search icon

Αγορές

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έχασε έδαφος στη σκιά του αρνητικού κλίματος στις αγορές

Αν και με μετριοπαθείς απώλειες, η αγορά παρέμενε κατω από τις 1.200 μονάδες - Ποιες μετοχές αντιστάθμισαν τις πιέσεις - Σε εβδομαδιαία βάση, ο Γενικός Δείκτης Τιμών κατέγραψε άνοδο 0,45%

Πτωτικά κινήθηκαν σήμερα Παρασκευή, οι τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ακολουθώντας το γενικότερο αβέβαιο κλίμα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές, ωστόσο εβγαλε «άμυνες» σε σχέση με τις διεθνείς αγορές.

Εξάλλου, το βλέμμα όλων είναι στραμμένο στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, στις αγορές πετρελαίου και ομολόγων και αυτό αποτυπώνεται τόσο στις ευρωπαϊκες, όσο και στις αμερικανικές αγορές που διένυσαν μια  εβδομάδα απωλειών, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τα σχόλια από τις ΗΠΑ και ενώ υποχωρεί το επενδυτικό κλίμα παγκοσμίως.

Παρόλα αυτά, στο ελληνικό Χρηματιστήριο επικρατεί ανθεκτικότητα σε αντίθεση με το χαμηλό επτά μηνών στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών,διαφοροποιούμενοι από το διεθνές κλίμα αναστάτωσης πετυχαίνοντας δεύτερη εβδομάδα με θετικό πρόσημο.

Αυτό αποτυπώνεται και στην επικείμενη αξιολόγηση που αναμένεται σήμερα το βράδυ από τη Standard & Poor’s. Μάλιστα, όπως προβλέπει η γαλλική τράπεζα Société Générale, η Ελλάδα θα μπορούσε να ανακτήσει την επενδυτική της βαθμίδα. Η γαλλική τράπεζα θεωρεί ότι όχι μόνο στη σημερινή αξιολόγηση, η Ελλάδα θα αναβαθμιστεί αλλά αναμένει ότι θετική εξέλιξη για το ελληνικό χρέος και την 1η Δεκεμβρίου από τη Fitch.

«Πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα για τη S&P να αναβαθμίσει επιτέλους την Ελλάδα σε BBB- με σταθερές προοπτικές από ΒΒ+ με θετικές προοπτικές. Η χώρα έχει εφαρμόσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η δημοσιονομική θέση έχει βελτιωθεί σημαντικά από το 2016», τονίζει.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.174,91 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,31%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 1.166,48 μονάδες (-1,02%).

Σε εβδομαδιαία βάση, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε άνοδο σε ποσοστό 0,45%, ενώ από τις αρχές του έτους σημειώνει κέρδη σε ποσοστό 26,36%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 116,15 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 24.073.930 μετοχές.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε οριακή πτώση σε ποσοστό 0,04%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 0,64%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Σαράντης (+2,13%), της Μυτιληναίος (+1,82%) και της Εθνικής (+1,30%).

Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Aegean (-3,16%), της Ελλάκτωρ (-2,94%), της Viohalco (-1,84%) και της Τιτάν (-1,75%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες των Τραπεζών (+0,37%) και των Προσωπικών Προϊόντων (+0,31%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες του Εμπορίου (-1,47%) και της Τεχνολογίας (-1,03%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Alpha Bank και η Eurobank διακινώντας 6.697.231 και 2.842.643 μετοχές, αντιστοίχως.

Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Τέρνα Ενεργειακή με 27,15 εκατ. ευρώ και ο ΟΠΑΠ με 16,59 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινήθηκαν 31 μετοχές, 70 πτωτικά και 18 παρέμειναν σταθερές.

Διαβάστε ακόμη:

Έρευνα Bloomberg: Τα επιτόκια της ΕΚΤ πιάνουν «ταβάνι» και… μένουν εκεί μετά το σήμα Πάουελ (γραφήματα)

Ανεβαίνει το πετρέλαιο εν μέσω φόβων για επέκταση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή

Κομισιόν: Μοίρασε πρόστιμα 13,4 εκατ. ευρώ σε έξι φαρμακευτικές εταιρείες

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version