Σε μια συνεδρίαση κατά την οποία η μεταβλητότητα και η εναλλαγή προσήμων κυριάρχησαν, ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τη βοήθεια της πλειονότητας των μετοχών του FTSE-25 διατήρησε το ανοδικό του momentum, κλείνοντας στις 1.275,13 μονάδες διατηρώντας το θετικό κλίμα στην τελευταία συνεδρίαση του μήνα όπου χαρακτηρίστηκε από το ισχυρό rebalancing των δεικτών του MSCI.

Παρότι δεν υπήρξαν προσθήκες ή αφαιρέσεις από την Ελλάδα, εντούτοις, η αύξηση της διασποράς της Εθνικής λόγω του placement, έφερε αύξηση συμμετοχής της Εθνικής με νέες εισροές, ενώ κινητικότητα υπήρξε και σε άλλες μετοχές που συμμετέχουν στον MSCI Greece Standard.

Η αγορά αναμένει με ανυπομονησία την αξιολόγηση της Ελλάδας  αύριο Παρασκευή, από τον οίκο Fitch, ενώ έχει καλλιεργηθεί η προσδοκία αναβάθμισης σε επενδυτική βαθμίδα και από τον συγκεκριμένο οίκο, μετά την S&P και τη DPRS.

Υπενθυμίζουμε ότι η Moody’s έχει αναβαθμίσει κατά δύο βαθμίδες τη χώρα, ένα σκαλοπάτι κάτω από το investment grade. Η Fitch αξιολογεί σήμερα την Ελλάδα μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα και, παρά τις σταθερές προοπτικές, αναμένεται ευρέως να προχωρήσει σε αναβάθμιση.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης σήμερα έκλεισε με θετικό πρόσημο τον μήνα και πιο συγκεκριμένα με κέρδη 0,31% στις 1.275,13 μονάδες, με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 258,38 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 0,54% στις 3.112,62 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε κέρδη 0,83% στις 1.082,70 μονάδες.

Σε επίπεδο μήνα, ο ΓΔ έκλεισε με κέρδη 6,88%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 6,32% και ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε ράλι 12,44%.

Στις τράπεζες, η ΕΤΕ πρωταγωνιστεί με κέρδη 1,32% και τζίρο 59,51 εκατ. ευρώ, ενώ ακολουθεί η Πειραιώς στο 1,62%. Ηπιότερη άνοδο για Alpha στο 0,39% και για τη Eurobank στο 0,21%.

Ράλι 10,09% κατέγραψε η ΑΒΑΞ, ενώ με άνοδο ολοκλήρωσαν οι ΟΤΕ (+2,20%),  Τιτάν στο (+1,33%) Alumil, ΕΥΑΘ, και Fourlis. Κέρδη άνω του 1,4% για την Τέρνα Ενεργειακή. Από την άλλη, κατοχύρωση κερδών υπήρξε σε ΕΕΕ, ΜΟΗ και ΕΛΠΕ, ενώ απώλειες 1,19% κατέγραψε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Στο κατά τα άλλα θετικό κλίμα, κομβικό ρόλο έπαιξε και η επιβράδυνση στον ρυθμό αύξησης του πληθωρισμού Νοεμβρίου στην Ευρώπη, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 2,4% από 2,9% τον προηγούμενο μήνα. Την ίδια ώρα, η μέση εκτίμηση των αναλυτών έβλεπε μικρότερη επιβράδυνση στο 2,7%. 

Παρόλα αυτά οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τόνισαν ότι είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουν τη νίκη επί του πληθωρισμού, καθώς παρακολουθούν τις πιθανές πιέσεις από τις αυξήσεις των μισθών και τις αγορές ενέργειας. Σε κάθε περίπτωση, γενικός πληθωρισμός έχει πλέον απομακρυνθεί σημαντικά από τα ανώτατα επίπεδα του 10,6% τον Οκτώβριο του 2022.

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα, σημειώθηκε επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των τιμών. Συγκεκριμένα, αυξήθηκαν κατά 3% από 3,8% που είχαν επιταχύνει τον Οκτώβριο για πρώτη φορά μετά από τρεις μήνες συνεχών επιβραδύνσεων.

Διαβάστε ακόμη

Σφίγγει ο κλοιός: Έλεγχοι για φορο­διαφυγή μέσω courier και social media

Coca-Cola: Ο καλύτερος χώρος να εργαστείς και να προχωρήσεις στην καριέρα σου (γράφημα)

ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ: Στα περσινά επίπεδα οι πωλήσεις της Black Friday

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ