Θετικά πρόσημα ξανά στο ελληνικό χρηματιστήριο έπειτα από δύο ημέρες απωλειών, με τον Γενικό Δείκτη να απομακρύνεται από το σημείο στήριξης των 1.450 μονάδων και να προσεγγίζει εκ νέου εκείνο των 1.460 μονάδων. Στην έναρξη των συναλλαγών ξεχωρίζουν οι τράπεζες, ενώ αντίθετα η Coca Cola υποχωρεί κατά -1,7%.
Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Τετάρτης (18/12) ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά +0,32% και διαπραγματεύεται στις 1.457,49 μονάδες. Το εύρος διακύμανσης καθορίζεται μεταξύ των 1.453,80 (χαμηλό ημέρας) και των 1.458,23 μονάδων (υψηλό ημέρας). Κέρδη +0,9% σημειώνει ο τραπεζικός δείκτης, επιστρέφοντας πάνω από τις 1.280 μονάδες.
Με επτά συνεδριάσεις να απομένουν για την ολοκλήρωση της φετινής χρηματιστηριακής χρονιάς, η εγχώρια αγορά ισορροπεί μεταξύ των νέων μέτρων για τις τραπεζικές προμήθειες και το παραδοσιακό Santa Claus rally, το οποίο συνοδεύεται από την ωραιοποίηση χαρτοφυλακίων (window dressing) ως είθισται στη λήξη μεγάλων περιόδων.
Στάση αναμονής τηρούν οι traders στις διεθνείς αγορές, εστιάζοντας στην απόφαση της Federal Reserve για τη νομισματική πολιτική της. Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης. Ωστόσο, ενδέχεται να πατήσει ένα παρατεταμένο… pause όσον αφορά τις κινήσεις της μέσα στο 2025, με τη λογική ότι η αμερικανική οικονομία παραμένει ανθεκτική, άρα δεν υπάρχει άμεση ανάγκη για χαλάρωση.
Σε εγχώριο επίπεδο, στην τελική ευθεία έχει μπει η υποχρεωτική δημόσια πρόταση για την πλήρη εξαγορά της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή από τη Masdar, με το σχετικό ενημερωτικό δελτίο να κατατίθεται σήμερα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Τα βλέμματα και στην HELLENiQ ENERGY, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ο όμιλος θα ανακοινώσει την πώληση του 35% της συμμετοχής του στη ΔΕΠΑ Εμπορίας (αγοραστής το ΤΑΙΠΕΔ), πιθανότατα μετά τη λήξη της σημερινής συνεδρίασης.
Την ερχόμενη Παρασκευή έχουμε επίσης το triple witching του Δεκεμβρίου, δηλαδή την τριπλή λήξη στα συμβόλαια παραγώγων σε μετοχές, δείκτες και εμπορεύματα. Ταυτόχρονα, θα ολοκληρωθεί η αναδιάρθρωση του FTSE 25, με την Optima Bank να παίρνει τη θέση της Autohellas στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.
Ανεβάζουν στροφές οι τράπεζες
Άνοδο +0,87% καταγράφει σήμερα ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος διαπραγματεύεται στις 1.283,79 μονάδες. Ο FTSE 25 (υψηλής κεφαλαιοποίησης) ενισχύεται κατά +0,17% στις 3.537,62 μονάδες και ο Mid Cap (μεσαίας κεφαλαιοποίησης) κερδίζει +0,03% στις 2.323,08 μονάδες.
Η αξία των συναλλαγών διαμορφώνεται σε περίπου 4,5 εκατ. ευρώ, με την Πειραιώς να κάνει τζίρο ύψους 1,35 εκατ. ευρώ. Στα 102,221 δισ. ευρώ ανέρχεται η κεφαλαιοποίηση της αγοράς. Θετικά πρόσημα σημειώνουν 45 μετοχές, έναντι 28 που υποχωρούν και 12 που μένουν χωρίς μεταβολή.
Στις συστημικές τράπεζες, η Εθνική «σκαρφαλώνει» κατά +1,58% στα 7,72 ευρώ και ακολουθούν η Πειραιώς (+0,91% στα 3,881 ευρώ), η Alpha Bank (+0,63% στο 1,595 ευρώ) και η Eurobank (+0,36% στα 2,203 ευρώ).
Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, ισχυρή άνοδο καταγράφουν ο ΟΠΑΠ και η Motor Oil. Στον αντίποδα, η Coca Cola διολισθαίνει κατά περίπου -1,7%. Έπονται με απώλειες πέριξ του -0,7% με -0,8% η Ελλάκτωρ και η Cenergy Holdings. Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, αξιόλογα κέρδη σημειώνουν η Quest και η Κρι Κρι. Αντίθετα, ο ΟΛΠ και η Ideal κινείται πτωτικά κατά -0,8%.
Διόρθωσαν ο ΟΠΑΠ και η Jumbo – Σε υψηλό τριετίας ο ΑΔΜΗΕ
Η χειρότερη συνεδρίαση -δεύτερη σερί καθοδική- σε «βάθος» τεσσάρων εβδομάδων πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να οπισθοχωρεί λίγο πάνω από τις 1.450 μονάδες. Αυτή ήταν η τέταρτη πτώση εντός του Δεκεμβρίου, ενός μήνα που αποδεικνύεται αρκούντως ικανοποιητικός μέχρι στιγμής (+4,25%). Ισχυρότερες πιέσεις δέχθηκαν οι τραπεζικές μετοχές και ορισμένοι τίτλοι της υψηλής κεφαλαιοποίησης, που είχαν υπεραποδώσει το προηγούμενο διάστημα.
Κάτω από τα επίπεδα των 15,5 ευρώ υποχώρησε ο ΟΠΑΠ, διολισθαίνοντας χθες κατά -2,41%, στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του εδώ και σχεδόν ενάμιση μήνα. Μάλιστα, η διόρθωση συνοδεύθηκε από τζίρο άνω των 8 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, μετρά τρεις ημέρες σωρευτικών απωλειών -3,87%. Τα φετινά κέρδη του ομίλου έχουν «συρρικνωθεί» στο +0,2%, ενώ αποτιμάται σε περίπου 5,7 δισ. ευρώ.
«Βουτιά» -2,83% κατέγραψε η Jumbo, στη χειρότερη συνεδρίαση εδώ και τέσσερις μήνες και συγκεκριμένα από τις 8 Αυγούστου (-5,33%). Από τα 26,12 ευρώ η μετοχή βρέθηκε στα 25,38 ευρώ, με τον ημερήσιο τζίρο να προσεγγίζει τα 6 εκατ. ευρώ. Σε περίπου +1% υπολογίζεται η άνοδος εντός του 2024, με την κεφαλαιοποίηση στα 3,45 δισ. ευρώ.
Νέο υψηλό δύο και πλέον μηνών για την Ελλάκτωρ, η οποία εδραίωσε την παρουσία της πάνω από τα επίπεδα του 1,9 ευρώ. Ο τίτλος «έτρεξε» ένα 4ήμερο ράλι που τον ενίσχυσε συνολικά κατά +5,37% και έκανε ένα θετικό 9x10 που του απέφερε κέρδη της τάξης του +9,07%. Με αυτό τον τρόπο, οι φετινές απώλειες έχουν περιοριστεί σε -24,55% και η χρηματιστηριακή αξία της εισηγμένης διαμορφώνεται στα 670 εκατ. ευρώ.
Διεύρυνε το ρεκόρ σχεδόν τριών ετών ο ΑΔΜΗΕ, φτάνοντας αισίως στα 2,52 ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για το καλύτερο κλείσιμο από τις 24 Ιανουαρίου 2022 (2,54 ευρώ). Το τελευταίο 5ήμερο η μετοχή έχει «αναρριχηθεί» κατά +4,35% και ο τζίρος στις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις έχει ξεπεράσει το 1 εκατ. ευρώ. Μέσα στον Δεκέμβριο ενισχύεται κατά +6,55%, τα κέρδη εντός του 2024 «αγγίζουν» το +13,51% και η κεφαλαιοποίηση ανέρχεται στα 584,64 εκατ. ευρώ. Η κερδοφορία του ομίλου αυξήθηκε περισσότερο από +30% στο 9μηνο (καθαρά κέρδη 120 εκατ. ευρώ), ενώ ευεργετικά λειτουργεί και το πρόσφατο deal με την Serverfarm.
Σε υψηλό σχεδόν τριών μηνών βρέθηκε η ΑΒΑΞ, σημειώνοντας άνοδο +2,65% και κλείνοντας στο 1,548 ευρώ. Η κατασκευαστική κατάφερε, έτσι, να μειώσει τη φετινή πτώση της στο -16,77%. Παράλληλα, αύξησε τη διαφορά από τα αρνητικά ρεκόρ του Αυγούστου (5/8 – 1,194 ευρώ) στο +29,65%. Στα 229,6 εκατ. ευρώ η χρηματιστηριακή της αξία.
Το τρίτο της «άλμα» άνω του +6% μέσα σε μόλις πέντε ημέρες κατέγραψε η ΕΚΤΕΡ, επιστρέφοντας πάνω από τα επίπεδα του 1,8 ευρώ. Το «χαρτί» ενισχύθηκε κατά +6,7% χθες και σταμάτησε στο υψηλό ημέρας του 1,848 ευρώ. Πρόκειται για το καλύτερο κλείσιμο των τελευταίων τριών μηνών και συγκεκριμένα από τις 26 Σεπτεμβρίου (1,904 ευρώ). Περιόρισε τις φετινές απώλειες στο -10,6% και αποτιμάται στα 41,58 εκατ. ευρώ. Σε διαπραγμάτευση τίθενται από τις 31 Δεκεμβρίου οι νέες μετοχές, που προέκυψαν από την ΑΜΚ στο πλαίσιο της συγχώνευσης με απορρόφηση της εταιρείας «Ενεργειακός Κόμβος».
Οι buyers επιστρέφουν στις διεθνείς αγορές
Μετά τις απανωτές υπερβάσεις των ιστορικών υψηλών, οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street διορθώνουν χωρίς ωστόσο να απομακρύνονται από τα πρόσφατα ρεκόρ τους, με εξαίρεση τον Dow Jones. Ο βιομηχανικός δείκτης «έσπασε» ένα αρνητικό ορόσημο που κρατούσε εδώ και 46 χρόνια, σημειώνοντας την 9η διαδοχική πτώση του, σε ένα σερί που έχει να καταγράψει από τον Φεβρουάριο του 1978.
Στην επερχόμενη μείωση των επιτοκίων της Fed κατά 0,25% επικεντρώνονται οι επενδυτές, αν και περισσότερο ενδιαφέρον θα έχουν οι δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ, για τη νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ το 2025. Σε ανοδικό έδαφος αναμένεται να ξεκινήσει η σημερινή συνεδρίαση της Wall Street, όπως δείχνουν τα futures (προθεσμιακά συμβόλαια).
Επαναφορά στα κέρδη για τα περισσότερα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου, αν και ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί οριακά και διαπραγματεύεται πέριξ των 513-514 μονάδων. Ήπια ανοδικά κινούνται οι βασικοί δείκτες σε Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία, ενώ αντίθετα οι μετοχές σε Ιταλία και Ισπανία καταγράφουν απώλειες.
Μεικτή ήταν η εικόνα στα ασιατικά χρηματιστήρια, με τους πωλητές να επικρατούν σε Ιαπωνία και Αυστραλία. Από την άλλη πλευρά, κέρδη σημείωσαν οι κινεζικές μετοχές, ενώ οι βασικοί δείκτες σε Χονγκ Κονγκ και Νότια Κορέα ενισχύθηκαν περισσότερο από +1%.
Διαβάστε ακόμη
Άνθρακας: Η ζήτηση θα «χτυπήσει» διαδοχικά ρεκόρ μέχρι το 2027 (γράφημα)
REDS: Προχωράει η επένδυση του Cambas Project (pics)
Νέος Οικοδομικός Κανονισμός: «Παγώνουν» και επίσημα τα μπόνους – Τι προβλέπει τροπολογία
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα