Η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, όπου είχαμε και κλείσιμο παραγώγων, βρίσκει τον Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 699,45 μονάδες με οριακή πτώση -0,08%, τον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης αμετάβλητο στις 1656,52 μονάδες, τον δείκτη Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης στις 1022,52 μονάδες με άνοδο 0,13% και τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών στις 373,09 μονάδες με άνοδο 0,92%.
Οι επενδυτές όλη την εβδομάδα προσπάθησαν και κατάφεραν να κρατήσουν τον Γενικό δείκτη στα υψηλά οκταμήνου, απορροφώντας με ευκολία τις όποιες ρευστοποιήσεις είχαμε από βραχυπρόθεσμους επενδυτές ή από επενδυτές που ήταν εγκλωβισμένοι αυτό το οκτάμηνο στο χρηματιστήριο Αθηνών, με εξαίρεση τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών όπου και αυτή την εβδομάδα υπεραπόδωσε έναντι όλων των υπόλοιπων δεικτών.
Αυτή η απορρόφηση των ρευστοποιήσεων με σκοπό να μείνουν οι δείκτες στα υψηλά τους απεικονίζεται και στις εβδομαδιαίες αποδόσεις με τον Γενικό δείκτη να σημειώνει εβδομαδιαία άνοδο +6,68%, όταν την Δευτέρα μόνο ανέβηκε κατά 5,44%, ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης να σημειώνει άνοδο +6,67%, όταν μόνο την Δευτέρα ανέβηκε κατά +5,94%, ο δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης να σημειώνει εβδομαδιαία άνοδο +6,74%, όταν μόνο την Δευτέρα ανέβηκε κατά +3,5% και ο κλαδικός δείκτης που ξεχώρισε σημείωσε εβδομαδιαία άνοδο +20,68% με την Δευτέρα να ανεβαίνει κατά +14,72%.
Οι εξελίξεις σε εισηγμένες όπως στην Πειραιώς Τράπεζα, στην Ελλάκτωρ, στην Cenergy, στην ΜΙΓ και στην Εθνική Τράπεζα μαζί με τις ανακοινώσεις για κυκλοφορία νέων εμβολίων ή ανακοινώσεις για την αποτελεσματικότητα αυτών έδωσαν και αυτή την εβδομάδα τον ρυθμό στους επενδυτές, στο να μεγαλώσουν την έκθεση τους στο Ελληνικό χρηματιστήριο, κάτι που αντικατατροπίζεται και στην αύξηση του ημερίσιου τζίρου που μέχρι και τον προηγούμενο μήνα ήταν σχεδόν ανύπαρκτος.
Άλλωστε η αγορά για να ανέβει, θέλει επενδυτές οι οποίοι έχουν πιο μεσο – μακροπρόθεσμο προφίλ που αυτή την στιγμή λόγω του επιτοκιακού περιβάλλοντος, είναι διατεθειμένοι να μπούνε σε μια αγορά και σε μια οικονομία η οποία το 2021 δείχνει ότι επιστρέφει σε μια κανονικότητα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι οι επενδυτές πρέπει να ξεχάσουν την σημερινή κατάσταση με την έξαρση των κρουσμάτων λόγω της πανδημίας καθώς και την καραντίνα που έχει μπει η οικονομία και να είναι προετοιμασμένοι για γεγονότα που μπορεί να φέρουν άμεσα μια διόρθωση στην αγορά.
Την εβδομάδα που μας πέρασε, ο μεγαλύτερος όγκος συναλλαγών κατευθύνθηκε στον Τραπεζικό κλάδο με την Τράπεζα Πειραιώς να έχει πέντε συνεχιζόμενες θετικές συνεδριάσεις, με αποτέλεσμα να έχει εβδομαδιαία άνοδο +42,47%. Είναι φυσιολογικό οι επενδυτές έχοντας πια έναν οδικό χάρτη για την επόμενη ημέρα των Τραπεζών να τοποθετούνται σε έναν κλάδο, ο οποίος μέχρι τις αρχές του μήνα σημείωνε απώλειες περίπου 70% από αρχή του έτους.
Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης εκτός της Τράπεζας Πειραιώς άνοδο σημείωσε η Ελλάκτωρ με +3,47% και ακολούθησαν η Eurobank, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Εθνική Τράπεζα και Τιτάνας.
Σε αρνητικό έδαφος η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με -2,84%, η Jumbo με -2,46%, η Motor Oil με -2,34%, ο Φουρλής με -2,225 και τα Ελληνικά Πετρέλαια με -2,12% είχαν την μεγαλύτερη πτώση. Κοινό χαρακτηριστικό των ρευστοποιήσεων σε αυτές τις μετοχές, εκτός της ΓΕΚ Τέρνα, ότι η αγορά θα ανοίξει πιο αργά μάλλον με το αντίκτυπο που θα έχει σε αυτές.
Στον δείκτη Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης ΠΛΑΙΣΙΟ, Τράπεζα Αττικής και Ευρωπαϊκή Πίστη οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο, ενώ με μεγαλύτερη πτώση η Profile, Cenergy και Info Quest. Στα Ελληνικά κρατικά ομόλογα κατά 1,9 μονάδα βάσης υποχωρεί η απόδοση του 10ετούς και φτάνει στο 0,68%, ενώ του 5ετούς με πτώση 4,6 μονάδων βάσης, διαμορφώνεται στο 0,07%.
Τέλος Ο τζίρος στο χρηματιστήριο Αθηνών ανήλθε στα 58,9 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 33,5 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 324 χιλιάδες τεμάχια.
Διαβάστε ακόμη
Αλαλούμ με τους κατόχους πιστωτικών καρτών – Χρεώθηκαν δόσεις για παλαιότερες αγορές
ΠΟΥ: «Όχι» στην χρήση της ρεμδεσιβίρης για τη θεραπεία του κορωνοϊού – Τι απαντά η εταιρεία
Γαλλία: Η Amazon υποκύπτει στις πιέσεις για αναβολή των εκπτώσεων της Black Friday