(Τελευταία ενημέρωση – 13:32)

Κατεβάζουν σταδιακά ταχύτητα οι buyers στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο έχει στις «πλάτες» του ένα τριήμερο ράλι που το επανέφερε πάνω από τις 1.440 μονάδες. Η επιφυλακτικότητα των επενδυτών συνοδεύεται από υποτονικό τζίρο, αν και αναμένεται βελτίωση μετά την επιστροφή της Wall Street στην ενεργό δράση.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Τρίτης ο Γενικός Δείκτης, αν και αρχικά σημείωνε άνοδο, πλέον υποχωρεί κατά -0,08% και διαπραγματεύεται στις 1.445,08 μονάδες, με τους επενδυτές να κατοχυρώνουν τα βραχυπρόθεσμα κέρδη τους. Η κίνηση του δείκτη γίνεται και σήμερα σε στενό εύρος τιμών και συγκεκριμένα μεταξύ των 1.444,48 (χαμηλό ημέρας) και των 1.450,42 μονάδων (υψηλό ημέρας).

Οι τελευταίες εξελίξεις στην Attica Bank (έγκριση της συγχώνευσης με την Παγκρήτια Τράπεζα) και τον ΑΔΜΗΕ («λευκός καπνός» για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου) αφήνουν έντονο το αποτύπωμά τους στο ταμπλό, με την πρώτη να «σκαρφαλώνει» κατά +18% και τον δεύτερο κατά +4,5%. Στο επίκεντρο και η Alpha Bank, η οποία βγήκε στις αγορές με ομόλογο AT1, εκτιμώμενου ύψους 300 εκατ. ευρώ, συγκεντρώνοντας προσφορές 2,5 δισ. ευρώ.

Οι αναλυτές έχουν θέσει ψηλά τον πήχη των προσδοκιών για τον Σεπτέμβριο, με πρώτο στόχο να αποτελεί η υπέρβαση των 1.450 μονάδων σε περίπτωση συνέχισης της ανοδικής κίνησης. Επόμενα ορόσημα οι 1.478 μονάδες (κλείσιμο Ιουλίου) και το φετινό ρεκόρ των 1.502 μονάδων, που αποτελεί και υψηλό 13 ετών.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η διατήρηση του θετικού μομέντουμ στις διεθνείς αγορές, από τη στιγμή μάλιστα που ορισμένοι δείκτες κινούνται σε επίπεδα ρεκόρ (Dow Jones στην Wall Street και DAX στη Γερμανία). Επομένως, δεν αποκλείεται η Λεωφόρος Αθηνών να έχει να αντιμετωπίσει ενδεχόμενες ρευστοποιήσεις από το εξωτερικό.

Οριακές μεταβολές στο ταμπλό – Ποιες μετοχές ξεχωρίζουν

Επιλεκτικό trading πραγματοποιείται και σήμερα στη Λεωφόρο Αθηνών. Ο τραπεζικός δείκτης χάνει -0,2% στις 1.280,38 μονάδες, ο FTSE 25 (υψηλής κεφαλαιοποίησης) υποχωρεί κατά -0,19% στις 3.513,77 μονάδες, ενώ ο Mid Cap (μεσαίας κεφαλαιοποίησης) καταγράφει άνοδο +0,69% στις 2.328,94 μονάδες.

Στα 29,242 εκατ. ευρώ υπολογίζεται η συναλλακτική δραστηριότητα, εκ των οποίων τα 8,157 εκατ. ευρώ είναι πακέτα. Στα 5,57 εκατ. ευρώ ο τζίρος της Πειραιώς και ακολουθούν με πάνω από 2 εκατ. ευρώ η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η ΕΤΕ, η Motor Oil και η Alpha Bank. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς ανέρχεται στα 100,074 δισ. ευρώ. Μοιρασμένο το ταμπλό με 48 τίτλους να σημειώνουν κέρδη, άλλους 48 να κινούνται πτωτικά και 15 να μένουν αμετάβλητοι.

Στις συστημικές τράπεζες, η Alpha Bank ενισχύεται κατά +0,82% στο 1,589 ευρώ με ώθηση από την ισχυρή ζήτηση για το ομόλογο. Από την άλλη πλευρά, η Πειραιώς διορθώνει κατά -0,7% στα 3,992 ευρώ και ακολουθούν η Eurobank (-0,58% στα 2,052 ευρώ) και η Εθνική (-0,43% στα 7,944 ευρώ).

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, ξεχωρίζει η Σαράντης στο +2,5% με «όχημα» τα καλά αποτελέσματα εξαμήνου. Η Motor Oil ενισχύεται κατά +1,4%, ενώ αντίθετα η Ελλάκτωρ υποχωρεί κατά -1,4% και η Jumbo καταγράφει απώλειες -0,9%.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, ράλι +4,5% πραγματοποιεί ο ΑΔΜΗΕ ο οποίος «αναρριχάται» στα 2,2 ευρώ, καθώς αποφεύχθηκε το αδιέξοδο όσον αφορά το καλώδιο Κρήτης-Κύπρου. Κέρδη άνω του +2% σημειώνει η ΕΥΑΘ, ενώ έπονται με άνοδο πέριξ ή άνω του +1% η ΕΧΑΕ, η Κρι Κρι (θετικός καταλύτης η είσοδος στις ΗΠΑ), η Intracom και η Ideal. Από την άλλη πλευρά, η Austriacard Holdings διορθώνει κατά -1,7% μετά την εντυπωσιακή άνοδο της Δευτέρας.

Στα 9,8 ευρώ διαπραγματεύεται η Attica Bank, κάνοντας «άλμα» +18%, με γνώμονα την ιστορική ΓΣ της τράπεζας που σηματοδοτεί τη δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πόλου.

Πού στρέφεται η προσοχή σε διεθνές και εγχώριο επίπεδο

Το μεγάλο γεγονός του Σεπτεμβρίου για την παγκόσμια οικονομία είναι η διήμερη συνεδρίαση της Federal Reserve στις 17-18 του μήνα. Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα σημάνει την έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης. Κρίσιμης σημασίας τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν εντός της εβδομάδας, καθώς θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το μέγεθος των επερχόμενων μειώσεων των επιτοκίων. Ανάλογες κινήσεις αναμένονται και από άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες (ΕΚΤ – BoE) που συνεδριάζουν εντός του τρέχοντος μήνα.

Ο Σεπτέμβριος είναι κομβικός μήνας και για την ελληνική οικονομία. Την ερχόμενη Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου η DRBS θα δώσει στη δημοσιότητα την ετυμηγορία της για το ελληνικό αξιόχρεο. Ο καναδικός οίκος βαθμολογεί τη χώρα με «BBB (Low)» και σταθερό trend. Μία εβδομάδα αργότερα (13 Σεπτεμβρίου) είναι η σειρά της Moody’s («Ba1» και σταθερό outlook), με τον αμερικανικό οίκο να είναι ο μόνος που δεν έχει δώσει στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα.

Μετά τη Σαράντης, για την οποία η αγορά προεξόφλησε τα ικανοποιητικά αποτελέσματά της (+3,02% χθες), σήμερα είναι η σειρά του ΟΠΑΠ να ανακοινώνει τις εξαμηνιαίες επιδόσεις του, αμέσως μετά τη λήξη της χρηματιστηριακής συνεδρίασης. Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται περισσότερο στο προ-μέρισμα του οργανισμού, με τους αναλυτές να κάνουν εκτιμήσεις για 0,50 με 0,55 ευρώ ανά μετοχή. Όσο για τη Σαράντης, παραμένει στο επίκεντρο αφότου σημείωσε ρεκόρ πωλήσεων και «άλμα» 26,8% στα καθαρά της κέρδη κατά το α’ εξάμηνο. Οικονομικά αποτελέσματα δημοσιεύουν ακόμη η Trade Estates (3/9) και η Quest Group (4/9).

Τα βλέμματα της αγοράς στρέφονται επίσης στη μετοχή του ΑΔΜΗΕ, στον απόηχο της προκαταρκτικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε χθες για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου. Με βάση αυτό το deal, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου θα εγκρίνει την ανάκτηση του κόστους κατά την κατασκευαστική περίοδο, δηλαδή από το 2025 έως τη λειτουργία του έργου το 2030.

Σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε η έκτακτη γενική συνέλευση της Attica Bank. Οι μέτοχοι άναψαν το «πράσινο φως» στη συγχώνευση της τράπεζας με την Παγκρήτια, αλλά και στην επακόλουθη ΑΜΚ. Όπως σημειώνεται στην πρόσκληση για τη ΓΣ, κατά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης το μετοχικό κεφάλαιο της Attica Bank θα ανέρχεται σε 2,653 εκατ. ευρώ, διαιρούμενο σε περίπου 53 εκατ. μετοχές ονομαστικής αξίας 0,05 ευρώ εκάστη.

Σε υψηλό ενός μήνα το Χρηματιστήριο

Την καλύτερη συνεδρίαση σε «βάθος» σχεδόν τριών εβδομάδων πραγματοποίησε τη Δευτέρα το Χρηματιστήριο Αθηνών. Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε χθες κατά +1,05% και έκλεισε στις 1.446,17 μονάδες, που αποτελούν υψηλό ενός μήνα. Αμέσως μετά εντοπίζουμε τις 1.474,44 μονάδες (1/8), δηλαδή τιμές λίγα 24ωρα πριν το sell off της «Μαύρης Δευτέρας» 5 Αυγούστου. Επιπλέον, αυτή ήταν η τρίτη διαδοχική άνοδος για το Χ.Α., με τα αθροιστικά κέρδη κατά την εξεταζόμενη περίοδο να ανέρχονται σε +1,46%.

Την επιστροφή της Πειραιώς πάνω από τα 4 ευρώ σηματοδότησε η πρώτη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. Η μετοχή διαπραγματεύθηκε εκ νέου πάνω από την τιμή του placement που έλαβε χώρα τον περασμένο Μάρτιο και το οποίο αφορούσε την πλήρη αποεπένδυση του ΤΧΣ από την τράπεζα. Βρέθηκε μία «ανάσα» από το κλείσιμο της 1ης Αυγούστου στα 4,024 ευρώ, ενώ το αμέσως επόμενο υψηλότερο κλείσιμο βρίσκεται 6 μήνες πίσω (4,05 ευρώ – 8 Μαρτίου). Η Πειραιώς μετρά τρεις ημέρες σωρευτικής ανόδου +5,68% και από τις αρχές του έτους ενισχύεται κατά +25,63%. Υπερβαίνει τα 5 δισ. ευρώ η κεφαλαιοποίησή της.

Επαναφορά πάνω από το ψυχολογικό όριο των 15 ευρώ για τον ΟΤΕ, μένοντας για περίπου δύο εβδομάδες κάτω από τη συγκεκριμένη τιμή. Ο τίτλος πλησίασε ξανά το υψηλό έτους των 15,27 ευρώ, με την «ψαλίδα» να έχει μειωθεί πλέον στο -1,24%. Μέσα στο 2024 ο ΟΤΕ σημειώνει κέρδη της τάξης του +16,9% και η χρηματιστηριακή του αξία «αγγίζει» τα 6,223 δισ. ευρώ. Στο +12,2% η ενίσχυση του τελευταίου διμήνου, δηλαδή από τότε που ανέβηκε στο «τιμόνι» του ΟΤΕ ο κ. Κώστας Νεμπής.

Comeback πάνω από τα 16 ευρώ για τον ΟΠΑΠ, λίγο πριν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα α’ εξαμήνου. Χθες κατέγραψε «άλμα» +3,26% που αποτελεί την καλύτερη ημερήσια επίδοση σε «βάθος» τριμήνου και συγκεκριμένα από το +4,06% της 5ης Ιουνίου. Με το κλείσιμο στα 16,15 ευρώ μείωσε τη διαφορά του από φετινό ρεκόρ των 17,35 ευρώ στο -6,92%. Ενισχύεται περισσότερο από +5% εντός του 2024 και η κεφαλαιοποίησή του προσεγγίζει τα 6 δισ. ευρώ (ειδικότερα καθορίζεται στα 5,976 δισ. ευρώ).

Μία από τις ισχυρότερες ανόδους της φετινής χρονιάς έκανε τη Δευτέρα η Austriacard Holdings, κλείνοντας με κέρδη +2,39% στα 5,99 ευρώ. Πρόκειται για την καλύτερη συνεδρίαση των τελευταίων 5 μηνών, ενώ πλέον η μετοχή βρίσκεται μία «ανάσα» από τα 6 ευρώ, ένα ορόσημο που έχει να το διασπάσει από τα τέλη του περασμένου Ιουνίου. Το αγοραστικό «κύμα» στην ACAG συνοδεύθηκε από υψηλό για τα δεδομένα της τζίρο, ο οποίος έφτασε πολύ κοντά στις 300 χιλ. ευρώ. Παραμένει σε πτωτικό έδαφος φέτος (-4,92%) και αποτιμάται στα 217,759 εκατ. ευρώ.

Διορθωτικές τάσεις στις διεθνείς αγορές

Επιστροφή στη δράση για τους επενδυτές στην Wall Street, μετά την χθεσινή ανάπαυλα λόγω της αργίας της Labor Day. Διορθωτικές τάσεις αναμένεται να επικρατήσουν σήμερα, καθώς η αγορά προέρχεται από κλείσιμο σε επίπεδα ρεκόρ για τον Dow Jones. Σε αυτό το πλαίσιο, τα προθεσμιακά συμβόλαια (futures) των βασικών δεικτών καταγράφουν πτωτική τροχιά.

Αλλαγή σκηνικού στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, καθώς οι πωλητές έχουν πλέον τα ηνία μετά το ανοδικό ξεκίνημα. Πτώση -0,4% για τον Stoxx 600, ενώ έπονται με απώλειες μεταξύ -0,2% έως -0,5% οι μεγάλοι βορειοευρωπαϊκοί δείκτες. Χειρότερη η εικόνα στην περιφέρεια (Ιταλία – Ισπανία – Πορτογαλία), καθώς οι μετοχές εκεί υποχωρούν κατά -0,8%.

Με απώλειες ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Τρίτης για τα περισσότερα ασιατικά χρηματιστήρια, με τους πωλητές ωστόσο να μην σπεύδουν μαζικά. Στο προσκήνιο τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Νότιας Κορέας, ο οποίος υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2021.

Διαβάστε ακόμη

Πετρέλαιο: Μονιμοποίηση της επιστροφής ΕΦΚ στους αγρότες

Hewlett Packard: Γιατί θα διεκδικήσει αποζημιώσεις $4 δισ. μετά το θάνατο του Μάικ Λιντς στο ναυάγιο του Παλέρμο

INTRALOT: Ποιους διαγωνισμούς «χτυπάει» μέχρι το τέλος του έτους

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ