο ταμπλό και να προχωρούν σε εκτεταμένες ρευστοποιήσεις, στη σκιά των ραγδαίων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή αλλά και στον ενεργειακό κλάδο.
Η σημερινή κάμψη, δε, έρχεται να «ψαλιδίσει» σημαντικά τα συνολικά εβδομαδιαία κέρδη, τα οποία είναι τα πρώτα έπειτα από έξι διαδοχικά καθοδικά πενθήμερα.
Στο ταμπλό, τώρα, η Mytilineos υποχωρεί κάτω των 35 ευρώ, διορθώνοντας κατά 2% από το πρόσφατο τριήμερο ράλι. Απώλειες έως 5% εμφανίζουν, επίσης, οι Jumbo – Viohalco – Tέρνα Ενεργειακή – Cenergy, ενώ οι τραπεζικές μετοχές διολισθαίνουν κατά έως 3%. Στον αντίποδα, η Ελλάκτωρ διευρύνεται δυναμικά κατά τουλάχιστον 3%.
Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει αξιοσημείωτη πτώση κατά 1,59% και διαμορφώνεται στις 1.163,54 μονάδες, χάνοντας σχεδόν 19 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (1.182,31 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 23 μονάδες (από 1.160,85 έως 1.183,11 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 33 εκατ. ευρώ.
Στο «κόκκινο» οι τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης, παρά το σταθεροποιητικό ξεκίνημα, αυτήν την στιγμή τίθεται στο επίκεντρο των πιέσεων, καθώς υποχωρεί στο -1,70% και τις 911 μονάδες, «ψαλιδίζοντας» τα εβδομαδιαία κέρδη.
Η μετοχή της Πειραιώς, ενδεικτικά, διολισθαίνει στο -2,9% και τα 2,7 ευρώ, με τη μετοχή της Alpha Bank να έπεται στο -2,2% και το 1,24 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Eurobank μειώνεται στο -2% και το 1,43 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας αναδιπλώνεται στο -0,1% και τα 5,4 ευρώ.
- Alpha Bank -2,27% 1,246 ευρώ
- Eurobank -2,05% 1,435 ευρώ
- Εθνική Τράπεζα -0,15% 5,422 ευρώ
- Πειραιώς -2,91% 2,736 ευρώ
Τι συμβαίνει στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,69% και 2.838 μονάδες), η μετοχή της Mytilineos κατέρχεται των 35 ευρώ (-2%), βάζοντας «φρένο» στο διψήφιο ράλι του προηγούμενου 3ημέρου. Απώλειες έως του 3% παρουσιάζουν, επίσης, οι μετοχές των Τέρνα Ενεργειακή, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Viohalco, Lamda Development και Cenergy. Ταυτόχρονα, οι μετοχές των Jumbo και Cenergy κατρακυλούν κατά 5% και κατά 4%, αντίστοιχα. Αντίθετα, η μετοχή του Ελλάκτωρ ενισχύεται στο +3,2% και τα 2,07 ευρώ.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-1,33% και 1.871 μονάδες), η μετοχή της Intrakat ξεχωρίζει αρνητικά στο -1,5% και τα 2,9 ευρώ, με τη μετοχή της Dimand να συρρικνώνεται στο -4% και τα 10,5 ευρώ. Fourlis, Ideal, Profile, ΑΒΑΞ, ΕΧΑΕ, Intracom και Τεχνική Ολυμπιακή χάνουν από 1,5% έως 3%. Στο άλλο στρατόπεδο, η μετοχή της Πλαστικά Θράκης διευρύνεται στο +1% και τα 4 ευρώ.
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 26 μετοχές σημειώνουν άνοδο, 85 μετοχές κινούνται πτωτικά, ενώ οκτώ μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 79,5 δισ. ευρώ.
Οι 5 μετοχές που ξεχωρίζουν
- Η μετοχή της Mytilineos χάνει 2% και επιστρέφει κάτω των 35 ευρώ, βάζοντας «φρένο» στο διψήφιο ράλι του προηγούμενου 3ημέρου. «Πέρασε» πακέτο 700.000 ευρώ στην τιμή των 34,7 ευρώ. Στα όρια των 5 δισ. η κεφαλαιοποίηση.
- Η μετοχή της Jumbo διολισθαίνει κατά 5% και αναδιπλώνεται στα 24 ευρώ. Στα 2,8 εκατ. ευρώ ο τζίρος των συναλλαγών. Κάτω του 60% περιορίζονται τα συνολικά κέρδη του 2023, στο -16% η απόσταση από το ιστορικό υψηλό των 29 ευρώ.
- Η μετοχή της ΔΕΗ δυσκολεύεται να «σηκώσει» κεφάλι, με αποτέλεσμα να παραμένει στα 9,1 ευρώ. Κοντά στο -20% οι απώλειες από το υψηλό έτους των 11 ευρώ. Στα 3,5 δισ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση.
- Η μετοχή της Dimand κατρακυλά κατά 4% και οπισθοχωρεί στα 10,5 ευρώ, στο χαμηλότερο επίπεδο από την εισαγωγή της στην κύρια αγορά του Χ.Α. το 2022. Στα 150.000 ευρώ ο τζίρος. Απώλειες 26% από τις αρχές του έτους.
- Η μετοχή της Intralot περιορίζεται κατά 1,5% (στο 0,62 ευρώ), καθώς σήμερα ξεκίνησε η διαδικασία της άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά έως 138 εκατ. ευρώ (θα διαρκέσει έως τις 23/10). Το δικαίωμα προτίμησης, στην πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης, κατρακυλά κατά 31%, στο 0,0215 ευρώ.
«Φρένο» στο ανοδικό σερί
Το Χρηματιστήριο Αθηνών πατάει «φρένο» στο 3ήμερο ανοδικό σερί, με τους επενδυτές να παρουσιάζουν σημάδια κόπωσης, μετά το καλύτερο ράλι του φθινοπώρου, το οποίο μάλιστα, ενδοσυνεδριακά έφερε τον Γενικό Δείκτη έως και άνω των 1.200 μονάδων.
Η επιστροφή των πωλητών συνιστά απόρροια των ανησυχιών στις διεθνείς αγορές, οι οποίες ταλανίζονται από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή και τις επιπτώσεις του στον κλάδο της ενέργειας.
Οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου ήδη βρίσκονται σε ανοδική τροχιά, πυροδοτώντας ένα νέο κύμα ενεργειακής ακρίβειας, το οποίο ετοιμάζεται να παρασύρει τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.
Η τιμή του φυσικού αερίου, ενδεικτικά, ξεπέρασε την Πέμπτη τα 53 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με αποτέλεσμα η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα να φθάνει στις παρυφές των 140 ευρώ/μεγαβατώρα. Την ίδια στιγμή, οι τιμές του πετρελαίου σημειώνουν την Παρασκευή άνοδο κατά τουλάχιστον 2% και φθάνουν αισίως στα 88 δολάρια ανά βαρέλι.
Ταυτόχρονα, παρά τη δρομολογούμενη «παύση» σε Ευρώπη και ΗΠΑ, οι κεντρικές τράπεζες αναμένεται να διατηρήσουν τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, κάτι που «συντηρεί» την πίεση στις ομολογιακές αποδόσεις.
Από την άλλη πλευρά, το ελληνικό χρηματιστήριο μπορεί να αντιπαρατάξει την πολιτική σταθερότητα -όπως αυτή επιβεβαιώθηκε και στις περιφερειακές εκλογές- αλλά και τις προσδοκίες για αναβάθμιση από τον Standard & Poor’s στις 20 Οκτωβρίου, οι οποίες δημιουργούν τις προϋποθέσεις για διατήρηση της μακροπρόθεσμης τάσης.
Καταλυτική αναμένεται η συμβολή των εταιρικών αποτελεσμάτων του γ’ τριμήνου, τα οποία θα ξεκινήσουν να δημοσιεύονται τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, ενώ το βλέμμα στρέφεται και στη διάθεση του 20% του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Εθνική Τράπεζα.
Η εικόνα στο εξωτερικό
Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 είναι σχεδόν αμετάβλητος στις 453 μονάδες, καθώς οι διακυμάνσεις στον γερμανικό DAX, στον βρετανικό FTSE 100, στον γαλλικό CAC 40 και στον ιταλικό FTSE MIB δεν ξεπερνούν το +/- 0,30%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones ενισχύονται κατά σχεδόν 100 μονάδες.
Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου διευρύνεται εκ νέου στα πρόσφατα πολύμηνα υψηλά. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο +2,32% και τα 84,8 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο +2,22% και τα 87,9 δολάρια ανά βαρέλι. Τέλος, η τιμή του χρυσού ανέρχεται στο +0,68% και τα 1.895 δολάρια ανά ουγγιά.
Διαβάστε ακόμα
Ενεργειακός «πυρετός»: «Φωτιά» οι τιμές σε φυσικό αέριο και ρεύμα (διάγραμμα)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ