ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Άντεξαν έως τέλους οι πωλητές – Διψήφιο ράλι στο «comeback» της Intralot

Οι πωλητές πήραν τη νίκη στα... σημεία - Δίχως συγκινήσεις η συνεδρίαση για τις τράπεζες, με εξαίρεση το -2,5% της Πειραιώς - Ποιες μετοχές ξεχώρισαν - Σε χαμηλά επίπεδα ο τζίρος - Εντυπωσιακό το «comeback» της Intralot, κοντά στα 500 εκατ. η κεφαλαιοποίηση

Στους πωλητές έκατσε η «μπίλια» στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές -παρά την αντεπίθεση του τελευταίου ημίωρου- να νιώθουν κάπως… κουρασμένοι από το ράλι των προηγούμενων ημερών, επιλέγοντας να κάνουν διάλειμμα για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, τα αισιόδοξα εταιρικά μεγέθη του γ’ τριμήνου και το βελτιωμένο κλίμα στο εξωτερικό δεν επέτρεψαν την εκδήλωση μιας βίαιης διόρθωσης, με την ελληνική αγορά να συντηρείται κοντά στο όριο των 1.230 μονάδων.

Στο ταμπλό, τώρα, το ενδιαφέρον εστίασε στην Intralot, η οποία για πρώτη φορά από το 2020 επέστρεψε στην Κύρια Αγορά, μετά την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 135 εκατ. ευρώ. Η μετοχή πραγματοποίησε… σούπερ ράλι κατά 10,4% και αναρριχήθηκε στο 0,795 ευρώ (υψηλό 3ετίας), έχοντας όγκο 5,1 εκατ. τεμαχίων.

Από εκεί και πέρα, οι τραπεζικές μετοχές εμφάνισαν μικρές απώλειες, παρά τα εντυπωσιακά μεγέθη του γ’ τριμήνου, ενώ οι ΔΕΗ, Lamda και Jumbo αναδιπλώθηκαν προς χαμηλότερα επίπεδα. Στον αντίποδα, πέραν της Intralot, σημαντικά κέρδη κατέγραψε και η μετοχή της Intracom, η οποία ενισχύθηκε κατά σχεδόν 4%. Mytilineos και ΟΠΑΠ, δε, βρέθηκαν επίσης στο «πράσινο».

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ανεπαίσθητη πτώση κατά 0,13% και διαμορφώθηκε στις 1.227,27 μονάδες, χάνοντας 1,5 μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.228,87 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 11 μονάδες (από 1.222,28 έως 1.233,29 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 54 εκατ. ευρώ.

Η πορεία του Γ.Δ. στη συνεδρίαση της 8ης Νοεμβρίου

Μικρές απώλειες στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης, παρά τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα, τα οποία ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, υποχώρησε για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, τερματίζοντας στο -0,22% και τις 983 μονάδες.

Η μετοχή της Πειραιώς δέχθηκε το μεγαλύτερο βάρος, διολισθαίνοντας στο -2,5% και τα 2,85 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Eurobank ενισχύθηκε στο +0,5% και το 1,55 ευρώ, με τις μετοχές των Alpha Bank και Εθνικής Τράπεζας να μείνουν σταθερές στο 1,46 και στα 5,50 ευρώ, αντίστοιχα.

  • Alpha Bank +0,03% 1,46 ευρώ
  • Eurobank +0,52% 1,558 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα +0,07% 5,504 ευρώ
  • Πειραιώς -2,46% 2,858 ευρώ

Τι συνέβη στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,12% και 2.993 μονάδες), η μετοχή της Jumbo οπισθοχώρησε κατά 2,2% και προσγειώθηκε στα 26,5 ευρώ, ενώ απώλειες άνω του 2% κατέγραψε και η μετοχή της Lamda Development. Την ίδια στιγμή, οι μετοχές των Autohellas, Quest, Aegean, ΔΕΗ και Motor Oil απώλεσαν πέριξ του 1%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή ενισχύθηκε στο +2% και τα 14,9 ευρώ, ενώ κέρδη πέριξ του 2,7% παρουσίασε η μετοχή της Ελλάκτωρ, μετά το πράσινο φως της Επ. Ανταγωνισμού στην πώληση της ΑΚΤΩΡ. Mytilineos και ΟΠΑΠ, τέλος, αυξήθηκαν κατά 1,5% και 1%, αντίστοιχα.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,17% και 2.016 μονάδες), η μετοχή της Intracom ξεχώρισε θετικά στο +3,9% και τα 2,23 ευρώ, λαμβάνοντας ώθηση από το ράλι στην Intralot. Παράλληλα, η μετοχή της Ideal Holdings διευρύνθηκε στο +2,3% και τα 6,2 ευρώ. Αντίθετα, οι μετοχές των BriQ, Fourlis, Premia, ΑΔΜΗΕ και Epsilon περιορίστηκαν κατά τουλάχιστον 1%.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 48 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 50 μετοχές σημείωσαν κάμψη, ενώ 15 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 83,2 δισ. ευρώ. 

Οι 5 μετοχές που ξεχώρισαν

  • Η μετοχή της Intralot πέταξε στο +10,4% και το 0,795 ευρώ, στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2020. Στα 4 εκατ. ευρώ ο τζίρος, με την εισηγμένη να επιστρέφει στην Κύρια Αγορά, έπειτα από απουσία τριών ετών. Στο +32% η μεταβολή των τελευταίων 30 ημερών.
  • Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, με ώθηση από τα εντυπωσιακά αποτελέσματα του γ’ τριμήνου, κατάφερε να διαφοροποιηθεί και να κρατηθεί άνω των 5,5 ευρώ, έχοντας τζίρο 9,9 εκατ. ευρώ. Θέμα ημερών η έναρξη της διαδικασίας αποεπένδυσης του δημοσίου, το οποίο θα διαθέσει το πρώτο πακέτο μετοχών (έως 25%).
  • Η μετοχή της Πειραιώς «έπεσε» κάτω των 2,9 ευρώ, με την αξία των σημερινών συναλλαγών να φθάνει στα 6 εκατ. ευρώ. Σχεδόν τριψήφια τα κέρδη σε επίπεδο έτους (+98%), με τη μεταβολή στο τελευταίο 30ήμερο να ανέρχεται στο +10%.
  • Η μετοχή της ΔΕΗ έχασε τουλάχιστον 1% και περιορίστηκε κάτω του ψυχολογικού ορίου των 10 ευρώ. Στο +52% η άνοδος του 2023, στα 3,8 δισ. ευρώ η χρηματιστηριακή εταιρεία της εισηγμένης.
  • Η μετοχή της Intracom έκανε μίνι – ράλι 4% και επέστρεψε στα 2,2 ευρώ, για πρώτη φορά από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Ώθηση από το άλμα στην Intralot, όπου η εταιρεία μαζί με το ποσοστό της πλευράς Κόκκαλη ελέγχει το 25%. Στα 186 εκατ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση.

Οι υψηλότεροι ημερήσιοι τζίροι

  • Εθνική Τράπεζα +0,07% 9,9 εκατ. ευρώ
  • Πειραιώς -2,46% 6,0 εκατ. ευρώ
  • Mytilineos +1,49% 4,9 εκατ. ευρώ
  • Intralot +10,42% 4,6 εκατ. ευρώ
  • Eurobank +0,52% 4,3 εκατ. ευρώ
  • ΟΠΑΠ +0,98% 4,1 εκατ. ευρώ
  • Alpha Bank +0,03% 3,2 εκατ. ευρώ
  • Jumbo -2,21% 3,1 εκατ. ευρώ
  • ΔΕΗ -1,04% 2,4 εκατ. ευρώ
  • ΟΤΕ +0,37% 1,9 εκατ. ευρώ

Συντήρηση δυνάμεων

Το Χρηματιστήριο Αθηνών πατάει «φρένο» για 2η διαδοχική ημέρα, ενόσω οι επενδυτές αφομοιώνουν το πρόσφατο ράλι και εστιάζουν στον διεθνή παράγοντα, όπου εξακολουθούν να κυριαρχούν τα «στοιχήματα» για το ύψος των επιτοκίων.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες σε Ευρώπη και ΗΠΑ αξιολογούν τους κινδύνους σε πληθωρισμό και οικονομία, προκειμένου να καθορίσουν τα επόμενα βήματα της νομισματικής πολιτικής, η οποία από το 2021 βρίσκεται σε σταθερή πορεία σύσφιγξης.

Οι αναλυτές αισιοδοξούν ότι η περίοδος των υψηλότερων επιτοκίων είτε έχει ήδη παρέλθει είτε βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωσή της, κάτι το οποίο αναμφίβολα βελτιώνει την επενδυτική ψυχολογία. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά, ιδίως ενόσω μια σειρά προκλήσεων (πόλεμος στη Μέση Ανατολή) ρίχνει… βαριά σκιά στις προοπτικές.

Την ίδια στιγμή, τα εταιρικά αποτελέσματα του γ’ τριμήνου αποδεικνύονται ιδιαιτέρως ανθεκτικά, με την αγορά να περιμένει τις ανακοινώσεις των OTE – Titan – ΔΕΗ, οι οποίες είναι προγραμματισμένες για την Πέμπτη. Τις προηγούμενες ημέρες, εξαιρετικά μεγέθη δημοσίευσαν οι Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Alpha Bank, Πειραιώς, Σαράντης, Τέρνα Ενεργειακή, Mytilineos, ΟΛΠ, Coca – Cola και ΕΛΠΕ.

Στο μεταξύ, σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές της Intralot, οι οποίες προέκυψαν από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 135 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η μετοχή της εταιρείας τέθηκε εκτός επιτήρησης, επιστρέφοντας στην Κύρια Αγορά για πρώτη φορά από το 2020.

Μην ξεχνάμε, τέλος, ότι η διαδικασία της αποεπένδυσης του ΤΧΣ στις ελληνικές τράπεζες συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, καθώς έως την Παρασκευή ολοκληρώνεται η διάθεση του 9% της Alpha Bank στην UniCredit. Την αμέσως επόμενη εβδομάδα θα ακολουθήσει το πρώτο πακέτο στην Εθνική Τράπεζα (έως 25%), ενώ την άνοιξη η διαδικασία θα κλείσει με το 27% της Πειραιώς.

Η εικόνα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται ήπια στο +0,47% και τις 444 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,59%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,10%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,83% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,57%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones κερδίζει περίπου 100 μονάδες, οδεύοντας προς την 8η συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου παραμένει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών, εν μέσω των απογοητευτικών προβλέψεων για τη διεθνή ζήτηση. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο -0,73% και τα 76,8 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο -0,48% και τα 81,2 δολάρια ανά βαρέλι. Τέλος, η τιμή του χρυσού ανέρχεται στο -0,25% και τα 1.968 δολάρια ανά ουγγιά.

Διαβάστε ακόμα

Η άδεια καρέκλα του Κασσελάκη, ο Προκόπης και ο Καραμανλής, το δίλημμα της Εφης, ο Μητσοτάκης και ο Δούκας και η Alpha Bank στην τελική ευθεία

Ο επενδυτής με τα Drones – Γιατί η VNK του Βασίλη Κάτσου “μπήκε” στην ALTUS LSA

Αθανασίου (Lamda): «Επιθετικός, αλλά επιτεύξιμος ο στόχος μεγάλο κομμάτι του Ελληνικού να είναι έτοιμο το 2026»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

string(0) ""