search icon

Αγορές

Χρηματιστήριο Αθηνών: «Έσπασαν» όλες οι στηρίξεις – 6η σερί εβδομάδα απωλειών

Πτώση 6% στο πενθήμερο, κάμψη άνω του 13% από το καλοκαίρι - Νέα υποχώρηση για τον Γ.Δ. κατά 1,48%, στις 1.136 μονάδες - Αντίστροφη μέτρηση για την πώληση του 1,4% της Eurobank

Κάτω των κρίσιμων στηρίξεων των 1.150 μονάδων, οι οποίες συμπίπτουν με τον απλό κινητό μέσο όρο των τελευταίων 200 ημερών, κατρακύλησε την Παρασκευή το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές -εξαιρώντας το πρώτο 60λέπτο- να κυριαρχούν απολύτως και να επιβεβαιώνουν την αλλαγή της μακροπρόθεσμης τάσης.  

Στο ταμπλό, τώρα, η Eurobank δέχθηκε το μεγαλύτερο κύμα ρευστοποιήσεων, υποχωρώντας κατά τουλάχιστον 3%. Στα υπόλοιπα blue chips, το βάρος των πιέσεων σήκωσαν οι Mytilineos, Coca Cola, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Cenergy και Ελλάκτωρ. Από την άλλη πλευρά, η Τέρνα Ενεργειακή ανέκαμψε από το τριήμερο αρνητικό σερί και το χαμηλό 1,5 έτους, ενισχυόμενη άνω του 2%.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε αξιοσημείωτη πτώση κατά 1,48% και διαμορφώθηκε στις 1.136,93 μονάδες, χάνοντας τουλάχιστον 17 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (1.154,02 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 28 μονάδες (από 1.135,32 έως 1.163,80 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 79 εκατ. ευρώ.

Η πορεία του Γ.Δ. στη συνεδρίαση της 6ης Οκτωβρίου

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης απώλεσε -6% και συμπλήρωσε το 6ο συνεχόμενο καθοδικό πενθήμερο. Από τις αρχές του Σεπτεμβρίου, δε, η σωρευτική πτώση ξεπέρασε πλέον το -13%, κάτι που «ψαλίδισε» στο +22% τη θετική μεταβολή του 2023.

Πτωτικό «γύρισμα» για τις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης, χάνοντας όλα τα ενδοσυνεδριακά κέρδη, υποχώρησε εκ νέου στο -1,39% και τις 881 μονάδες, εν μέσω της διαδικασίας αποεπένδυσης του ελληνικού δημοσίου.

Η μετοχή της Eurobank, ενδεικτικά, κατήλθε στο -3,1% και το 1,41 ευρώ, εν αναμονή των τυπικών αποτελεσμάτων για τη διάθεση του 1,4% του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Πειραιώς ακολούθησε στο -0,6% και τα 2,67 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας μειώθηκε στο -0,3% και τα 5,06 ευρώ. Η μετοχή της Alpha Bank, τέλος, διαπραγματεύτηκε στο -0,6% και το 1,22 ευρώ.

Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος, στο μεταξύ, συνέχισε σε πτωτικό έδαφος (χαμηλό 2ετίας), διολισθαίνοντας στο -3,5% και τα 13,6 ευρώ. Ο τζίρος, μάλιστα, υπερέβη τα 620.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι οι διαδοχικές απώλειες αποδίδονται στη μη διανομή μερίσματος για το 2023.

Τι συνέβη στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,59% και 2.763 μονάδες), η μετοχή της Coca Cola περιορίστηκε στο -3,4% και τα 24,3 ευρώ, ενώ πέριξ του 3,5% διαμορφώθηκε η κάμψη και για τη μετοχή της Cenergy. Η μετοχή του ΟΤΕ, παράλληλα, απώλεσε 2,5% και οπισθοχώρησε στα 13,2 ευρώ. ΔΕΗ και Ελλάκτωρ τερμάτισαν άνω του -3%, με τις μετοχές των ΕΛΠΕ και Mytilineos να έπονται στο -2%. ΟΠΑΠ, Motor Oil, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Aegean, Titan και Autohellas έκλεισαν στο -1%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή «ξεκόλλησε» από το χαμηλό 1,5 έτους, ενισχυόμενη στο +2,4% και τα 13,5 ευρώ. Κέρδη κατά σχεδόν 2% εμφάνισε, επίσης, η μετοχή της ΕΥΔΑΠ, ενώ η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ «γύρισε» στο τέλος σε οριακά θετικό έδαφος, κρατώντας τα 12,2 ευρώ.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-1,57% και 1.887 μονάδες), η μετοχή της Intracom Holdings ξεχώρισε αρνητικά στο -4% και το 1,98 ευρώ, με τις μετοχές των ΑΔΜΗΕ, ΑΒΑΞ και Epsilon να ακολουθούν στο -3%. H μετοχή της Αλουμύλ κατρακύλησε κατά 7%, ενώ οι μετοχές των Entersoft, Premia, Intrakat και Ideal υποχώρησαν κατά 1%. Αντίθετα, η μετοχή της ΕΥΑΘ αυξήθηκε κατά 1%, ενώ η μετοχή της Τεχνικής Ολυμπιακής διευρύνθηκε κατά +0,8%.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 19 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 82 μετοχές σημείωσαν κάμψη, ενώ 15 μετοχές παρέμειναν σταθερές. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 77,8 δισ. ευρώ.

Οι 5 μετοχές που ξεχώρισαν

Οι υψηλότεροι ημερήσιοι τζίροι

Έκτη εβδομάδα απωλειών

Το Χρηματιστήριο Αθηνών συμπλήρωσε την 6η διαδοχική πτωτική εβδομάδα, δίνοντας συνέχεια στις μεγάλες απώλειες του φθινοπώρου, οι οποίες υπερβαίνουν πλέον το -13% από τις αρχές του Σεπτεμβρίου.

Μάλιστα, την Παρασκευή, ο Γενικός Δείκτης απώλεσε ακόμη ένα κρίσιμο σημείο στήριξης, αυτό του απλού κινητού μέσου όρου των τελευταίων 200 ημερών (1.150 μονάδες). Η διάσπαση αυτών των ορίων σηματοδοτεί, δυστυχώς, την αλλαγή της μακροπρόθεσμης τάσης και την επιβεβαίωση του καθοδικού σεναρίου. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Όπως έχει προαναφερθεί, η αρνητική πορεία του Γενικού Δείκτη εδράζεται σε μια σειρά παραγόντων, με κυριότερη όλων την πρόθεση των κεντρικών τραπεζών περί «υψηλότερων επιτοκίων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».

Οι φόβοι για οικονομική επιβράδυνση και η ραγδαία άνοδος στις ομολογιακές αποδόσεις αποτελούν τα συμπτώματα αυτής της σφιχτής νομισματική πολιτικής, τα οποία καθιστούν τις μετοχές σημαντικά λιγότερο ελκυστικές για τους επενδυτές.

Το «κερασάκι στην τούρτα» ήρθε, δε, το μεσημέρι της Παρασκευής, όταν οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν τις εύρωστες συνθήκες στην αγορά εργασίας (336.000 νέες θέσεις εργασίας τον Σεπτέμβριο), κάτι που «φούντωσε» τα σενάρια για νέες αυξήσεις επιτοκίων από τη Federal Reserve.

Την ίδια στιγμή, η αποεπένδυση του δημοσίου στις τράπεζες εξακολουθεί να πυροδοτεί μεγάλα κύματα μεταβλητότητας στην εγχώρια αγορά, δεδομένου ότι οι επενδυτές αναζητούν έξτρα ρευστότητα προκειμένου να συμμετάσχουν στην επόμενη ημέρα του χρηματοπιστωτικού κλάδου.

Σήμερα εξέπνευσε η προθεσμία για το 1,4% του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στην Eurobank, με την τράπεζα εκτός συγκλονιστικού απροόπτου να επαναγοράζει το εν λόγω ποσοστό, καταβάλλοντας τίμημα 1,8 ευρώ/μετοχή.

Το αμέσως προσεχές διάστημα, δε, θα ξεκινήσει η διάθεση και ενός πρώτου πακέτου μετοχών (20%) στην Εθνική Τράπεζα.

Η εικόνα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ανακάμπτει ήπια στο +0,54% και τις 443 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,50%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,55%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,53% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,96%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones χάνει σχεδόν 200 μονάδες, εν μέσω της εκ νέου ανόδου στις ομολογιακές αποδόσεις (4,8% στο 10ετές).

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σταθεροποιείται κάτω των 85 δολαρίων, σε χαμηλό ενός μήνα. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο -0,06% και τα 82,2 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο +0,17% και τα 84,2 δολάρια ανά βαρέλι. Τέλος, η τιμή του χρυσού ανέρχεται στο +0,08% και τα 1.833 δολάρια ανά ουγγιά.

Διαβάστε ακόμα

Τα focus groups του Μαξίμου, το μηνυματάκι στον Syriza, η μαγεία της Δήμητρας, η ΔΩΔΩΝΗ, η CVC και η Δέλτα

Αντίστροφη μέτρηση για την πώληση του 1,4% της Eurobank

Μirum: Πoυλάει με 12,5 εκατ. το 5άστερο ‘’The Island Concept’’ και ξεκινά τη μαρίνα του Elounda Ηills (pic)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version