(Τελευταία ενημέρωση – 13:23)

Σημάδια ανάκαμψης παρουσιάζει σήμερα (19/9) το ελληνικό χρηματιστήριο, μετά τη διόρθωση της Τετάρτης, που οδήγησε τον Γενικό Δείκτη λίγο κάτω από τις 1.420 μονάδες. Η Αθήνα επιστρέφει σε ρότα ανόδου παρά το πτωτικό ξεκίνημα, αν και εμφανίζεται κατώτερη των περιστάσεων, λαμβάνοντας υπόψη τα αξιόλογα κέρδη που παρατηρούνται στις διεθνείς αγορές, στον απόηχο της απόφασης της Fed να μειώσει τα επιτόκια κατά 0,5%.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά +0,29% στις 1.423,64 μονάδες, έχοντας κινηθεί μέχρι στιγμής μεταξύ των 1.416,78 (χαμηλό ημέρας) και των 1.424,61 μονάδων (υψηλό ημέρας). Ανοδικές τάσεις επικρατούν στις τράπεζες, με πρωταγωνίστρια την Πειραιώς, ενώ από τα blue chips ξεχωρίζουν τίτλοι που έχουν δημιουργήσει «χώρο» για αντίδραση λόγω των πρότερων απωλειών τους, όπως η ΔΕΗ, η Motor Oil, η Viohalco και η Metlen.

Οι αγορές «απαντούν» στην επιθετική μείωση των επιτοκίων από την Federal Reserve (κατά 50 μονάδες βάσης, αντί για 25 που προβλεπόταν αρχικά), την πρώτη μετά από τέσσερα χρόνια, που αντανακλά την πρόθεση της κεντρικής τράπεζας να κατευθύνει την αμερικανική οικονομία σε ήπια «προσγείωση» (soft landing), όπως αναφέρει η Eurobank Equities. Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για μελλοντικές μειώσεις.

Την Παρασκευή (20/9) αναμένουμε την αναδιάρθρωση (rebalancing) των δεικτών του FTSE Global Equity. Υπενθυμίζεται ότι η εξαμηνιαία ανασκόπηση του δείκτη είχε ως αποτέλεσμα την αναβάθμιση της Cenergy στον δείκτη FTSE Emerging Europe Large Cap και τον υποβιβασμό της Viohalco στον δείκτη FTSE Emerging Mid Cap. Η Intralot προστέθηκε επίσης στον Mid Cap και στον δείκτη FTSE All-World. Ως αποτέλεσμα, οι ελληνικές μετοχές που απαρτίζουν τον FTSE All-World Index θα ανέλθουν σε 29. Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου.

Στο επίκεντρο της προσοχής παραμένει ο ΑΔΜΗΕ. Παρά την πρόοδο που σημειώθηκε στο υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου την Τρίτη (17/9), η σημερινή συνάντηση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Νίκου Χριστοδουλίδη πραγματοποιήθηκε εν μέσω χαμηλών προσδοκιών για εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης όσον αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου. Στο πεδίο των εταιρικών αποτελεσμάτων, η Viohalco, η Attica Bank και η Lavipharm ανακοινώνουν τις εξαμηνιαίες επιδόσεις τους, μετά τη λήξη της σημερινής συνεδρίασης.

Σε χαμηλό τέμπο οι συναλλαγές

Μετρημένες είναι οι κινήσεις των επενδυτών στο ταμπλό του Χ.Α. Οι τράπεζες παρέχουν ώθηση με τα κέρδη τους (+0,41% στις 1.224,13 μονάδες). Ο FTSE 25 (υψηλής κεφαλαιοποίησης) σημειώνει άνοδο +0,33% στις 3.450,81 μονάδες και ο Mid Cap (μεσαίας κεφαλαιοποίησης) ενισχύεται κατά +0,35% στις 2.313,66 μονάδες.

Στα 37,48 εκατ. ευρώ καθορίζεται η συναλλακτική δραστηριότητα, με τα 9,736 εκατ. ευρώ εξ αυτών να αφορούν σε πακέτα. Στα 7,623 εκατ. ευρώ ο τζίρος της ΕΤΕ και έπεται η Πειραιώς στα 6,66 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώνεται στα 98,084 δισ. ευρώ. Θετικά πρόσημα για 53 τίτλους, έναντι 34 που υποχωρούν και 20 που μένουν αμετάβλητοι.

Στις συστημικές τράπεζες, η Πειραιώς ξεχωρίζει με κέρδη +1,27% στα 3,841 ευρώ και ακολουθούν η Eurobank (+0,81% στο 1,986 ευρώ) και η Alpha Bank (+0,48% στο 1,576 ευρώ). Στον αντίποδα, η Εθνική χάνει -0,22% και διαπραγματεύεται στα 7,318 ευρώ.

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, η Σαράντης καταγράφει άνοδο +1,3% και ακολουθούν με αξιόλογη ενίσχυση η ΔΕΗ, η Viohalco, η Motor Oil, η Lamda Development και η Metlen.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, η Intracom Holdings «σκαρφαλώνει» κατά +2% ανακτώντας το χαμένο έδαφος των προηγούμενων ημερών. Κέρδη άνω του +1% για την Intralot, την Ideal, τον ΟΛΠ και την ΕΥΑΘ. Από την άλλη πλευρά, υποχωρούν κατά τουλάχιστον -1% η Πλαστικά Θράκης και η Τεχνική Ολυμπιακή. Με «άλμα» +3,5% αντιδρά η Attica Bank μετά τις απανωτές απώλειες.

«Εγκλωβισμένη» η Αθήνα

Το Χ.Α. «δεν κατάφερε το τελευταίο διάστημα να εκμεταλλευτεί το υποστηρικτικό διεθνές χρηματιστηριακό περιβάλλον και να καταστεί περισσότερο ενδιαφέρον στα μάτια εγχώριων και ξένων επενδυτών. Η αξία των ημερήσιων συναλλαγών βλέπει στις περισσότερες συνεδριάσεις το ψυχολογικό ορόσημο των  100 εκατ. ευρώ “με τα κυάλια” και ενώ πλησιάζουμε στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, όπερ σημαίνει ότι οι εν δυνάμει επενδυτές είναι… “back to school” και όχι στις παραλίες», αναφέρει ο πιστοποιημένος τεχνικός αναλυτής, κ. Πέτρος Στεριώτης, στο εβδομαδιαίο του σχόλιο για το Χρηματιστήριο και προσθέτει, μεταξύ άλλων:

«Το “βάρος” πλέον πέφτει στις επικείμενες ανακοινώσεις για τη δημόσια προσφορά της Εθνικής Τράπεζας, την επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου στο ΧΑ και την αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank, δηλ. σε κρίσιμα εταιρικά γεγονότα τα οποία θα αποζητήσουν από τα ενεργά χαρτοφυλάκια ρευστότητα, είτε “φρέσκια” είτε με “ανακάτεμα” της παλιάς, και τα οποία επιτείνουν την στάση αναμονής των συμμετεχόντων.

Στα θεμελιωδώς “δυνατά χαρτιά” του ΧΑ συνεχίζουν να συγκαταλέγονται η ισχυρή κερδοφορία 1ου εξαμήνου και οι ευοίωνες προοπτικές των εισηγμένων, στοιχεία όμως τα οποία πιθανώς έχουν ήδη προεξοφληθεί σε σημαντικό βαθμό και δεν “εκπλήσσουν” πλέον την Αγορά.

Για αύριο Παρασκευή (20/9) είναι προγραμματισμένο το triple witching, δηλ. η λήξη των παραγώγων συμβολαίων στο ΧΠΑ. Σε διεθνές επίπεδο ξεχωρίζουμε τις αυριανές επιτοκιακές ανακοινώσεις της Τράπεζας της Ιαπωνίας, στις οποίες τον Αύγουστο αρκετοί αναλυτές απέδωσαν το αλησμόνητο παγκόσμιο Κραχ της 5/8 λόγω των συνεπειών που η ίσως απροσδόκητη αύξηση του βασικού επιτοκίου της Bank of Japan επέφερε στο carry trade.

Διαγραμματικά, το εβδομαδιαίο κλείσιμο του Γενικού Δείκτη θα “κριθεί” αναφορικά με τη σχέση του ως προς τον κινητό μέσο όρο 200 ημερών, ο οποίος βρίσκεται πέριξ των 1.400 μονάδων, ενώ πειστική ανοδική κίνηση “απαιτεί” τιμές υψηλότερα από την αντίσταση των 1.450 μονάδων».

Οι πρωταγωνιστές της διόρθωσης – Ποιοι ξεχώρισαν θετικά

Μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για διόρθωση αποτέλεσε η συνεδρίαση της Τετάρτης για το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι αγοραστές παρέμειναν αμέτοχοι εν αναμονή της ετυμηγορίας της Fed για τα επιτόκια. Οι απώλειες δεν ήταν ισχυρές, αλλά ήταν αρκετές ώστε να χαθεί το κερδισμένο έδαφος των δύο εκ των τριών ανόδων που είχαν προηγηθεί. Οριακά κάτω από τις 1.420 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στο -0,82% εντός του Σεπτεμβρίου και στο +9,77% φέτος.

Υπό των 3,8 ευρώ η Πειραιώς, κλείνοντας σε χαμηλό άνω του ενός μήνα. Χθες πραγματοποίησε την μεγαλύτερη ημερήσια πτώση (-1,74%) από τις συστημικές τράπεζες. Απομακρύνθηκε αρκετά από το ορόσημο των 4 ευρώ (η τιμή διάθεσης στο placement του Μαρτίου) κι ακόμη περισσότερο από το υψηλό έτους των 4,22 ευρώ. Τα φετινά κέρδη του τραπεζικού τίτλου έχουν περιοριστεί στο +18,53% και αποτιμάται πλέον στα 4,742 δισ. ευρώ.

Σε πτωτικό «κανάλι» έχει εισέλθει η Motor Oil, ειδικά μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε στα διυλιστήρια των Αγίων Θεοδώρων στην Κόρινθο, τα οποία συνεχίζουν την λειτουργία τους με μειωμένη δυναμικότητα. Όσο για τη μετοχή, την Τετάρτη υποχώρησε κατά -1,39%, σημείωσε πτώση -1,66% στο τριήμερο, ενώ παράλληλα έχει κάνει ένα αρνητικό 7Χ8 που της έχει κοστίσει -4,4%. Στο +3,3% η απόσταση από το χαμηλό έτους των 20,62 ευρώ. Στο -10,35% οι φετινές απώλειες, με την κεφαλαιοποίηση να ανέρχεται στα 2,359 δισ. ευρώ.

Σε χαμηλό ενός μήνα η Metlen, απέχοντας μόλις 1 ευρώ από το αρνητικό ρεκόρ έτους -σε όρους κλεισίματος- των 32,2 ευρώ. Η μετοχή διολισθαίνει κατά -9,48% μέσα στο 2024 και κατά -11,74% σε «βάθος» 12μήνου. Η χρηματιστηριακή της αξία καθορίζεται στα 4,746 δισ. ευρώ, δίνοντας μία άτυπη «μάχη» με την Πειραιώς για την 6η θέση στον πίνακα των πολυτιμότερων εισηγμένων του Χ.Α.

Απώλειες -2,41% χθες και -3% στο διήμερο για την Intrakat, η οποία διεύρυνε τη διαφορά της από τα 5 ευρώ. Το κλείσιμο στα 4,85 ευρώ είναι το χειρότερο σε «βάθος» ενός μήνα, δηλαδή αμέσως μετά από εκείνο της «Μαύρης Δευτέρας» 5 Αυγούστου (4,83 ευρώ), ενώ σε κοντινή απόσταση βρίσκεται και το χαμηλό έτους των 4,46 ευρώ. Κέρδη +6,13% για τη μετοχή φέτος, αλλά απέχει παρασάγγας (-14%) από το υψηλό έτους των 5,64 ευρώ. Στα 778 εκατ. ευρώ η χρηματιστηριακή της αξία.

Κάτω από τα 3 ευρώ επέστρεψε η Intracom Holdings, υποχωρώντας την Τετάρτη κατά -1,81%, κατά -2,61% στο τριήμερο και κατά -5,85% στο αρνητικό 6Χ7 που έχει κάνει. Μετρά μόλις τρεις ανοδικές συνεδριάσεις εντός του Σεπτεμβρίου. Απέχει +5,11% από το ενδοσυνεδριακό χαμηλό έτους των 2,835 ευρώ. Στο -12,48% υπολογίζονται οι φετινές απώλειες, με την κεφαλαιοποίησή της στα 249 εκατ. ευρώ.

Ξέφρενο ράλι για την Κρι Κρι, η οποία δείχνει πως δεν έχει «ταβάνι». Διεύρυνε περαιτέρω την πορεία της προς τα ρεκόρ, κερδίζοντας +11,67% στο 4ήμερο και από τα 12 ευρώ «εκτοξεύθηκε» στα 13,4 ευρώ (νέο ιστορικό υψηλό). Άκρως θετικοί καταλύτες η ισχυρή αύξηση πωλήσεων και κερδών το α’ εξάμηνο, η επέκταση των δραστηριοτήτων στις ΗΠΑ, καθώς και η πρόθεση της διοίκησης να πουλήσει μετοχές για να ενισχύσει το free float και την εμπορευσιμότητα. Στο +39,87% η φετινή απόδοση και στα 443 εκατ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση.

Διήμερο «άλμα» +4,2% έκανε η Profile, με αποτέλεσμα να κλείσει στα 5,21 ευρώ και να προσεγγίσει εκ νέου την «κορυφή» των 5,43 ευρώ. Ενισχύεται κατά +22,59% εντός του 2024 και αποτιμάται στα 128,1 εκατ. ευρώ. Η ελκυστικότητα του κλάδου της πληροφορικής δίνει περαιτέρω ώθηση στη μετοχή, ενώ δεν αποκλείεται να καμφθούν σύντομα οι αντιστάσεις των 5,4 ευρώ.

Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται η Attica Bank ενόψει της επικείμενης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, που θα λάβει χώρα στο πλαίσιο της συγχώνευσης με την Παγκρήτια Τράπεζα. Οι πωλητές σπεύδουν μαζικά υπό το «βάρος» της ΑΜΚ. Αυτό έχει οδηγήσει στη μείωση της αξίας της μετοχής κατά το ήμισυ (από τα 9,82 ευρώ στα 4,58 ευρώ, ήτοι -53,36%) μέσα σε μόλις 6 ημέρες. Σταθερά αυξημένος ο τζίρος, μεταξύ 300 και 400 χιλ. ευρώ, στο εν λόγω διάστημα. Στα 243 εκατ. ευρώ η αποτίμηση της τράπεζας.

Σταδιακό «γκάζι» από τους buyers στις διεθνείς αγορές

Με απώλειες πέριξ του -0,25% με -0,3% ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Τετάρτης στην Wall Street, αποδεικνύοντας ότι οι επενδυτές είχαν προεξοφλήσει τη μείωση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι η Fed έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιο της νομισματικής χαλάρωσης, προχωρώντας σε περικοπή των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα (-0,5%). Με θετικά πρόσημα και μάλιστα άνω του +1% αναμένεται να αντιδράσει σήμερα η αμερικανική αγορά, όπως δείχνουν τα προθεσμιακά συμβόλαια (futures).

Ισχυρή άνοδο καταγράφουν τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, καθώς οι traders καλωσορίζουν την επιθετική μείωση επιτοκίων της Fed. Στο +1,4% διαπραγματεύεται ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600. Ξεχωρίζει ο CAC 40 στο Παρίσι με κέρδη +2%. Θετικά πρόσημα και στα ασιατικά χρηματιστήρια. Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei πρωταγωνίστησε με +2,15%, που μεταφράζεται σε κέρδη 782 μονάδων. «Άλμα» +2% και για τον Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ.

Διαβάστε ακόμη

Παγκόσμιες αγορές εμπορευμάτων: Τα πέντε βασικά διαγράμματα της εβδομάδας

Το κράτος χρωστά 3,2 δισ. ευρώ σε ιδιώτες και δεν πληρώνει

Noval Property: Τα 4 project που θα «τρέξουν» έως και το 2025 – Επενδύσεις άνω των €110 εκατ. (pic)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα