search icon

Αγορές

Χρηματιστήριο Αθηνών: Διστακτική επάνοδος των αγοραστών – Ώθηση από τράπεζες και ΤΕΝΕΡΓ (upd)

Ο Γ.Δ. διατηρεί την εικόνα διστακτικότητας, εν μέσω των εξελίξεων στη Μ. Ανατολή - Θετικά πρόσημα σε τράπεζες και blue chips - Ποιες μετοχές ξεχωρίζουν - JP Morgan: Αυξάνει τον πήχη για την Eurobank η εξαγορά στην Κύπρο  - DBRS: Πρωταθλήτριες οι ελληνικές τράπεζες στα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια

(last update 15.10) Συγκρατημένη αντίδραση «βγάζει» το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δειλά – δειλά επιστρέφει άνω των 1.170 μονάδων, ενόσω οι αγοραστές ανακτούν τον έλεγχο των κινήσεων στο ταμπλό, εν όψει και της διαφαινόμενης αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από τον Standard & Poor’s την προσεχή Παρασκευή.

Παρ’ όλα αυτά, η εγχώρια αγορά παραμένει εγκλωβισμένη στη μέγγενη της γεωπολιτικής κρίσης στη Μέση Ανατολή, κάτι το οποίο αποτυπώνεται εύγλωττα στον μονίμως χαμηλό όγκο των ημερήσιων συναλλαγών, σε μια απόδειξη της έντονης διστακτικότητας που εξακολουθεί να επικρατεί στις τάξεις των επενδυτών.

Στο ταμπλό, τώρα, οι τραπεζικές μετοχές εμφανίζονται πρόθυμες να κινηθούν υψηλότερα, με τη Eurobank να ξεχωρίζει στο +2,5% και την Εθνική να ακολουθεί στο +1,5%. Στα υπόλοιπα blue chips, η Τέρνα Ενεργειακή κάνει μίνι – ράλι άνω του 3,5% και επιστρέφει στα 14 ευρώ, ενώ η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ενισχύεται κατά περίπου 1%.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει συγκρατημένη άνοδο κατά 0,40% και διαμορφώνεται στις 1.173,94 μονάδες, κερδίζοντας τέσσερις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.169,79 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 18 μονάδες (από 1.163,77 έως 1.181,07 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 40 εκατ. ευρώ.

Θετικά πρόσημα στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης είναι ο κύριος μοχλός της ανοδικής αντίδρασης, καθώς αυτήν την στιγμή βρίσκεται στο +1,49% και τις 931 μονάδες.

Η μετοχή της Eurobank αποτελεί τη βασική «πρωταγωνίστρια», σκαρφαλώνοντας στο +2,7% και το 1,50 ευρώ (υψηλό τριών εβδομάδων). Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ακολουθεί στο +1,3% και τα 5,42 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς διαπραγματεύεται στο +0,8% και τα 2,82 ευρώ. Τέλος, η μετοχή της Alpha Bank αυξάνεται οριακά στο +0,4% και το 1,25 ευρώ.

Τι συμβαίνει στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,72% και 2.878 μονάδες), η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακά διευρύνεται κατά +3,2% και ανακτά τα 14 ευρώ, με τη μετοχή των ΕΛΠΕ να ενισχύεται δυναμικά κατά τουλάχιστον 2%. Πέριξ του 1% – 1,5% διαμορφώνεται η άνοδος και για τις μετοχές των Coca – Cola, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Σαράντης και ΟΤΕ. Στον αντίποδα, η μετοχή της ΕΥΔΑΠ περιορίζεται στο -1,6% και τα 5,5 ευρώ, με τη μετοχή της Aegean να μειώνεται κατά 1%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,13% και 1.905 μονάδες), η μετοχή της ΑΒΑΞ ξεχωρίζει θετικά στο +2,3% και το 1,22 ευρώ, με τις μετοχές των Profile, ΕΧΑΕ και Entersoft να ενισχύονται από +1% έως +2%. Φρένο στο καθοδικό σερί βάζει η Dimand, η οποία ανακάμπτει κατά 0,5%. Αντίθετα, οι μετοχές των Ideal και Intrakat χάνουν τουλάχιστον 1%, ενώ η μετοχή της ΕΥΑΘ αναδιπλώνεται στο -2% και τα 3 ευρώ.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 49 μετοχές κινούνται ανοδικά, 46 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ οκτώ μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 80,5 δισ. ευρώ.

Οι 5 μετοχές που ξεχωρίζουν

Στη μέγγενη του Μεσανατολικού

Η γεωπολιτική κρίση εξακολουθεί να κρατά στον «πάγο» το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή υπονομεύει την επενδυτική ψυχολογία και στρέφει τους traders προς ασφαλέστερα «καταφύγια».

Ενδεικτική της τρέχουσας κατάστασης είναι η διατήρηση του συναλλαγματικού τζίρου σε ιδιαιτέρως χαμηλά επίπεδα, τα οποία απέχουν παρασάγγας από το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. ευρώ ημερησίως.

Μέχρι, επομένως, να υπάρξει μια μεγαλύτερη προβλεψιμότητα ως προς τις εξελίξεις στο Ισραήλ, οι επενδυτές είναι αναγκασμένοι να κρατούν μικρό καλάθι, κάτι το οποίο εύλογα επηρεάζει και τη Λεωφόρο Αθηνών.

Οι βαθύτερες ανησυχίες αφορούν την εμπλοκή του Ιράν κι άλλων ξένων δυνάμεων, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιά στην παγκόσμια οικονομία, όπως έχουν επανειλημμένως προειδοποιήσει οι αναλυτές.

Η τιμή του πετρελαίου, την ίδια στιγμή, ήδη βρίσκεται σταθερά στα 90 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ η διάθεση για επενδυτικό ρίσκο έχει περιοριστεί αισθητά, ευνοώντας σε μεγάλο βαθμό τα ασφαλή «καταφύγια», όπως το δολάριο, το γεν και τον χρυσό.

Από την άλλη πλευρά, η πιθανή αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον Standard & Poor’s την Παρασκευή (20/10), αναμφίβολα, θα παράσχει πρόσκαιρη ώθηση στις ελληνικές μετοχές. Άλλωστε, θα πρόκειται για τον δεύτερο μεγάλο οίκο (μετά τον DBRS), ο οποίος θα δώσει στη χώρα την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα.

Ιδιαιτέρως σημαντικός θεωρείται και ο χρησμός του Fitch την 1η Δεκεμβρίου, ενώ καταλυτικές είναι οι εξελίξεις, επίσης, στο «μέτωπο» της αποεπένδυσης των τραπεζών, με το ΤΧΣ να εμφανίζεται αποφασισμένο να προχωρήσει την υπόθεση της Εθνικής Τράπεζας μέσα στον Νοέμβριο.

Η εικόνα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 είναι σχεδόν αμετάβλητος στις 448 μονάδες, καθώς οι διακυμάνσεις στον γερμανικό DAX, στον βρετανικό FTSE 100, στον γαλλικό CAC 40 και στον ιταλικό FTSE MIB δεν υπερβαίνουν το +/- 0,20%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones χάνουν έως 50 μονάδες.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υπερβαίνει το ψυχολογικό όριο των 90 δολαρίων. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο +2,10% και τα 88,4 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο +1,82% και τα 91,5 δολάρια ανά βαρέλι. Τέλος, η τιμή του χρυσού ανέρχεται στο +0,78% και τα 1.950 δολάρια ανά ουγγιά.

Διαβάστε ακόμα

Τα δραματικά γεγονότα στη Γάζα και η αναβολή της επίσκεψης Μητσοτάκη στο Ισραήλ, η «ύποπτη» Παρασκευή, ο υπουργός με το δρεπάνι και οι αλλαγές στην Εθνική Τράπεζα 

Στουρνάρας στους FT: Είμαστε στο σκοτάδι λόγω Μέσης Ανατολής – Oχι σε άλλες αυξήσεις επιτοκίων

Οι γρίφοι για τα διόδια της Εγνατίας και τα μεγάλα μέτωπα στα υπόλοιπα έργα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version