(Τελευταία ενημέρωση – 13:45)

Επιστροφή στα κέρδη καταγράφει σήμερα (11/7) το ελληνικό χρηματιστήριο, μετά το πτωτικό διάλειμμα της Τετάρτης, το οποίο έθεσε «ανάχωμα» στο 5ήμερο ράλι που είχε προηγηθεί. Στόχος η επαναπροσέγγιση των 1.450 μονάδων, αν και η πορεία που θα ακολουθήσει το Χ.Α. θα είναι πιο ξεκάθαρη προς το φινάλε της συνεδρίασης, αφότου ανακοινωθούν τα στοιχεία για τον αμερικανικό πληθωρισμό.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά +0,37% και διαπραγματεύεται στις 1.449,64 μονάδες, περνώντας γρήγορα σε θετικό έδαφος μετά την πτωτική έναρξη. Στις 1.442,68 μονάδες εντοπίζεται το χαμηλό ημέρας και στις 1.450,35 μονάδες το υψηλό ημέρας. Ισχυρές πιέσεις δέχεται η Jumbo, ενώ αντίθετα οι τράπεζες δίνουν τον ανοδικό «παλμό», με την Πειραιώς και την ΕΤΕ να ξεχωρίζουν. Αξιόλογα κέρδη σημειώνουν επίσης, μεταξύ άλλων, η Aegean, η Lamda Development, η ΔΕΗ, ο ΟΠΑΠ, η Titan και η Motor Oil.

Η εγχώρια αγορά αναμένεται να επηρεαστεί από τα νέα δεδομένα για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, που ανακοινώνονται περίπου δύο ώρες πριν τη λήξη της σημερινής συνεδρίασης. Οι επενδυτές πρόκειται να αποκτήσουν μια πιο καθαρή εικόνα σχετικά με το πότε είναι διατεθειμένη η Fed να μειώσει τα επιτόκια, συνθήκη η οποία θα επηρεάσει συνολικά την παγκόσμια οικονομία.

Οι αποκοπές μερισμάτων λειτούργησαν ανασταλτικά την Τετάρτη (10/7) για το Χ.Α., το οποίο αναζητούσε μία στάση έπειτα από πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις. Ωστόσο, υπάρχουν οι επιμέρους καταλύτες που μπορούν να το επαναφέρουν σε ρότα κερδών. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης dark room, «στις κουίντες της αγοράς δουλεύονται αρκετά deals, από την πληροφορική/τεχνολογία και το retail, μέχρι την ενέργεια και τη βιομηχανία».

Παράλληλα, την ερχόμενη Παρασκευή (12/7) ο γερμανικός οίκος Scope Ratings θα ανακοινώσει τη νέα του αξιολόγηση για την ελληνική οικονομία. Προς το παρόν βαθμολογεί το εγχώριο αξιόχρεο με ΒΒΒ- και σταθερό (stable) outlook (προοπτικές). Πρόκειται επίσης για τον πρώτο οίκο αξιολόγησης που έδωσε την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα, τον Αύγουστο του 2023.

Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται επίσης στην Eurobank μετά την απόδοση της επενδυτικής βαθμίδας από την DBRS. Ο καναδικός οίκος ξεκίνησε την κάλυψη της τράπεζας αξιολογώντας την με BBB (low) και σταθερό trend. Μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι η Eurobank έχει μειώσει σημαντικά τους κινδύνους που ενυπάρχουν στον ισολογισμό της τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο και η Jumbo, καθώς η διοίκηση τοποθετεί τη βασική πρόβλεψη για την αύξηση των κερδών και του τζίρου στο χαμηλό άκρο της αρχικής εκτίμησης, μεταξύ 8% και 10% για το 2024.

Στο «κόκκινο» η Jumbo – Ενισχύονται οι τράπεζες

Ώθηση παρέχουν στο ταμπλό οι τράπεζες, καθώς ο κλαδικός δείκτης «σκαρφαλώνει» κατά +0,74% στις 1.267,67 μονάδες. Ο FTSE 25 (υψηλής κεφαλαιοποίησης) ενισχύεται κατά +0,28% στις 3.523,26 μονάδες και ο Mid Cap (μεσαίας κεφαλαιοποίησης) κερδίζει +0,25% στις 2.313,61 μονάδες.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώνεται στα 30 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,075 εκατ. ευρώ είναι πακέτα. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς ανέρχεται στα 100,568 δισ. ευρώ. Θετικά πρόσημα για 56 τίτλους, έναντι 44 μετοχών που υποχωρούν και 15 που παραμένουν αμετάβλητες.

Στις συστημικές τράπεζες, η Eurobank καταγράφει άνοδο +0,53% στα 2,08 ευρώ, με την αξιολόγηση της DBRS να λειτουργεί ευεργετικά. Καλύτερη εικόνα παρουσιάζουν η Πειραιώς (+1,23% στα 3,695 ευρώ) και η Εθνική (+1,15% στα 7,95 ευρώ), ενώ η Alpha Bank παραμένει αμετάβλητη στο 1,64 ευρώ.

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, η Jumbo διολισθαίνει σχεδόν -3% στον απόηχο της τοποθέτησης των προβλέψεων για κερδοφορία και τζίρο στο κατώτατο εύρος του 8%. Κατά -2% διολισθαίνει η Coca Cola. Με κέρδη άνω του +1% η Motor Oil ανακτά το χαμένο έδαφος και επιστρέφει πάνω από το ψυχολογικό όριο των 23 ευρώ. Περισσότερο από +3% ενισχύεται η Aegean. Έπονται με κέρδη τουλάχιστον +2% η ΔΕΗ, η Lamda Development και η Titan. Άνω του +1% η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο ΟΠΑΠ και η Autohellas.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, η Lavipharm «σκαρφαλώνει» κατά σχεδόν +5%. Με κέρδη τουλάχιστον +1% ακολουθούν η ΕΧΑΕ, η ΕΥΑΘ και η Κρι Κρι. Ισχυρές απώλειες καταγράφει η Τεχνική Ολυμπιακή. Αλλαγή σκηνικού στην Attica Bank, η οποία πλέον διορθώνει κατά -4,9% μετά το διήμερο ράλι της.

Οι μετοχές που ξεχώρισαν

Στους ρυθμούς των υπερπολυετών ρεκόρ «χορεύει» η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, καθώς η πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στον ενεργειακό κολοσσό Masdar από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα «ξεκλειδώνει» κορυφές που έχει να δει η μετοχή εδώ και 24 χρόνια. Δεύτερη σερί ενίσχυση άνω του +2%, ενώ παράλληλα αγνοεί το αρνητικό πρόσημο εδώ και έξι συνεδριάσεις. Χθες έκλεισε στα 17,6 ευρώ, «ανεβάζοντας» την ετήσια απόδοσή της στο +33,74% και με την κεφαλαιοποίηση να ανέρχεται πλέον στο 1,82 δισ. ευρώ. Το αμέσως επόμενο υψηλότερο κλείσιμο εντοπίζεται στις 18 Φεβρουαρίου 2000 (18 ευρώ) και αν επιβεβαιωθεί η Axia Research, έρχονται… κι άλλα. Υπενθυμίζεται ότι η χρηματιστηριακή έδωσε πριν μερικές ημέρες τιμή στόχο τα 27,4 ευρώ για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με upside (περιθώριο ανόδου) μεγαλύτερο του 64%. Το gap έχει μειωθεί ήδη στο 55% περίπου.

Ό,τι «έχτιζε» με το 7ήμερο ράλι της, το «έριξε» μέσα σε μία ημέρα η HELLENiQ ENERGY, υπό το «βάρος» της διανομής μερίσματος. Η μετοχή οπισθοχώρησε κάτω από τα 7,8 ευρώ και έκλεισε σε χαμηλό 5μήνου. Παράλληλα, με το χθεσινό -6,5% κατέγραψε τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από το Σεπτέμβριο του 2022. Αμέσως επόμενο χειρότερο κλείσιμο τα 7,67 ευρώ της 13ης Φεβρουαρίου. Τα φετινά κέρδη του διυλιστηρίου έχουν συρρικνωθεί στο +6,87% και η χρηματιστηριακή του αξία διαμορφώνεται στα 2,377 δισ. ευρώ.

Λίγο πιο πάνω, στα 2,525 δισ. ευρώ, βρίσκουμε τη Motor Oil, το έτερο εισηγμένο στο Χ.Α. διυλιστήριο, το οποίο έκλεισε υπό των 23 ευρώ για πρώτη φορά μετά από 8 μήνες, με απώλειες -1,47%. Συγκεκριμένα, η MOH με διήμερη διόρθωση -2,65% κατήλθε στα 22,8 ευρώ, αυξάνοντας την πτώση της εντός του 2024 στο -4,04%. Χαμηλότερη τιμή κλεισίματος έχει να δει από τις 21 Νοεμβρίου 2023 και τα 22,4 ευρώ.

Μέρισμα και μάλιστα γενναιόδωρο, ύψους 1 ευρώ ανά μετοχή, διένειμε και η Jumbo, με αποτέλεσμα να καταγράψει «βουτιά» -4%, τη μεγαλύτερη από τον περασμένο Μάιο. Έκλεισε στα 26,24 ευρώ, με τη φετινή της επίδοση να διαμορφώνεται στο +4,46% και με κεφαλαιοποίηση 3,57 δισ. ευρώ. Επιπλέον, η διοίκηση του ομίλου αποφάσισε να κατεβάσει τον πήχη στο 8% για τα κέρδη και τον τζίρο το 2024, σύμφωνα με ενημέρωση των μετόχων για τις επιδόσεις του α’ εξαμήνου, «βλέποντας» το χαμηλό άκρο της αρχικής εκτίμησης μεταξύ 8% και 10%.

Επιστροφή πάνω από τα 14 ευρώ για τον ΟΤΕ, για πρώτη φορά από το τέλος του περασμένου Μαΐου. Καταγράφει 4ήμερο ράλι +4,38% και έχει κάνει ένα θετικό 7Χ8 που του έχει αποφέρει κέρδη της τάξης του +4,69%. Φέτος ενισχύεται κατά +9,07% και η χρηματιστηριακή του αξία ανέρχεται στα 5,881 δισ. ευρώ. Σε κοντινή απόσταση είναι πλέον το υψηλό έτους των 14,5 ευρώ.

Την καλύτερη συνεδρίαση του τελευταίου ενός και πλέον έτους σημείωσε η Attica Bank, με τη δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πόλου να είναι προ των πυλών, μέσω της συγχώνευσης της τράπεζας με την Παγκρήτια και της οριστικοποίησης της ΑΜΚ. Από τα 12 ευρώ «εκτινάχθηκε» στα 14,3 ευρώ, με ημερήσιο «άλμα» σχεδόν +20%, ενώ στα υψηλά ημέρας «άγγιξε» ακόμα και τα 15 ευρώ. Πρόκειται, μάλιστα, για το καλύτερο κλείσιμο από τα μέσα Μαρτίου 2023. Ενισχύεται κατά +25,22% φέτος και αποτιμάται στα 715,2 εκατ. ευρώ.

Σπάει τα «κοντέρ» η Wall Street

Δε λέει να κοπάσει το αγοραστικό πάρτι στην Wall Street, με τον S&P 500 να ρίχνει για πρώτη φορά στην ιστορία του το «φράγμα» των 5.600 μονάδων. Νέο ιστορικό υψηλό και για τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq. Το χθεσινό ήταν το 37ο ρεκόρ του S&P 500 εντός του 2024. Οι traders έλαβαν θετικά τη συγκρατημένη αισιοδοξία του Τζερόμ Πάουελ, κατά τη διήμερη κατάθεσή του στο Κογκρέσο.

Ο επικεφαλής της Federal Reserve ξεκαθάρισε πως το συμβούλιο δεν είναι απαραίτητο να περιμένει πότε θα πάει στο 2% ο πληθωρισμός προτού αρχίσει τις μειώσεις των επιτοκίων. Αυτό φαίνεται πως άρεσε στους επενδυτές, με αποτέλεσμα και οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street να ενισχυθούν περισσότερο από +1%. Σήμερα αναμένεται σταθεροποιητικό ξεκίνημα, με την προσοχή να στρέφεται στα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή (CPI) του Ιουνίου.

Από την άλλη πλευρά, οι ευρωαγορές δεν ακολουθούν τα ρεκόρ της Wall Street, εμφανώς επηρεασμένες από τις απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις σε ΕΕ, Γαλλία και Βρετανία. Θετικοί καταλύτες, ωστόσο, υπάρχουν όπως π.χ. η επιστροφή της βρετανικής οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι κυριότεροι δείκτες να διαπραγματεύονται σε ήπια θετικό έδαφος.

Περίοδο αγοραστικής «κατάνυξης» διανύουν τα ασιατικά χρηματιστήρια, με βασικό «μοχλό» ανόδου τον κλάδο της τεχνολογίας και συγκεκριμένα των κατασκευαστών chip. Νέο ιστορικό υψηλό για τον ιαπωνικό δείκτη Nikkei, με «άλμα» +1%, κλείνοντας πάνω από τις 42.000 μονάδες για πρώτη φορά στα χρονικά. Από το τεχνολογικό ράλι επωφελούνται και οι δείκτες σε Κίνα και Χονγκ Κονγκ, σημειώνοντας κέρδη πέριξ του +2%.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Έκρηξη στις τιμές χονδρεμπορικής με άλμα 60% των τιμών

Νέο επίδομα ανεργίας: Ποιοι άνεργοι θα λάβουν έως 810 ευρώ

Neil Patel: Πώς η τεχνητή νοημοσύνη απογειώνει τις πωλήσεις

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ