(Τελευταία ενημέρωση – 14:06)

«Μάχη» μεταξύ αγοραστών και πωλητών εξελίσσεται την Τετάρτη (12/6) στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τα αρχικά κέρδη να συρρικνώνονται. Οι τράπεζες λειτουργούν επιβαρυντικά και δυσκολεύουν την προσπάθεια διατήρησης του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 1.450 μονάδες.

Αρχικά το Χ.Α. συγχρονιζόταν με την ανάκαμψη των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, τα οποία επλήγησαν το προηγούμενο διήμερο από τον πολιτικό «σεισμό» που προκάλεσαν οι ευρωεκλογές. Τράπεζες και ομόλογα -ιδιαίτερα στη Γαλλία που κηρύχθηκαν πρόωρες εκλογές- ήταν από τους μεγαλύτερους χαμένους.

Πλέον, ο ΓΔ σημειώνει άνοδο +0,11% και διαπραγματεύεται στις 1.450,41 μονάδες, έχοντας αλλάξει αρκετές φορές πρόσημο. Νωρίτερα, είχε κινηθεί έως τις 1.456,39 μονάδες (υψηλό ημέρας). Στις 1.448,06 μονάδες εντοπίζεται το χαμηλό ημέρας. Απώλειες -0,21% για τον τραπεζικό δείκτη, ο οποίος κυμαίνεται στις 1.294,67 μονάδες.

Αν και δυσκολεύεται να βγάλει πειστική αντίδραση, η Λεωφόρος Αθηνών δείχνει πως έχει αποκτήσει «αντισώματα» απέναντι στο πολιτικό risk off, που έχουν δημιουργήσει τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών. Οι απώλειες της Τρίτης ήταν ελεγχόμενες και ήρθαν έπειτα από τέσσερις διαδοχικές ανόδους, στο πλαίσιο ενός λελογισμένου profit taking. Θετική εξέλιξη θεωρείται η παραμονή κοντά στη «ζώνη» των 1.450 μονάδων.

Στις μετοχές της Motor Oil και της Ελλάκτωρ στρέφεται η προσοχή των επενδυτών, μετά το «πράσινο φως» που άναψε το ΔΣ της πρώτης για την εξαγορά της Ηλέκτωρ. Θα ακολουθήσει στις 8 Ιουλίου η ΓΣ της Ελλάκτωρ, οπότε πρόκειται να δώσει κι εκείνη την έγκρισή της για το deal, ύψους 114,7 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, τα «φώτα» συνεχίζουν να πέφτουν στη συμφωνία πώλησης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, όπου αναμένονται από στιγμή σε στιγμή οι επίσημες ανακοινώσεις.

Χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα, ύψους 0,1045 ευρώ, διαπραγματεύεται σήμερα η BriQ Properties. Παράλληλα, αναμένεται η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων α’ τριμήνου από την Lamda Development, μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Χ.Α. Θετικές οι εκτιμήσεις των αναλυτών, με ώθηση κυρίως από τα έσοδα στο project του Ελληνικού. Στα επενδυτικά «ραντάρ» και η Jumbo, καθώς ανακοίνωσε αύξηση +8% στις πωλήσεις του α’ πενταμήνου και +10% στις αντίστοιχες του Μαΐου.

Η εικόνα στο ταμπλό

Αλλαγή σκηνικού για τους κυριότερους κλαδικούς δείκτες, οι οποίοι κινούνται πλέον σε ήπια πτωτικό έδαφος. Οι τράπεζες υποχωρούν κατά -0,21% στις 1.294,67 μονάδες, ο FTSE 25 (υψηλής κεφαλαιοποίησης) χάνει οριακά -0,03% στις 3.517,74 μονάδες και ο Mid Cap (μεσαίας κεφαλαιοποίησης) κινείται χαμηλότερα κατά -0,15% στις 2.305,68 μονάδες (πέμπτη διαδοχική πτώση).

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώνεται στα 29,737 εκατ. ευρώ. Άνω των 2 εκατ. ευρώ ο τζίρος για την Eurobank, την Motor Oil, την Εθνική και την Πειραιώς. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς ανέρχεται στα 100,821 δισ. ευρώ. Κέρδη για 41 μετοχές, έναντι 49 τίτλων που υποχωρούν και 16 που παραμένουν χωρίς μεταβολή.

Στις συστημικές τράπεζες, η Alpha Bank σημειώνει πτώση -1% στο 1,5825 ευρώ και η Εθνική χάνει -0,51% στα 8,25 ευρώ. Αντίθετα, η Eurobank ενισχύεται κατά +1,41% στα 2,161 ευρώ -πλησιάζοντας τις πρόσφατες κορυφές της- και η Πειραιώς κερδίζει +0,21% στα 3,788 ευρώ.

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, ξεχωρίζει η Coca Cola με κέρδη +1,9%, επιστρέφοντας πάνω από τα 32 ευρώ και προσεγγίζοντας εκ νέου τα πολυετή υψηλά που πέτυχε πρόσφατα. Κέρδη άνω του +1% για την Viohalco, την Quest Holdings και την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Από την άλλη πλευρά, η Jumbo καταγράφει «βουτιά» -2,3% και η Motor Oil χάνει -1,25% στον απόηχο της εξαγοράς της Ηλέκτωρ.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, η Intracom Holdings οπισθοχωρεί κατά -1,8%, ενώ ακολουθούν η Intrakat, η Lavipharm και η Austriacard με απώλειες πέριξ του -1%. Η Intralot στήνει αναχώματα στις σημερινές πιέσεις, καταγράφοντας άνοδο +1,25%.

Εισαγόμενες πιέσεις στο Χρηματιστήριο

Στη δίνη των διεθνών ρευστοποιήσεων βρέθηκε την Τρίτη (11/6) η Αθήνα, οπισθοχωρώντας κάτω από τις 1.450 μονάδες και κλείνοντας στα χαμηλά ημέρας. Βέβαια, οι απώλειες ήταν μικρότερες σε σύγκριση με μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης, όπως π.χ. της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας, όπου οι βασικοί δείκτες διολίσθησαν κατά -1,3%, -1,6% και -1,9%, αντίστοιχα, με τους πωλητές να εστιάζουν περισσότερο στις τράπεζες.

Το αποτύπωμα των ευρωεκλογών φαίνεται πως έχει διάρκεια, καθώς η άνοδος της ακροδεξιάς, η τεράστια αποχή και οι πρόωρες εκλογές στη Γαλλία συνεχίζουν να ασκούν ισχυρές πιέσεις στα χρηματιστηριακά ταμπλό. Στην περίπτωση του Χ.Α., η μίνι διόρθωση ήρθε μετά από τέσσερις ημέρες κερδών, η κατοχύρωση των οποίων ήταν εντός προγράμματος. Τράπεζες και υψηλή κεφαλαιοποίηση έβαλαν «φρένο» στο 4ήμερο ράλι τους, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (Mid Cap) συνέχισε σε πτωτικό τέμπο για τέταρτη σερί μέρα, χάνοντας συνολικά -1,35%.

Με «σπασμένα φρένα» η Cenergy Holdings, έχτισε «αναχώματα» απέναντι στη γενικευμένη πτώση, αποστασιοποιήθηκε και έκλεισε σε νέο ιστορικό υψηλό. Χθες ενισχύθηκε κατά +2,72% στα 9,45 ευρώ, ενώ στα υψηλά ημέρας «άγγιξε» τα 9,49 ευρώ. Στο +31,98% έχει «εκτοξευθεί» η απόδοση του τίτλου μέσα στο 2024 και αποτιμάται στο 1,797 δισ. ευρώ, σταθερά πάνω από τη Viohalco (1,588 δισ. ευρώ). Από την πλευρά της, η μητρική μετρά έξι συναπτές συνεδριάσεις απωλειών, έχοντας χάσει σωρευτικά -4,22%. Παραμένει, ωστόσο, πάνω από το ψυχολογικό όριο των 6 ευρώ.

Σε χαμηλό δύο μηνών οπισθοχώρησε η Metlen, που έχει απομακρυνθεί από τα πρόσφατα ρεκόρ των 39 ευρώ. Το χθεσινό κλείσιμο στα 36,46 ευρώ είναι το χειρότερο από τις 17 Απριλίου και τα 35,62 ευρώ. Σχεδόν αμετάβλητη η μετοχή από τις αρχές του 2024, με το μέλλον της πάντως να είναι ευοίωνο, λαμβάνοντας υπόψη το listing στο Λονδίνο, που είναι προ των πυλών. Η κεφαλαιοποίηση του ομίλου ανέρχεται στα 5,209 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 6η θέση του σχετικού πίνακα.

Νέα «καταρρίχηση» για τον ΟΠΑΠ, στα 14,71 ευρώ, καθώς όχι μόνο απομακρύνεται από το ψυχολογικό όριο των 15 ευρώ, αλλά πλησιάζει επικίνδυνα το πρόσφατο αρνητικό ρεκόρ των 14,5 ευρώ. Σημειώνεται ότι η μετοχή έχει να βρεθεί κάτω από την εν λόγω τιμή από τον περασμένο Νοέμβριο. Καταγράφει πτώση -4,29% φέτος και αποτιμάται στα 5,443 δισ. ευρώ.

Στα 2,4 ευρώ και σε νέο χαμηλό έτους η Ελλάκτωρ, η οποία υποχώρησε κατά -3,03% το τελευταίο διήμερο. Αμέσως επόμενο χαμηλότερο κλείσιμο τα 2,345 ευρώ της 18ης Δεκεμβρίου 2023. Οι φετινές απώλειες διαμορφώνονται πλέον στο -5,88% και η χρηματιστηριακή αξία στα 835,66 εκατ. ευρώ, 15 εκατ. ευρώ πάνω από την Intrakat.

Συνεχίστηκε για 6η διαδοχική μέρα η «κατρακύλα» της Dimand, η οποία αγνοεί το θετικό πρόσημο εντός του Ιουνίου. Έχει διολισθήσει από τα 8,55 ευρώ στα 8,26 ευρώ και σε νέο ιστορικό χαμηλό, που μεταφράζεται σε αθροιστικές απώλειες της τάξης του -3,39%. Καταγράφει «βουτιά» -22,08% φέτος και η κεφαλαιοποίησή της ανέρχεται στα 154,299 εκατ. ευρώ.

Κάτω από τα 6 ευρώ βρέθηκε εκ νέου η Ideal Holdings, σημειώνοντας πτώση -2% στα 5,88 ευρώ. Πλησίασε με αυτό τον τρόπο το χαμηλό έτους των 5,86 ευρώ, ενώ το αμέσως επόμενο χαμηλότερο κλείσιμο εντοπίζεται 7 μήνες πίσω (5,83 ευρώ – 2 Νοεμβρίου 2023). Στο -6,96% οι φετινές απώλειες και στα 282,263 εκατ. ευρώ η χρηματιστηριακή αξία της εισηγμένης.

Ρεκόρ στην Wall Street, ανάκαμψη στην Ευρώπη

Αν και σημείωσε μεικτά πρόσημα, η Wall Street κατέκτησε νέες κορυφές, με τους δείκτες S&P 500 και Nasdaq σε ιστορικά υψηλά. Ράλι και νέο ρεκόρ και για τη μετοχή της Apple. Η ισχυρή άνοδος των τεχνολογικών μετοχών παραμέρισε προσωρινά τις αρνητικές σκέψεις των επενδυτών για τον πληθωρισμό και την ετυμηγορία της Federal Reserve. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια σε υψηλό 23 ετών (5,25% με 5,50%). Ωστόσο, αυτό που περιμένουν οι επενδυτές είναι το περιεχόμενο των νέων οικονομικών προβλέψεων (dot plot) που θα εκδώσει η Fed. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό (PCE) του Μαΐου θα καθορίσουν το αρχικό πρόσημο σήμερα.

Rebound για τους ευρωπαϊκούς δείκτες στη συνεδρίαση της Τετάρτης, καθώς αρχίζουν να συνέρχονται από τις πιέσεις που άσκησαν οι ευρωεκλογές και οι επακόλουθοι τριγμοί στο πολιτικό σκηνικό της Γαλλίας. Η ανάκαμψη έχει ήπιο χαρακτήρα, με τον γερμανικό DAX και τον βρετανικό FTSE 100 να ξεχωρίζουν με κέρδη +0,6% και +0,75% αντίστοιχα. Στο +1% ο ιταλικός FTSE MIB. Χωρίς ισχυρές διακυμάνσεις η σημερινή συνεδρίαση στις ασιατικές αγορές, με εξαίρεση τον δείκτη Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ που διολίσθησε περίπου -1,3%.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Σε αυξημένη επιφυλακή το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας λόγω καύσωνα

Performance Technologies: Μέσα στο καλοκαίρι η μετάταξη – «Εκκίνηση» στα έργα δημοσίου και εξαγορές (pic)

ΥΠΕΝ: Ποια προϊόντα μιας χρήσης είναι…και με το νόμο «μιας χρήσης»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ