Αναζητώντας κατεύθυνση το ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης του χρηματιστηρίου Αθηνών με τον Γενικό δείκτη να έχει αλλάξει ήδη δυο φορές πρόσημο και να διαπραγματεύεται οριακά αρνητικά κατά 0,01%, στις 927,32 μονάδες.
Οι επενδυτές έχουν στραμμένα τα βλέμματα τους στη συνεδρίαση της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) και πιο ειδικά της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτών Αγορών (FOMC) της, που θα ανακοινώσει την Τετάρτη το βράδυ την επικαιροποιημένη νομισματική πολιτική της Fed.
Αναμένονται έτσι τα συμπεράσματα της τελευταίας για τη δυναμική της οικονομικής ανάκαμψης, αλλά και για το κατά πόσον ο υψηλός πληθωρισμός του τελευταίου διαστήματος έχει διαρκή ή μεταβατικά χαρακτηριστικά.
Η βασική ανησυχία των επενδυτών είναι ότι η Fed θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνει σύντομα τις αγορές χρεογράφων και τα υπόλοιπα μέτρα τόνωσης τα οποία έχει λάβει από την αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς η οικονομία θα ανακάμπτει.
Όσον αφορά την εσωτερική επικαιρότητα τρέχουν οι εξελίξεις στον νευραλγικό τραπεζικό τομέα καθώς σήμερα έχουμε την γενική συνέλευση της Alpha Bank όπου θα οριστικοποιηθούν οι όροι της αύξησης των 800 εκατομμυρίων καθώς και η στάση που θα κρατήσουν διάφοροι ισχυροί μέτοχοι μειοψηφίας, funds και «ισχυρά χέρια». Και στην σημερινή συνεδρίαση πρόκειται να δούμε αύξηση του τζίρου λόγω των αλλαγών στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης καθώς και τις αναδιαρθρώσεις στον FTSE Med και στον Eurostoxx.
Να υπενθύσουμε ότι στον FTSEMed οι βασικές αλλαγές είναι ετήσιες και αφορούν την προσθήκη της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και τις διαγραφές των ΟΛΠ, Quest και Ελλάκτωρ. Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος σημειώνει απώλειες 0,13% και είναι στις 2.251,12 μονάδες, ο ΟΛΠ με 1,75% σημειώνει τα περισσότερα κέρδη και ακολουθούν ήπια ανοδικά ο Φουρλής, Jumbo, ΕΥΔΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάνας, Βιοχάλκο, Motor Oil, ΟΤΕ και ΕΥΔΑΠ.
Σε αρνητικό έδαφος και με τις μεγαλύτερες απώλειες η Ελλάκτωρ με 2,44% και η Alpha Bank με 1,44% ενώ ήπια πτωτικά ακολουθούν η Μυτιληναίος, Λάμδα, Eurobank, ΟΠΑΠ, Aegean, ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια, Εθνική και ΑΔΜΗΕ με τα ΕΧΑΕ, Coca Cola και Πειραιώς να είναι αμετάβλητες.
Τεχνικά και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, όσο αυτός δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 908 μονάδων, οι αγοραστές θα συνεχίσουν να έχουν βλέψεις προς τις 950, με απώτερο στόχο τις 1013 μονάδες. Αντίθετα κλείσιμο χαμηλότερα των 908, μπορεί να δώσει κίνηση προς τις 897 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) – 895, 852 (ημερήσιο “stop long”) και 835 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων). Αν η μέχρι πρότινος ζώνη αντίσταση στις 2240 – 2200 μονάδες, μετατραπεί σε ζώνη στήριξης, για τον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές θα συνεχίσουν να στοχεύουν προς τον επόμενο “άθλο”, που είναι η υπέρβαση των 2371 μονάδων. Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών και κλεισίματος χαμηλότερα των 2200 μονάδων, οι επόμενες στηρίξεις στις 2185, 2175 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), 2106, 2077 και 2046 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).
Διαβάστε ακόμα:
Επιφυλακτική άνοδος στις ευρωαγορές
Χάος απειλεί το παγκόσμιο εμπόριο μετά τη νέα έξαρση της πανδημίας στην Κίνα
Ρούβλι: Υποχωρεί από τα υψηλά 11 μηνών εν αναμονή της συνάντησης κορυφής Μπάιντεν – Πούτιν