Σταθεροποιητικά έκλεισε η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει με απώλειες 0,03% και στις 917,80 μονάδες με την αγορά να απορροφά τις πιέσεις που εκδηλώθηκαν κατά τη διάρκεια της ημέρας στο μεγαλύτερο ποσοστό των δεικτοβαρών μετοχών και να επιστρέφει στη ζώνη των 920 μονάδων.
Ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,01% και στις 2.212,57 μονάδες, ο δείκτης Μεσαίας κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,39% και στις 1.514,77 μονάδες ενώ ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών έκλεισε με απώλειες 0,48% και στις 594,52 μονάδες. το κυρίαρχο στοιχείο της σημερινής συνεδρίασης ήταν η έντονη μεταβλητότητα λόγω της νευρικότητας των επενδυτών, οι οποίοι αναμένουν σήμερα το βράδυ τις ανακοινώσεις για τους δείκτες του MSCI.
Όσον αφορά τις προβλέψεις των αναλυτών, μετά τη γαλλική Société Générale, η οποία εκτιμά ότι η αναδιάρθρωση των δεικτών της MSCI θα έχει έντονο ελληνικό ενδιαφέρον, αφού προβλέπει ότι θα υπάρξουν δύο προσθήκες και μία διαγραφή από τον εγχώριο δείκτη MSCI Greece, προστέθηκε και η JP Morgan. Η αμερικανική τράπεζα εκτιμά ότι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου συνολικής αξίας 1,35 δισεκατομμύρια ευρώ της ΔΕΗ είναι καταλυτικής σημασίας και θα έχει ως αποτέλεσμα να περιληφθεί στον εγχώριο δείκτη MSCI Greece Standard στις 17/11.
Πιο αναλυτικά, η γαλλική Société Générale, στο πιο πρόσφατο report της, εξακολουθεί να αναμένει τη διαγραφή του τίτλου της Jumbo (σ.σ. εκτίμηση που δεν επιβεβαιώθηκε τις δύο προηγούμενες φορές στα rebalancing Μαρτίου και Αυγούστου), ενώ στον αντίποδα οι δύο προσθήκες αφορούν τους τίτλους της Εθνικής Τράπεζας και της ΔΕΗ.
Η εγχώρια αγορά δεν εκτιμά ότι θα υπάρξει διαγραφή για τον τίτλο της Jumbo, ωστόσο. Μερίδα της προσβλέπει και την προσθήκη του τίτλου της Μυτιληναίος, εκτίμηση που επίσης δεν έχει επιβεβαιωθεί στα πρόσφατα rebalancing και πολύ πιθανόν να μη συμβεί ούτε και στην τρέχουσα. ο πιο πιθανό, πλην της Εθνικής Τράπεζας και της ΔΕΗ που αποτελούν σίγουρα bets της αγοράς για προσθήκη, είναι ότι η μετοχή της Jumbo θα διατηρηθεί στον δείκτη.
Για τη μετοχή της ΔEΗ, η ολοκλήρωση της ΑΜΚ είναι game changer σε επίπεδο συνολικής κεφαλαιοποίησης, αλλά και free float αφού θα αλλάξει και το μετοχολόγιό της. Εκτός των αλλαγών του MSCI που σχεδόν μονοπώλησαν το ενδιαφέρον των επενδυτών, σήμερα είχαμε άλλη μια θετική έκθεση για την Ελληνική οικονομία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναμένει ανάπτυξη 7,1% για φέτος και 5,2% για το 2022 με οδηγό τις επενδύσεις από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και την ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης και του τουρισμού.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις φθινοπωρινές της εκτιμήσεις προχωρά σε σημαντική αναθεώρηση σε σχέση με τις προβλέψεις της άνοιξης όταν προέβλεπε ανάπτυξη για φέτος 4,3% και 6% για το 2022. Οι προβλέψεις είναι αναμενόμενα υψηλότερες από αυτές του προσχεδίου του προϋπολογισμού που προβλέπει ανάπτυξη 6,1% για φέτος και 4,5% για το 2021 αφού τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου προαναγγέλλουν αναθεώρηση προς τα πάνω των προβλέψεων αυτών. Ωστόσο προβλέπει για το 2023 ανάπτυξη 3,6% έναντι πρόβλεψης του ΥΠΟΙΚ για ανάπτυξη 4,1%.
Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Πειραιώς, Ελλάκτωρ, Jumbo, Coca Cola και Motor Oil σημείωσαν κέρδη άνω του 1% με την Aegean, Alpha Bank, ΕΛΧΑ, Τιτάνα και ΑΔΜΗΕ να κλείνουν ήπια ανοδικά.
Σε αρνητικό έδαφος και με απώλειες 4,77% έκλεισε η ΔΕΗ με την Εθνική να ακολουθεί με απώλειες 2,83% ενώ Τέρνα Ενεργειακή, ΟΛΠ και ΕΥΔΑΠ έκλεισαν με απώλειες άνω του 1%.
Ακολούθησαν με ήπια πτώση Βιοχάλκο, Eurobank, ΕΧΑΕ, Λάμδα, Σαράντης και Μυτιληναίος με τα Ελληνικά Πετρέλαια και την ΓΕΚ Τέρνα να κλείνουν αμετάβλητες.
Ο τζίρος ανήλθε στα 70,8 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 23,2 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 4,8 εκατομμύρια τεμάχια.
Διαβάστε ακόμη
Τουρκική λίρα: Νέο αρνητικό ρεκόρ – «Άγγιξε» το «10 προς $1» λόγω πληθωρισμού