search icon

Αγορές

Χρηματιστήριο Αθηνών: Θετικό γύρισμα με οδηγό τις τράπεζες

Ο Γενικός Δείκτης οπισθοχωρεί προς τις 1.080 μονάδες, εν μέσω των ανησυχιών για τις αμερικανικές τράπεζες και τις επικείμενες εκλογές, αλλά την τελευταία ώρα καταγράφει προσπάθεια για θετικό κλείσιμο - Σε χαμηλά επίπεδα ο τζίρος - Απώλειες στις ευρωαγορές

Με βασικό μοχλό πίεσης τις τραπεζικές ανησυχίες που αναζωπυρώθηκαν στις ΗΠΑ, υπό το φως των αποτελεσμάτων της First Republic Bank, κινούνται σήμερα τα διεθνή χρηματιστήρια.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε σε αρνητικό έδαφος για 3η διαδοχική ημέρα, με τους επενδυτές να προχωρούν σε ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις, στη σκιά των ανησυχιών για τις αμερικανικές περιφερειακές τράπεζες. Ωστόσο, μια ώρα πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης η αγορά και ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε σε θετικό έδαφος και πλέον καταγράφει μικρά ποσοστιαία κέρδη.

Οι πωλητές εστιάζουν κυρίως στις τράπεζες, με την Εθνική Τράπεζα να περιορίζεται στα επίπεδα των 4,5 ευρώ. Στα υπόλοιπα blue chips, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Mytilineos – ΕΥΔΑΠ κινούνται προς χαμηλότερα επίπεδα, ενώ οι Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ, Titan, Jumbo, ΕΛΠΕ και Autohellas, επίσης, βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ήπια πτώση κατά 0,64% και διαμορφώνεται στις 1.083,64 μονάδες, χάνοντας σχεδόν επτά μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (1.090,53 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε έξι μονάδες (από 1.082,93 έως 1.088,66 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται μόλις στα 2,5 εκατ. ευρώ.

Πτωτικά οι τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης, παρά την αναβάθμιση από τον Standard & Poor’s, συνεχίζει τη διορθωτική κίνηση, με αποτέλεσμα να υποχωρεί στο -1,18% και τις 789 μονάδες, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 12 Απριλίου.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, ενδεικτικά, διολισθαίνει στο -1,7% και τα 4,5 ευρώ, με τη μετοχή της Πειραιώς να ακολουθεί στο -1% και τα 2,11 ευρώ, στον απόηχο του report της Morgan Stanley περί μη προσθήκης στον MSCI Standard Greece. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Alpha Bank διαπραγματεύεται στο -0,8% και τo 1,13 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank ανέρχεται στο -0,8% και το 1,31 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

Τι συμβαίνει στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,71% και 2.622 μονάδες), η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ περιορίζεται στο -1,1% και τα 12,3 ευρώ. Η μετοχή της Mytilineos, παράλληλα, χάνει 0,7% και οπισθοχωρεί στα 26,7 ευρώ. Πέριξ του 0,5% καθορίζεται η κάμψη και για τις μετοχές των Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ, Titan, Jumbo, ΕΛΠΕ, Autohellas. H μετοχή της ΕΥΔΑΠ, δε, συρρικνώνεται στο -2,2% και τα 6,5 ευρώ. Αντίθετα, η μετοχή της Ελλάκτωρ αυξάνεται στο +1% και τα 2,01 ευρώ, με τη μετοχή της Quest Συμμετοχών να κερδίζει 1,7%. Coca – Cola και ΟΛΠ, τέλος, ενισχύονται κατά έως 0,6%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,59% και 1.591 μονάδες), η μετοχή της Cenergy ξεχωρίζει στο -1,3% και οπισθοχωρεί από το ιστορικό υψηλό των 4,5 ευρώ. Epsilon, BriQ, ΑΔΜΗΕ και ΕΧΑΕ ακολουθούν τουλάχιστον στο -1%. Στον αντίποδα, η μετοχή του Entersoft διευρύνεται στο +1,3% και τα 4,5 ευρώ. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στη MIG, η οποία για 2η ημέρα υποχωρεί στο -3% και το 0,18 ευρώ, μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης της Πειραιώς.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 25 μετοχές κινούνται ανοδικά, 35 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ οκτώ μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 75,1 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 400 εκατ. ευρώ σε σχέση με τη Δευτέρα.

Συνεχίζεται η διόρθωση

Ο Γενικός Δείκτης έχει εισέλθει και επίσημα σε προεκλογική περίοδο, με τους επενδυτές να σπεύδουν να αποτιμήσουν όλα τα πιθανά σενάρια, ανάμεσα στα οποία κι αυτό της επαναληπτικής κάλπης στις αρχές Ιουλίου.

Η αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου, όπως είναι εύλογο, έχει επαναφέρει τον πολιτικό κίνδυνο στο ταμπλό, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να χάνει τις στηρίξεις των 1.100 μονάδων και να οδεύει προς χαμηλότερα επίπεδα.

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι ο ημερήσιος τζίρος έχει περιοριστεί δραστικά τις τελευταίες ημέρες, με τους πωλητές να ελέγχουν τη Λεωφόρο Αθηνών, αξιοποιώντας την απουσία των αγοραστών, οι οποίοι περιμένουν την ολοκλήρωση των εκλογών για να επανέλθουν.

Την ίδια στιγμή, στο εξωτερικό οι ανησυχίες για τις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ φαίνεται ότι ανακάμπτουν. Το βράδυ της Τρίτης η First Republic Bank απώλεσε σχεδόν το ήμισυ της κεφαλαιοποίησής της, διολισθαίνοντας κατά σχεδόν 50%, καθώς τα στοιχεία του α’ τριμήνου έδειξαν εκροές καταθέσεων της τάξης του 100 δισ. δολαρίων.

Κι όλα αυτά, ενόσω οι κεντρικές τράπεζες στις δύο όχθες του Ατλαντικού Ωκεανού ετοιμάζονται για τουλάχιστον ακόμη μία αύξηση επιτοκίων στις συνεδριάσεις του Μαΐου, αυξάνοντας έτι περισσότερο το κόστος του χρήματος. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για μετοχές και οικονομία.

Στο μεταξύ, αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τη λήξη της προθεσμίας δημοσίευσης των οικονομικών μεγεθών του 2022, καθώς οι εισηγμένες έχουν περιθώριο έως την Παρασκευή 28 Απριλίου.

Μέχρι στιγμής, τα αποτελέσματα χαρακτηρίζονται -κατά γενική ομολογία- ως εξαιρετικά, με την κερδοφορία να βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 15ετίας και τις διοικήσεις των εταιρειών να μοιράζουν συνολικά μερίσματα 2,4 έως 2,6 δισ. ευρώ. Καθόλου άσχημα, δηλαδή.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί ελεγχόμενα στο -0,38% και τις 465 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 0,32%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,01%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,37% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,36%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones σημειώνουν μικρά κέρδη, χάρη στα θετικά μεγέθη των Microsoft – Alphabet.

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές επιχειρούν να ανακάμψουν, μετά την πρόσφατη βουτιά, ως απόρροια των ανησυχιών για τη διεθνή ζήτηση. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο +0,86% και τα 77,7 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο +0,76% και τα 81,3 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, ανέρχεται στο +0,21% και τα 2.008 δολάρια ανά ουγγιά.

Διαβάστε ακόμη

Προς τη χαλάρωση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας κλίνει η Κομισιόν – Δυσφορία στο Βερολίνο

Παράταση έως τις 31/10 για τις ενστάσεις στην επιστρεπτέα προκαταβολή

Τα τιμολόγια της κηραλοιφής, η μάχη των «φουρναραίων», οι υποψίες της ΑΓΕΤ και ο νέος παίκτης του leasing

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version