(Τελευταία ενημέρωση – 13:10)

Επιστροφή στα θετικά πρόσημα σήμερα για το ελληνικό χρηματιστήριο, έπειτα από πέντε πτωτικές συνεδριάσεις. Το ευνοϊκό κλίμα στις αγορές του εξωτερικού, σε συνδυασμό με τις ελκυστικές αποτιμήσεις και τα ανθεκτικά εταιρικά αποτελέσματα, οδηγούν τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 1.410 μονάδες. Ώθηση παρέχουν οι τράπεζες, μετά το νέο μπαράζ θετικών reports από την DBRS και την Goldman Sachs.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Παρασκευής (13/9) ο ΓΔ ενισχύεται κατά +0,61% και διαπραγματεύεται στις 1.415,56 μονάδες. Το υψηλό ημέρας εντοπίζεται στις 1.416,06 μονάδες και το χαμηλό ημέρας στις 1.405,55 μονάδες. Οι αγοραστές κερδίζουν σταδιακά όλο και περισσότερο έδαφος, έχοντας μεσολαβήσει ένα κακό διάστημα μεταξύ 11:00 και 12:00, όπου ο δείκτης «φλέρταρε» με νέες απώλειες.

Τις τελευταίες ημέρες η εγχώρια αγορά δυσκολεύεται να επωφεληθεί από την ανάκαμψη των ξένων χρηματιστηρίων, επεκτείνοντας το πτωτικό σερί της για πέμπτη μέρα, που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ 18μήνου. Τα πακέτα ύψους 40 εκατ. ευρώ «ανέβασαν» χθες τον τζίρο πάνω από το μέσο όρο 100 ημερών των 119 εκατ. ευρώ, με τις τράπεζες να είναι υπεύθυνες για σχεδόν τα 2/3 των συναλλαγών.

Η Moody’s παρουσιάζει απόψε την αξιολόγησή της για την ελληνική οικονομία, μία εβδομάδα μετά την αναβάθμιση του outlook από την καναδική DBRS. Ο αμερικανικός οίκος είναι ο μόνος που τοποθετεί την Ελλάδα μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική, στο «Ba1» ενώ παράλληλα δίνει σταθερές προοπτικές.

Η απόδοση του investment grade από τη Moody’s ενδεχομένως να αποτελέσει τον «βαρύ» θετικό καταλύτη που ψάχνει η αγορά, πριν το placement της Εθνικής στις αρχές Οκτωβρίου. Υπενθυμίζεται ότι η ιδιωτική τοποθέτηση αφορά στο 8% με 10% από το συνολικά 18,39% που κατέχει το ΤΧΣ στην ΕΤΕ.

Το κακό ξεκίνημα του Σεπτεμβρίου οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην συντηρητική τακτική των επενδυτών, οι οποίοι «τραβούν» ρευστότητα, κυρίως ενόψει του placement, αλλά και της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου στην Attica Bank (λόγω της συγχώνευσης με την Παγκρήτια Τράπεζα) και του listing της Τράπεζας Κύπρου στο Χ.Α.

Στη Lamda Development και την Ελλάκτωρ εστιάζουν σήμερα οι traders, στον απόηχο των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων τους. Η μεν Lamda παρουσίασε αύξηση 72% στα EBITDA, με νέα ιστορικά ρεκόρ στο retail και στις μαρίνες. Αντίστοιχα, η Ελλάκτωρ σημείωσε αύξηση 41% στα καθαρά κέρδη, με τη διοίκηση του ομίλου να εκτιμά ότι η κερδοφορία θα ενισχυθεί σημαντικά τα επόμενα δύο τρίμηνα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μετά την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης της Αττικής Οδού. Το τίμημα ανέρχεται σε 3,27 δισ. ευρώ και η συμφωνία θα παραμείνει σε ισχύ για 25 χρόνια. Θα ακολουθήσουν η κύρωση της σύμβασης από τη Βουλή, το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής και η εκπλήρωση όλων των συμβατικών όρων για την παράδοση του αυτοκινητοδρόμου.

Προβάδισμα για τους αγοραστές

Θετικά πρόσημα καταγράφουν οι κλαδικοί δείκτες, με το rebound να αποκτά μεγαλύτερη δυναμική όσο περνά η ώρα. Οι τράπεζες ενισχύονται κατά +0,65% στις 1.218,17 μονάδες, ο FTSE 25 (υψηλής κεφαλαιοποίησης) κινείται υψηλότερα κατά +0,68% στις 3.432,34 μονάδες και ο Mid Cap (μεσαίας κεφαλαιοποίησης) κερδίζει +0,34% στις 2.297,64 μονάδες.

Στα 25,341 εκατ. ευρώ διαμορφώνεται ο τζίρος, με την αξία των πακέτων να «αγγίζει» τα 2,663 εκατ. ευρώ. Στα 97,703 δισ. ευρώ υπολογίζεται η κεφαλαιοποίηση της αγοράς. Υπερισχύουν οι ανοδικές μετοχές (59) έναντι των πτωτικών (37), ενώ 14 τίτλοι μένουν χωρίς μεταβολή.

Στις συστημικές τράπεζες, η Alpha Bank σημειώνει κέρδη +1,1% στο 1,5165 ευρώ και ακολουθούν η Eurobank (+0,9% στο 1,966 ευρώ), η Εθνική (+0,47% στα 7,324 ευρώ) και η Πειραιώς (+0,28% στα 3,897 ευρώ).

Ξέμεινε (πάλι) από «καύσιμα» το Χρηματιστήριο Αθηνών

Αν και ξεκίνησε με αισιόδοξους οιωνούς η συνεδρίαση της Πέμπτης, τελικά εξελίχθηκε σε νέα αποτυχία. Η Αθήνα έμεινε μακριά από την καλή εικόνα που παρουσιάζουν οι ξένες αγορές το τελευταίο διάστημα. Πραγματοποίησε την πέμπτη διαδοχική της πτώση (για πρώτη φορά τέτοιο σερί από τον Μάρτιο του 2023), ξανά στο χαμηλό ημέρας, χάνοντας συνολικά περίπου 40 μονάδες, ήτοι -2,74%. Πέντε ημέρες απωλειών μετρούν και οι τράπεζες, οι οποίες υποχώρησαν κατά -4,39% στο 5ήμερο και κατά -5,66% στο πτωτικό 7Χ8 που έκαναν.

Αρνητική πρωταγωνίστρια στον τραπεζικό κλάδο αναδείχθηκε η Εθνική, υποχωρώντας κατά -2,49% στα 7,29 ευρώ, στη χειρότερη ημερήσια επίδοση από τις 5 Αυγούστου. Το τελευταίο διήμερο ο τίτλος έχει χάσει -3,49%. Πτωτικές οι 7 από τις πρόσφατες 8 συνεδριάσεις, με τις σωρευτικές απώλειες να ανέρχονται σε -8,62%. Η φετινή επίδοση της ΕΤΕ περιορίζεται στο +15,9%, ενώ αποτιμάται στα 6,668 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η χθεσινή πτώση συνοδεύθηκε από τζίρο 20,3 εκατ. ευρώ. Οι πιέσεις στη συγκεκριμένη μετοχή, αλλά και ευρύτερα στον κλάδο, οφείλονται στην στάση αναμονής των επενδυτών ενόψει του placement στις αρχές Οκτωβρίου.

Στις παρυφές των 11 ευρώ διαπραγματεύεται η ΔΕΗ, μηδενίζοντας τα φετινά της κέρδη. Μέσα σε τέσσερις ημέρες έχει απολέσει συνολικά -4,62% και πλέον αποτιμάται στα 4,26 δισ. ευρώ. Η διαφορά της από το χαμηλό έτους των 10,1 ευρώ διαμορφώνεται σε +10,4% και αντίστοιχα από το υψηλό έτους των 12,67 ευρώ σε -12%.

Κάτω από τα 11 ευρώ βρέθηκε η Aegean, καταγράφοντας απώλειες -2,45% την Πέμπτη και -6,68% στο 5ήμερο. Μάλιστα, «φλερτάρει» με το χαμηλό έτους των 10 ευρώ (ενδοσυνεδριακό αρνητικό ρεκόρ τα 9,85 ευρώ), απέχοντας πλέον λιγότερο από 1 ευρώ. Παράλληλα, η κεφαλαιοποίησή της κατέρχεται πλέον του 1 δισ. ευρώ. Οι εξαμηνιαίες επιδόσεις της αεροπορικής εταιρείας φαίνεται ότι προβληματίζουν τους επενδυτές, με τους αναλυτές να στέκονται στις συνέπειες που έχουν στην κερδοφορία το αυξημένο κόστος, ο ανταγωνισμός, αλλά και η καθήλωση ορισμένων αεροσκαφών για λόγους συντήρησης.

Στα 10,96 ευρώ οπισθοχώρησε η Autohellas, με απώλειες -1,44% χθες και -2,32% το τελευταίο τριήμερο. Σε μόλις +5,38% καθορίζεται πλέον η διαφορά από το χαμηλό έτους των 10,4 ευρώ. Στο -14,24% η πτώση από τις αρχές του 2024. Την Τετάρτη ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματα, παρουσιάζοντας αύξηση 18,6% στα καθαρά κέρδη α’ εξαμήνου. Στα 533 εκατ. ευρώ υπολογίζεται η χρηματιστηριακή της αξία.

Νέα «βουτιά» άνω του -2% κατέγραψε χθες η Intracom Holdings, «πέφτοντας» σε τιμές υπό των 3 ευρώ για τρίτη φορά φέτος, έπειτα από το διήμερο 5-6 Αυγούστου, όπου είχε μεσολαβήσει το sell off της «Μαύρης Δευτέρας» για τις παγκόσμιες αγορές. Οι απώλειες για τη μετοχή διαμορφώνονται σε -5,85% στο τριήμερο, έχοντας κάνει παράλληλα ένα αρνητικό 6Χ7 που της έχει κοστίσει -7,6%. Στα 2,835 ευρώ βρίσκεται το χαμηλό έτους, το οποίο απέχει +5,11% από την χθεσινή τιμή κλεισίματος των 2,98 ευρώ.

Σε νέο αρνητικό ρεκόρ διολίσθησε η Attica Bank, στον απόηχο της πρεμιέρας των 5,55 εκατ. μετοχών που προέκυψαν από τη συγχώνευση με την Παγκρήτια Τράπεζα. Κατέγραψε «βουτιά» -20,38%, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη για φέτος, και έκλεισε στα 7,5 ευρώ, με χαμηλό ημέρας τα 6,62 ευρώ. Παράλληλα, έκανε αυξημένο για τα δεδομένα της τζίρο, της τάξης των 410 χιλ. ευρώ. Επόμενο ορόσημο η έκτακτη ΓΣ της τράπεζας στις 25 Σεπτεμβρίου για την έγκριση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Ανοδικές τάσεις στις διεθνείς αγορές

Σε ήπια θετικό έδαφος αναμένεται να ξεκινήσει η σημερινή συνεδρίαση της Wall Street, όπως αποτυπώνεται στα προθεσμιακά συμβόλαια (futures). Χαμόγελα έφεραν τα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού και καταναλωτή, καθώς «κλειδώνουν» την έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης από την Federal Reserve. Χθες ξεχώρισε ο Nasdaq με «άλμα» +1%, ενώ ο S&P 500 σημείωσε την τέταρτη διαδοχική του άνοδο.

Με κέρδη υποδέχονται οι ευρωαγορές τη νέα μείωση επιτοκίων της ΕΚΤ -τη δεύτερη εντός του 2024- κατά 25 μονάδες βάσης. Ωστόσο, η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, ξεκαθάρισε πως δεν είναι δεσμευτική μία νέα μείωση επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση. Άνοδο +0,5% καταγράφει ο Stoxx 600 και ακολουθούν οι υπόλοιποι μεγάλοι ευρωπαϊκοί δείκτες με κέρδη μεταξύ +0,2% και +0,6%.

Πιο επιφυλακτικοί εμφανίστηκαν οι επενδυτές στα ασιατικά χρηματιστήρια, τα οποία έκλεισαν με μεικτά πρόσημα. Απώλειες για τον ιαπωνικό Nikkei, με το γιεν να «αγγίζει» τα υψηλά 9μήνου. Οι μετοχές της ηπειρωτικής Κίνας σημείωσαν νέο χαμηλό 6ετίας και οι αγορές της Αυστραλίας πλησίασαν σε νέο ρεκόρ όλων των εποχών.

Διαβάστε ακόμη

ΑΑΔΕ: Ανακαλούνται πρόστιμα λόγω πρόδηλου σφάλματος στους ελέγχους

Το πλάνο ανάπτυξης των Attica Stores: Τα νέα premium brands, τα φυσικά καταστήματα, το online κανάλι (γράφημα)

Lussile: Βγαίνει στο σφυρί τον Νοέμβριο το ακίνητο της βιομηχανίας ενδυμάτων (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ