Σε θετικό έδαφος παρέμεινε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να συνεχίζουν τις επιλεκτικές αγοραστικές κινήσεις, χάρη στις προσδοκίες για τα εταιρικά αποτελέσματα του γ’ τριμήνου, αλλά και την επικείμενη αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI. Η μετοχή της Eurobank, αναμφισβήτητα, ήταν η μεγάλη «πρωταγωνίστρια», ενώ από κοντά ακολούθησαν και οι μετοχές των Viohalco – Coca Cola.
Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ήπια άνοδο κατά 0,71% και διαμορφώθηκε στις 885,30 μονάδες, κερδίζοντας τουλάχιστον έξι μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (879,10 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε εννέα μονάδες (από 877,81 έως 886,16 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 51 εκατομμύρια ευρώ.
Ο τραπεζικός κλάδος προσπάθησε να δώσει ώθηση στον κύριο χρηματιστηριακό δείκτη, καθώς ενισχύθηκε στο +1,34% και τις 624 μονάδες. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστίασε στη μετοχή της Eurobank, η οποία αναρριχήθηκε στο +2,6% και το 1,04 ευρώ. Κατά περίπου 1% αυξήθηκε και η μετοχή της Πειραιώς, η οποία τερμάτισε μία «ανάσα» από το 1,3 ευρώ. Από εκεί και πέρα, οι μετοχές των Alpha Bank και Εθνικής Τράπεζας εμφάνισαν άνοδο κατά 0,5% και κατά 0,7% αντίστοιχα. Πιο αναλυτικά:
- Alpha Bank +0,52% και 0,967 ευρώ
- Eurobank +2,61% και 1,04 ευρώ
- Εθνική Τράπεζα +0,75% και 3,769 ευρώ
- Πειραιώς +0,94% και 1,29 ευρώ
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,86% και 2.158 μονάδες), η μετοχή της Coca – Cola σημείωσε αξιοσημείωτα κέρδη στο +1,7% και τα 22,1 ευρώ εν όψει της δημοσίευσης των μεγεθών του γ’ τριμήνου. Κατά 2,1% διευρύνθηκε και η μετοχή των Viohalco, ενώ τουλάχιστον στο +1% έκλεισαν οι μετοχές των ΕΛΠΕ, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ. Η μετοχή του Τιτάνα, από την πλευρά της, ενισχύθηκε στο +1,7% και τα 11,6 ευρώ. Στον αντίποδα, η μετοχή της Aegean υποχώρησε στο -2,1% και τα 4,8 ευρώ, με τη μετοχή της Ελλάκτωρ να δέχεται πιέσεις κατά 1,5%.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,52% και 1.331 μονάδες), η μετοχή της Fourlis ξεχώρισε θετικά στο +3,2% και τα 2,85 ευρώ, ενώ η μετοχή της Premia ακολούθησε στο +2,4% και το 1,06 ευρώ. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 47 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 38 μετοχές σημείωσαν πτώση, ενώ 27 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 63,3 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 500 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Παρασκευή.
Οι μετοχές με τον υψηλότερο ημερήσιο τζίρο
- Εθνική Τράπεζα +0,75% και 6,6 εκατ. ευρώ
- ΟΤΕ +1,01% και 5,8 εκατ. ευρώ
- ΟΠΑΠ +1,08% και 5,5 εκατ. ευρώ
- Eurobank +2,61% 4,9 εκατ. ευρώ
- Alpha Bank +0,52% 4,1 εκατ. ευρώ
- ΔΕΗ +0,48% και 3,2 εκατ. ευρώ
- Jumbo 0% και 3,1 εκατ. ευρώ
- Τέρνα Ενεργειακή 0% και 2,2 εκατ. ευρώ
- Mytilineos +0,41% και 2,1 εκατ. ευρώ
- Πειραιώς +0,94% και 1,5 εκατ. ευρώ
Εταιρικά, MSCI «οδηγούν» στις 900 μονάδες
Η Λεωφόρος Αθηνών κατάφερε να διατηρηθεί σε θετικό έδαφος, με τους επενδυτές να προχωρούν σε επιλεκτικές αγοραστικές κινήσεις, έχοντας το βλέμμα στα επικείμενα εταιρικά αποτελέσματα. Μέσα στις επόμενες ημέρες, ενδεικτικά, μια σειρά εισηγμένων σκοπεύει να δημοσιεύσει τα οικονομικά αποτελέσματα του γ’ τριμήνου. Σήμερα, ενδεικτικά, «πρεμιέρα» θα κάνει η Παπουτσάνης, ενώ την Τρίτη ακολουθούν οι Coca – Cola και Alpha Bank. Τιτάν, ΕΛΠΕ, Aegean, Εθνική Τράπεζα, Eurobank και ΟΤΕ έπονται την Πέμπτη.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, τα επερχόμενα στοιχεία προβλέπεται να αποδειχθούν αρκετά ικανοποιητικά, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες για υψηλή κερδοφορία και σταθερή ανθεκτικότητα. Κι αυτό, κόντρα στο περιβάλλον του υψηλού πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης, το οποίο βέβαια θα αρχίσει να ασκεί μεγαλύτερες πιέσεις κατά τα επόμενα τρίμηνα.
Την ίδια στιγμή, επιλεγμένα στηρίγματα παρέχονται κι από την επερχόμενη αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI, η οποία θα λάβει χώρα στις 10 Νοεμβρίου. Συγκεκριμένα, υπάρχουν προσδοκίες για είσοδο της Τέρνα Ενεργειακή στον MSCI Greece Standard. Εκεί, δηλαδή, όπου ήδη βρίσκονται οι OTE, Eurobank, ΟΠΑΠ, Alpha, Εθνική Τράπεζα, Mytilineos, Jumbo και ΔΕΗ.
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει να πορεύεται προς τις κρίσιμες αντιστάσεις των 900 μονάδων, παραμένοντας σε θετικό έδαφος για πέντε διαδοχικές εβδομάδες. Από τις αρχές του έτους, δε, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης χάνει μόλις -1,6%, έχοντας «σβήσει» το μεγαλύτερο μέρος των μέχρι πρότινος απωλειών. Στις τελευταίες 30 ημέρες, μάλιστα, η άνοδος καθορίζεται στο +7%.
Από την άλλη πλευρά, η κύρια ανησυχία των αναλυτών εξακολουθεί να εστιάζει στη σφιχτή νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών, με τις ΕΚΤ, Federal Reserve και Bank of England να ανακοινώνουν την προηγούμενη εβδομάδα mega αυξήσεις της τάξης των 75 μονάδων βάσης, σε μια προσπάθεια αναχαίτισης του επίμονα υψηλού πληθωρισμού. Και το χειρότερο είναι ότι και οι τρεις προανήγγειλαν και νέες παρεμβάσεις τους επόμενους μήνες.
Αυτή η κατάσταση, όπως είναι εύλογο, οδηγεί σε κλιμάκωση των ανησυχιών για την υγεία της οικονομίας, καθώς τα ανεβασμένα επιτόκια επί της ουσίας «πνίγουν» την ανάπτυξη και επαναφέρουν τα σενάρια περί επικείμενης ύφεσης. Μάλιστα, αν λάβουμε υπόψη και την ενεργειακή κρίση, η εικόνα της Ευρωζώνης είναι ακόμη πιο ανησυχητική.
Συγχρόνως, πηγή επιφυλακτικότητας αποτελεί και η πολιτική αβεβαιότητα, η οποία φαίνεται ότι επανέρχεται στο προσκήνιο μετά τον νέο γύρο δημοσιευμάτων για το ζήτημα των παρακολουθήσεων. Κι όλα αυτά, ενώ ήδη βρισκόμαστε σε μια άτυπη προεκλογική περίοδο εν όψει της βουλευτικής κάλπης, η οποία εκτός απροόπτου θα στηθεί στα μέσα του 2023.
Η εικόνα στις διεθνείς αγορές
Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται στο +0,28% και τις 418 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,47% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,62%. Στον αντίποδα, ο βρετανικός FTSE 100 μειώνεται κατά 0,26% και ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,22% Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones σημειώνουν μικρή άνοδο κατά 50 μονάδες εν αναμονή των ενδιάμεσων εκλογών αλλά και των στοιχείων για τον πληθωρισμό.
Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές διορθώνουν από το πρόσφατο ράλι, παραμένοντας βέβαια άνω των επιπέδων των 90 δολαρίων. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI βρίσκονται στο -0,19% και τα 92,43 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent καθορίζονται στο -0,22% και τα 98,35 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, διαμορφώνεται στο +0,40% και τα 1.683 δολάρια ανά ουγγιά.
Διαβάστε επίσης
Νταν Πένια: Ο «συμβουλάτορας» των κροίσων που έφτιαξε μια περιουσία 50 δισ. δολαρίων
Η βίλα στη νότια Λευκάδα που πουλήθηκε σε τιμή ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα