(Τελευταία ενημέρωση – 13:18)

Διάθεση για ρευστοποιήσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τους πωλητές να κάνουν την επανεμφάνισή τους, αφομοιώνοντας τα κέρδη του προηγούμενου διημέρου. Η διόρθωση είναι κυρίως εισαγόμενη και θέτει υπό αμφισβήτηση κρίσιμα σημεία στήριξης, όσο αυξάνονται οι εντολές πώλησης. Οι τράπεζες βρίσκονται στο επίκεντρο με απώλειες πέριξ του -2%, ενώ, μεταξύ άλλων, ισχυρή είναι η πτώση για την Εθνική Τράπεζα, την Alpha Bank, την Jumbo και τη Motor Oil.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Πέμπτης (8/8) ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά -1,28% και διαπραγματεύεται στις 1.376,47 μονάδες. Στις 1.388,86 μονάδες το υψηλό ημέρας και στις 1.375,52 μονάδες το χαμηλό ημέρας. Η επιστροφή στις απώλειες έρχεται έπειτα από ένα διήμερο, που απέφερε κέρδη σχεδόν +4% στο Χ.Α. Είχε προηγηθεί το -6,27% της «Μαύρης Δευτέρας». Οι πρώτες στηρίξεις εντοπίζονται στην περιοχή των 1.370-1.375 μονάδων, που αποτελούν τον κινητό μέσο όρο (ΚΜΟ) 200 ημερών, αν και απειλούνται εκ νέου σήμερα.

Το αρνητικό κλίμα στις αγορές οφείλεται στο γεγονός ότι οι επενδυτές προσπαθούν να σταθμίσουν τον αντίκτυπο της ενδεχόμενης εισόδου της αμερικανικής οικονομίας σε καθεστώς ύφεσης, ειδικά από τη στιγμή που η Fed αρνείται να ξεκινήσει τη νομισματική χαλάρωση. Παραμένει επίσης στο προσκήνιο το «αγκάθι» της έκρυθμης κατάστασης στη Μέση Ανατολή, καθώς οι σειρήνες του πολέμου δεν έχουν σταματήσει να ηχούν στην περιοχή. Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι γίνονται έντονα αντιληπτοί και στο ρωσο-ουκρανικό μέτωπο, μετά την κήρυξη της επαρχίας του Κουρσκ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η προσοχή στρέφεται, μεταξύ άλλων, στην Jumbo, καθώς η διοίκηση κατέβασε τον πήχη για τις πωλήσεις του 2024 στο 4%, από 8% με 10% που ήταν το αρχικό guidance. Μάλιστα, η κερδοφορία αναμένεται να «φλερτάρει» με τα περσινά επίπεδα, καθώς, όπως επισημαίνεται, δεν υπάρχει εξομάλυνση στην τροφοδοτική αλυσίδα. Στα «ραντάρ» των επενδυτών βρίσκεται και η Τράπεζα Κύπρου, μετά την απόφαση του ΔΣ για επανένταξή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Μετά τους ΟΤΕ και Coca Cola την Τετάρτη, σήμερα ήταν η σειρά της Ideal Holdings να ανακοινώσει τα αποτελέσματα α’ εξαμήνου πριν την έναρξη της χρηματιστηριακής συνεδρίασης. Υπερδιπλάσια η αύξηση σε έσοδα και λειτουργική κερδοφορία (EBITDA), ενώ τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 43% το α’ εξάμηνο. Σήμερα ανακοινώνει τα εξαμηνιαία οικονομικά μεγέθη της και η Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ. Ακολουθούν την Παρασκευή (9/8) η BriQ Properties και η Intercontinental International.

Για τη Δευτέρα 12 Αυγούστου έχουν προγραμματιστεί οι επίσημες γνωστοποιήσεις όσον αφορά την τριμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών του MSCI. Υπενθυμίζεται ότι ο δείκτης MSCI Greece Standard Index αποτελείται από 10 μετοχές και συγκεκριμένα τις ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΔΕΗ, Eurobank, Alpha Bank, Εθνική, Πειραιώς, Metlen και Motor Oil. Πιθανό το ενδεχόμενο ένταξης της Titan. Σε περίπτωση αλλαγών, αυτές θα τεθούν σε ισχύ στις 2 Σεπτεμβρίου, ενώ οι επενδυτές θα αρχίσουν να λαμβάνουν τις θέσεις τους από τις 30 Αυγούστου.

Στο -2% οι απώλειες για τις τράπεζες – «Bουτιά» για την Jumbo

Διορθωτικές τάσεις επικρατούν σήμερα σε βασικούς δείκτες και μετοχές, με τις τράπεζες να βρίσκονται στο στόχαστρο των πωλητών λόγω των ισχυρών κερδών του προηγούμενου διημέρου (+4,9%). Ειδικότερα, ο τραπεζικός δείκτης διολισθαίνει κατά -1,99% στις 1.192,35 μονάδες, ο FTSE 25 (υψηλής κεφαλαιοποίησης) χάνει -1,36% στις 3.347,87 μονάδες και ο Mid Cap (μεσαίας κεφαλαιοποίησης) κινείται πτωτικά κατά -0,49% στις 2.184,34μονάδες.

Στα 30,621 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών, εκ των οποίων τα 3,287 εκατ. ευρώ αφορούν σε πακέτα. Τζίρο 5 εκατ. ευρώ κάνει η ΕΤΕ και ακολουθούν στα 4 εκατ. ευρώ ο ΟΤΕ και η Πειραιώς. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώνεται στα 95,556 δισ. ευρώ. «Κόκκινο» το ταμπλό, με 67 μετοχές να υποχωρούν, 23 να ενισχύονται και 8 να μένουν χωρίς μεταβολή.

Στις συστημικές τράπεζες, η Εθνική καταγράφει απώλειες -2,96% στα 7,21 ευρώ και έπονται η Alpha Bank (-2,22% στο 1,54 ευρώ), η Eurobank (-1,54% στο 1,949 ευρώ) και η Πειραιώς (-1,36% στα 3,689 ευρώ).

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, η Jumbo σημειώνει «βουτιά» -3,35% στον απόηχο της νέας υποβάθμισης του guidance για τις πωλήσεις και την κερδοφορία. Η μετοχή διαπραγματεύεται κάτω από τα 22,5 ευρώ, που αποτελούν χαμηλό 14 μηνών. Στο -3,4% η Motor Oil, με τα 22 ευρώ να έχουν τεθεί (ξανά) σε κίνδυνο. Παράλληλα, ισχυρή πτώση καταγράφουν η ΔΕΗ, η Viohalco, η HELLENiQ ENERGY, ο ΔΑΑ, η Σαράντης, η Autohellas, η Lamda Development, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο ΟΤΕ και η Ελλάκτωρ.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, έντονες πιέσεις δέχονται η ΕΧΑΕ, η Intracom Holdings, η ΕΥΑΘ, η ΑΒΑΞ, ο ΟΛΠ, η Profile, η Intrakat, η Lavipharm και η Πλαστικά Θράκης. Στον αντίποδα, η Ideal «σκαρφαλώνει» κατά +1,8% με ώθηση από τα αποτελέσματα εξαμήνου που ανακοίνωσε σήμερα. Κέρδη άνω του +1% και για τις Optima Bank και Κρι Κρι.

Οι πρωταγωνιστές του rebound

Από τις παρυφές των 1.400 μονάδων ξεκίνησε η συνεδρίαση της Πέμπτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς ανέκτησε αρκετό από το χαμένο έδαφος στον απόηχο του sell off της «Μαύρης Δευτέρας», που είχε οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη σε χαμηλό 6 και πλέον μηνών (τέλη Ιανουαρίου). Μέσα σε δύο ημέρες ο ΓΔ ενισχύθηκε κατά 53,06 μονάδες ή +3,96% και επανήλθε πάνω από τον κινητό μέσο όρο 200 ημερών των 1.375 μονάδων. Επόμενος στόχος ο ΚΜΟ 100 ημερών των 1.425 μονάδων.

Με δύο απανωτές ανόδους της τάξης του +3,51% και του +3,89%, η Πειραιώς «απορρόφησε» ως ένα μεγάλο βαθμό τους κραδασμούς από το -9,17% της Δευτέρας. Παρέμεινε και χθες στην κορυφή των εισηγμένων σχετικά με τον ημερήσιο τζίρο, ξεπερνώντας τα 15 εκατ. ευρώ. Έκλεισε στα 3,74 ευρώ και μείωσε την «ψαλίδα» στο -11,37% από το φετινό ρεκόρ των 4,22 ευρώ. Ενισχύεται κατά +16,88% εντός του 2024.

Την καλύτερη συνεδρίαση των τελευταίων σχεδόν 5 μηνών πραγματοποίησε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με κέρδη +4,19% και σε συνδυασμό με το +1,12% της Τρίτης, το «χαρτί» ανέκτησε +5,35% από το χαμένο έδαφος των προηγούμενων ημερών. Βρίσκεται ξανά κοντά στα 17 ευρώ, τα οποία ανοίγουν τις «πύλες» για τις κορυφές 24ετίας που κατακτήθηκαν πρόσφατα, με «όχημα» το deal πώλησης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Την Τετάρτη έκλεισε στα 16,92 ευρώ και απέχει -7,24% από το φετινό (και πολυετές) ρεκόρ των 18,24 ευρώ.

Κέρδη άνω του +4% σημείωσε η Motor Oil σε κάθε μία από τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις, με την αθροιστική άνοδο να υπολογίζεται στο +9,09%. Πρόκειται για τις καλύτερες ημερήσιες επιδόσεις του τίτλου από τον περασμένο Μάρτιο, βάζοντας πλέον «πλώρη» για τα 23 ευρώ. Πάντως, η απόσταση παραμένει μεγάλη (-20,17%) από το ιστορικό υψηλό των 28,56 ευρώ, που σημειώθηκε στις 23 Μαΐου. Αυτό σημαίνει ότι η MOH πρέπει να πατήσει κι άλλο «γκάζι» για να απομακρυνθεί από τη «ζώνη» της bear market.

Ως «βαρίδι» λειτούργησαν για την Coca Cola τα οικονομικά αποτελέσματα α’ εξαμήνου, καθώς μετά την ανακοίνωσή τους, η μετοχή υποχώρησε πάνω από -1% σε μία θετική ημέρα για την εγχώρια αγορά. Η ΕΕΕ «έπεσε» στα 31,2 ευρώ και σε χαμηλό άνω των δύο μηνών, με τη διαφορά να μεγαλώνει (-8,24%) από το «φρέσκο» ρεκόρ 4ετίας (σημειώθηκε την 1η Αυγούστου) των 34 ευρώ.

Στην κορυφή των χθεσινών επιδόσεων των blue chips βρέθηκε η Aegean, η οποία κατέγραψε την καλύτερη συνεδρίαση των τελευταίων 9 μηνών. Πιο συγκεκριμένα, «απογειώθηκε» κατά +5,32% στα 10,89 ευρώ, με την αμέσως επόμενη υψηλότερη ημερήσια επίδοση να εντοπίζεται στις 2 Νοεμβρίου 2023 (+5,84%). Το τελευταίο διήμερο έχει ενισχυθεί κατά +7,82%. Ωστόσο, είχε προηγηθεί ένα πτωτικό πενθήμερο -13,08% με αποκορύφωμα το -8,51% της Δευτέρας, με αποτέλεσμα η μετοχή να χάνει -3,97% φέτος.

Το ψυχολογικό όριο των 7 ευρώ ανέκτησε η HELLENiQ ENERGY, με άνοδο +2,6%, στην καλύτερη ημερήσια επίδοσή της από τον περασμένο Μάρτιο. Το τελευταίο διήμερο έχει σημειώσει κέρδη της τάξης του +4,26%. Παραμένει, ωστόσο, σε αρνητικά εδάφη σε επίπεδο έτους, καθώς υποχωρεί κατά -2,61%. Προτού ανεβάσει «στροφές», η μετοχή προερχόταν από τριήμερο πτωτικό σερί που της είχε κοστίσει συνολικά -8,11%.

Με κεκτημένη ταχύτητα από την ολοκλήρωση της πώλησης της Astir Vitogiannis, που θα φέρει στα ταμεία 136 εκατ. ευρώ, αλλά και από την προεξόφληση των ικανοποιητικών εξαμηνιαίων επιδόσεων, η Ideal κατέγραψε χθες «άλμα» +5% και έκλεισε στα 5,67 ευρώ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ενίσχυση της μετοχής σε «βάθος» τουλάχιστον 9 μηνών, μετά το +6,15% της 30ής Οκτωβρίου 2023. Το τελευταίο διήμερο έχει ανακάμψει κατά +7,18%, έπειτα από το -7,52% της Δευτέρας. Σημειώνει απώλειες -10,28% φέτος.

Την καλύτερη ημερήσια επίδοση από τις 8 Ιανουαρίου (+4,17%) πέτυχε χθες η ΕΧΑΕ, καθώς κινήθηκε ανοδικά κατά +3,82% και έκλεισε στα 4,49 ευρώ. Παρ’ όλα αυτά συνεχίζει να βρίσκεται μακριά (-15,28%) από το φετινό σημείο εκκίνησης των 5,3 ευρώ και ακόμη μακρύτερα (-24,16%) από το υψηλό έτους των 5,92 ευρώ.

Με «σπασμένα φρένα» συνεχίζεται το ράλι της Unibios. Μετά το +13,03% της Τρίτης ακολούθησε το χθεσινό +4,67% κι έτσι ο τίτλος «κλείδωσε» στο 1,68 ευρώ, την υψηλότερη τιμή κλεισίματος από τον Απρίλιο του 2014. Μάλιστα, στα υψηλά ημέρας έφτασε ακόμη και στο 1,72 ευρώ. Η αλματώδης πορεία της Unibios συνοδεύθηκε από τζίρους των 200 και των 300 χιλ. ευρώ, σε υπερπολλαπλάσια επίπεδα σε σχέση με το φετινό μέσο όρο.

Κατεβάζουν «στροφές» οι επενδυτές στο εξωτερικό

Διστακτικό ξεκίνημα αναμένεται ότι θα είναι το σημερινό στην Wall Street, όπως αποτυπώνεται στα προθεσμιακά συμβόλαια (futures) των βασικών δεικτών, εν αναμονή των νέων στοιχείων για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ. Η απόπειρα ανάκαμψης έλαβε άδοξο τέλος την Τετάρτη, καθώς χάθηκε εκ νέου πολύτιμο έδαφος, με τον τεχνολογικό Nasdaq να υποχωρεί περισσότερο από -1%. Οι traders παραμένουν επιφυλακτικοί, καθώς συντηρούνται οι φόβοι για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, όσο η Federal Reserve καθυστερεί με τις μειώσεις των επιτοκίων.

Μόλις μία ημέρα κράτησε η «ανάρρωση» των ευρωπαϊκών αγορών, καθώς επέστρεψαν στα αρνητικά πρόσημα σήμερα. Κοντά στο -1% οι απώλειες για τα χρηματιστήρια του Μιλάνου, του Λονδίνου και του Παρισιού. Ακολουθούν στο -0,7% η Μαδρίτη και στο -0,5% η Φρανκφούρτη. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά -0,75% και διαπραγματεύεται στις 492 μονάδες.

Σε ήπιους τόνους, μετά από αρκετές ημέρες, πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της Πέμπτης στα ασιατικά χρηματιστήρια. Μεικτά πρόσημα και μεταβολές μικρότερες του +/-1% τα βασικά χαρακτηριστικά, με τους επενδυτές να παίρνουν ορισμένες «ανάσες» μετά το roller coaster που προηγήθηκε, ειδικά σε ό,τι αφορά τον Nikkei, στον απόηχο του carry trade μεταξύ γιεν και δολαρίου, το οποίο έφερε πρωτοφανείς αναταράξεις στον ιαπωνικό δείκτη.

Διαβάστε ακόμη

Αναλυτές: H τρέχουσα κατάσταση στις αγορές μοιάζει με «περίοδο εκπτώσεων»

Ζόραν Μπογκντάνοβιτς: Oι επενδύσεις και ο …αλγόριθμος ανάπτυξης της Coca Cola HBC

Ενέργεια: Γεωπολιτικοί κίνδυνοι απειλούν την αποκλιμάκωση των τιμών στο ρεύμα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ