Έντονη νευρικότητα επικράτησε την Τρίτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να παραμένουν επιφυλακτικοί και να σώζουν στο… παρά πέντε το πρόσημο, εν μέσω των σεναρίων για το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου αλλά και εν όψει των νέων αυξήσεων στα επιτόκια της κεντρικής τράπεζας.
Τα μη τραπεζικά blue chips αποδείχθηκαν οι βασικοί «πρωταγωνιστές» αυτής της μίνι ενδοσυνεδριακής ανατροπής, με τις ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Πειραιώς Lamda Development, ΕΥΔΑΠ και Ελλάκτωρ να κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα και να απορροφούν τις πιέσεις σε Eurobank, Viohalco, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Τέρνα Ενεργειακή και Mytilineos.
Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε οριακή άνοδο κατά 0,22% και διαμορφώθηκε στις 1.087,49 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν 2,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.085,11 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 13 μονάδες (από 1.075,66 έως 1.088,46 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 65,2 εκατομμύρια ευρώ.
«Έσβησαν» οι τραπεζικές πιέσεις
Ο τραπεζικός δείκτης, χάρη στις θετικές εκθέσεις των αναλυτών, «έσβησε» το μεγαλύτερο μέρος των ενδοσυνεδριακών απωλειών, με αποτέλεσμα να κλείσει μόλις στο -0,30% και τις 792 μονάδες.
Η μετοχή της Eurobank, ενδεικτικά, περιορίστηκε στο -1,5% και τo 1,26 ευρώ, με τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας να είναι σχεδόν αμετάβλητη στα 4,73 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Πειραιώς ενισχύθηκε στο +1,1% και τα 2,16 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank αυξήθηκε ελαφρώς στο +0,3% και το 1,13 ευρώ. Πιο αναλυτικά:
- Alpha Bank +0,31% 1,1385 ευρώ
- Eurobank -1,56% 1,26 ευρώ
- Εθνική Τράπεζα -0,11% 4,735 ευρώ
- Πειραιώς +1,12% 2,164 ευρώ
Τι συνέβη στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,18% και 2.628 μονάδες), η μετοχή της Lamda Development εκτοξεύθηκε στο +3% και τα 5,7 ευρώ εν όψει της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων του 2022. Άλμα κατά τουλάχιστον 3,2% πραγματοποίησαν και οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ – Ελλάκτωρ, ενώ Aegean και ΔΕΗ ενισχύθηκαν κατά 2,3% και κατά 1,6% αντίστοιχα. Η μετοχή του ΟΠΑΠ, δε, αυξήθηκε κατά 1,2%.
Στον αντίποδα, η μετοχή της Viohalco κατρακύλησε κατά 3,3% και υποχώρησε στα 4,8 ευρώ, με τη μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ να συρρικνώνεται κατά 3% και να κλείνει στο 1,68 ευρώ. Συγχρόνως, η μετοχή της Mytilineos περιορίστηκε στο -1,1% και τα 26 ευρώ. ΟΛΠ και Τέρνα Ενεργειακή, τέλος, μειώθηκαν κατά 0,9% και κατά 1,4% αντίστοιχα.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,01% και 1.619 μονάδες), η μετοχή της Cenergy ξεχώρισε στο -2,5% και τα 4,57 ευρώ, διορθώνοντας από τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά. Η μετοχή της BriQ, δε, κατακρημνίστηκε κατά 5,1%, ενώ Dimand, Intrakat, Profile, ΑΒΑΞ και Πλαστικά Θράκης έχασαν άνω του 2%. Αντίθετα, η μετοχή της ΕΧΑΕ εκτοξεύθηκε στο +4,7% και τα 4,2 ευρώ, με τη μετοχή του ΑΔΜΗΕ να διευρύνεται κατά 2,1%.
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 45 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 56 μετοχές σημείωσαν κάμψη, ενώ 18 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 75,5 δισ. ευρώ.
Οι 5 μετοχές που ξεχώρισαν
- Η μετοχή της Mytilineos υποχώρησε στα 26 ευρώ, συμπληρώνοντας την 5η αρνητική συνεδρίαση κατά τις τελευταίες έξι ημέρες. Στα 7,8 εκατ. ευρώ ο ημερήσιος τζίρος, στο +28% η μετοχή του 2023.
- Η μετοχή της Πειραιώς ενισχύθηκε στα 2,16 ευρώ, καθώς την Παρασκευή ακολουθεί η δημοσίευση των αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου. Εντός των επόμενων ημερών περιμένουμε και την απόφαση για πιθανή προσθήκη στον MSCI Standard Greece, αλλά και τη δημόσια πρόταση για την Attica Group.
- Η μετοχή της Cenergy διόρθωσε από τα διαδοχικά ιστορικά υψηλά, με αποτέλεσμα να οπισθοχωρήσει ελαφρώς στα 4,57 ευρώ. Στο +52% η σωρευτική άνοδος μέσα στο τρέχον έτος.
- Η μετοχή της Lamda Development ανέκτησε τα 5,7 ευρώ, ενόσω οι επενδυτές περιμένουν τα αποτελέσματα του δ’ τριμήνου του 2022. Είναι η μοναδική εταιρεία από τα blue chips, η οποία δεν δημοσίευσε τα μεγέθη εντός του Απριλίου.
- Η μετοχή της MIG συνέχισε την καθοδική πορεία, με αποτέλεσμα να περιοριστεί στο -10% και το 0,11 ευρώ. Κυριαρχία των πωλητών, μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης της Πειραιώς.
Οι υψηλότεροι ημερήσιοι τζίροι
- Mytilineos -1,14% 7,8 εκατ. ευρώ
- Alpha Bank +0,31% 6,8 εκατ. ευρώ
- ΟΤΕ +0,08% 6,6 εκατ. ευρώ
- Eurobank -1,56% 6,0 εκατ. ευρώ
- ΔΕΗ +1,66% 5,8 εκατ. ευρώ
- Πειραιώς +1,12% 5,1 εκατ. ευρώ
- ΟΠΑΠ +1,23% 4,9 εκατ. ευρώ
- Motor Oil +0,19% 4,3 εκατ. ευρώ
- Τέρνα Ενεργειακή -1,39% 2,2 εκατ. ευρώ
Πολλαπλά «μέτωπα» στις αγορές
Η Λεωφόρος Αθηνών συνέχισε την στάση αναμονής, με τους επενδυτές να προχωρούν σε επιλεγμένες τοποθετήσεις, εν όψει των κρίσιμων εξελίξεων που ακολουθούν σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Σήμερα, εκπνέει η προθεσμία δημοσίευσης των εταιρικών αποτελεσμάτων του 2022, μετά την άτυπη παράταση που δόθηκε στη σχετική διαδικασία. Έτσι, για παράδειγμα, το απόγευμα περιμένουμε από τη Lamda Development να γνωστοποιήσει την κερδοφορία της.
Την ίδια στιγμή, προς το τέλος της εβδομάδας θα έχουμε και τις πρώτες οικονομικές ανακοινώσεις για το α’ τρίμηνο του 2023, με τις Coca – Cola, Mytilineos, ΟΤΕ και Τράπεζα Πειραιώς να ανοίγουν τον… χορό.
Στο μεταξύ, η εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου εξακολουθεί να επηρεάζει την εύθραυστη επενδυτική ψυχολογία, καθώς η αβεβαιότητα για την επόμενη ημέρα υπονομεύει το επενδυτικό κλίμα.
Το τι ακριβώς θα «βγάλει» η κάλπη συνιστά το μεγάλο ερωτηματικό της ελληνικής αγοράς, με τους αναλυτές -σε κάθε περίπτωση- να προσδοκούν τον σχηματισμό μιας σταθερής κυβέρνησης τετραετίας, η οποία θα συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Ακόμη κι αν απαιτηθεί η διενέργεια και δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης.
Ας σημειωθεί ότι η διαμόρφωση μιας σταθερής κυβέρνησης αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και την επιστροφή της Ελλάδας στο investment grade.
Μην ξεχνάμε, επίσης, ότι την Τετάρτη και την Πέμπτη ακολουθούν οι αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη, αντίστοιχα. Οι αναλυτές περιμένουν μια νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, ενόσω οι νομισματικές αρχές συνεχίζουν τις προσπάθειες αναχαίτισης του πληθωρισμού.
Ωστόσο, όπως είναι ευρέως γνωστό, τα υψηλά επιτόκια υπονομεύουν την οικονομική προοπτική, «φουσκώνουν» το κόστος δανεισμού και «ψαλιδίζουν» την εταιρική κερδοφορία, κάτι που ήδη αντανακλάται σε αρκετές αγορές του εξωτερικού.
Κορυφαίο παράδειγμα αποτελεί η νέα τραπεζική κατάρρευση στις ΗΠΑ, με τη First Republic Bank να ακολουθεί τη μοίρα των Silicon Valley, Signature, Credit Suisse και να εξαγοράζεται από την JP Morgan.
Η εικόνα στις διεθνείς αγορές
Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί ελεγχόμενα στο -0,50% και τις 464 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 0,44%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,38%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,83% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,10%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones περιορίζεται κατά 170 μονάδες, εν όψει της απόφασης της Federal Reserve.
Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές διολισθαίνουν σε χαμηλότερα επίπεδα, εξαιτίας των ανησυχιών για τη διεθνή ζήτηση. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο -2,78% και τα 73,5 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο -2,60% και τα 77,2 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, ανέρχεται στο +0,20% και τα 1.996 δολάρια ανά ουγγιά.
Διαβάστε ακόμα
Τα exit polls της πρώτης κάλπης, τα πάρτι της Αράχωβας, η MIG και ο διαγωνισμός για τη Βουλιαγμένη
Μύκονος: Αν και ημιτελής, βίλα στην Άνω Μερά βγαίνει στο σφυρί με τιμή 1,2 εκατ. ευρώ! (pics)
Πρόγραμμα Σταθερότητας: Σε «Συμπληγάδες» εκλογών ανάπτυξη και πλεονάσματα (πίνακας)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ