search icon

Αγορές

Ελαφρύ προβάδισμα των αγοραστών στο Χρηματιστήριο Αθηνών (upd)

Ράλι για την Intralot μετά την επέκταση των συμβολαίων σε Ολλανδία και Ιρλανδία - Παραμένει η επιφυλακτικότητα στο ταμπλό

(Τελευταία ενημέρωση – 13:20)

Με κέρδη εξελίσσεται η σημερινή (26/8) συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τους αγοραστές να βγάζουν ήπια αντίδραση μετά τις απώλειες της περασμένης Παρασκευής. Η συσσώρευση παραμένει βασικό συστατικό στοιχείο της εγχώριας αγοράς, με πέντε συνεδριάσεις -συμπεριλαμβανομένης της σημερινής- να απομένουν για να ολοκληρωθεί ο παραδοσιακά αναιμικός Αύγουστος.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά +0,28% και διαπραγματεύεται στις 1.436,64 μονάδες, με το υψηλό ημέρας να εντοπίζεται στις 1.438,87 μονάδες και το χαμηλό ημέρας στις 1.430,06 μονάδες. Σύμφωνα με αναλυτές, η κίνηση του ΓΔ πέριξ της «ζώνης» των 1.430-1.440 μονάδων αποτελεί το κυρίαρχο σενάριο βραχυπρόθεσμα.

Αν και η τρέχουσα αποτελεί εβδομάδα επαν-ενεργοποίησης των traders, η επιφυλακτικότητα παραμένει στο ταμπλό, λαμβάνοντας υπόψη και την τάση αποφυγής για ανάληψη ρίσκου που επικρατεί στις διεθνείς αγορές. Κι αυτό διότι η κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή φαίνεται πως έχει ισχυρότερο αντίκτυπο σε σύγκριση με τα πρόσφατα ενθαρρυντικά σχόλια των αξιωματούχων της Federal Reserve, η οποία πρόκειται -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- να μειώσει τα επιτόκια τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Ξεχωρίζει η Intralot – Ποιοι άλλοι τίτλοι ενισχύονται σημαντικά

Ανεπαίσθητη άνοδο της τάξης του +0,07% καταγράφει ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος διαπραγματεύεται στις 1.282,66 μονάδες. Ο FTSE 25 (υψηλής κεφαλαιοποίησης) ενισχύεται κατά +0,22% στις 3.500,13 μονάδες και ο Mid Cap (μεσαίας κεφαλαιοποίησης) κινείται υψηλότερα κατά +0,7% στις 2.281,57 μονάδες.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώνεται σε 24,51 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,456 εκατ. ευρώ αφορούν σε πακέτα. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς ανέρχεται στα 99,546 δισ. ευρώ. Θετικά πρόσημα για 48 μετοχές έναντι 49 που σημειώνουν πτώση και 16 που μένουν αμετάβλητες.

Στους τίτλους των συστημικών τραπεζών, η Πειραιώς κινείται ανοδικά κατά +0,92% στα 3,93 ευρώ, η Alpha Bank κερδίζει +0,69% στο 1,6 ευρώ και η Eurobank ενισχύεται κατά +0,24% στα 2,082 ευρώ. Στον αντίποδα, η Εθνική χάνει -1,18% στα 8,022 ευρώ.

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, ισχυρή άνοδο καταγράφουν ο ΟΤΕ, η Jumbo, η Ελλάκτωρ και η ElvalHalcor. Αντίθετα, η Viohalco διολισθαίνει κατά -1,2% λόγω της διαγραφής της από τον Large Cap του FTSE Russell.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, ξεχωρίζει με κέρδη +3,66% η Intralot, με ώθηση από την τριετή επέκταση των συμβολαίων της σε Ολλανδία και Ιρλανδία. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Intracom Holdings, που ενισχύεται κατά περίπου +2,4% και η ΕΥΑΘ κατά +2,2%. Άνοδο +2,1% σημειώνει η Optima Bank και η Quest ενισχύεται κατά +1%. Από την άλλη πλευρά, η Lavipharm υποχωρεί κατά -1,6% και η Intrakat καταγράφει πτώση -1,2%.

Η επιστροφή στη δράση, η ατζέντα και τα ορόσημα

Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν την προηγούμενη εβδομάδα στη Λεωφόρο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται κατά σε στενό εύρος τιμών και συγκεκριμένα στην περιοχή των 1.425-1.435 μονάδων. Ελέω θερινής ραστώνης, ο τζίρος διατηρήθηκε σε χαμηλά επίπεδα, απέχοντας παρασάγγας από τον κινητό μέσο όρο 100 ημερών των 120 εκατ. ευρώ. Από τις αρχές Αυγούστου ο ΓΔ υποχωρεί κατά -3,08% και η φετινή του απόδοση διαμορφώνεται στο +10,78%. Αντίστοιχα, ο βαρύτερα σταθμισμένος τραπεζικός δείκτης χάνει -1,8% μέσα στον Αύγουστο και ενισχύεται κατά +20,74% εντός του 2024.

Οι επενδυτές επιστρέφουν δυναμικά από τις καλοκαιρινές τους διακοπές, με την ατζέντα της τελευταίας εβδομάδας του Αυγούστου να είναι γεμάτη από ανακοινώσεις οικονομικών αποτελεσμάτων, αλλά και από τις επακόλουθες -ενδεχομένως βελτιωμένες- προβλέψεις (guidances) των διοικήσεων για τις επιδόσεις του 2024. Την Τρίτη (27/8) η Cenergy δημοσιοποιεί τα εξαμηνιαία της αποτελέσματα. Την Τετάρτη (28/8) σειρά έχει η Motor Oil, ενώ την Πέμπτη (29/8) ακολουθούν η HELLENiQ ENERGY και η Austriacard Holdings.

Για σήμερα είναι προγραμματισμένη η αποκοπή του δικαιώματος στο μέρισμα της Mediterra, ύψους 0,0498 ευρώ ανά μετοχή. Παράλληλα, χωρίς το δικαίωμα στην επιστροφή κεφαλαίου του 0,02 ευρώ και με νέα ονομαστική αξία διαπραγματεύεται η μετοχή της Βιοκαρπέτ. Η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα διαπραγματεύεται την Τετάρτη 28 Αυγούστου χωρίς το δικαίωμα στην επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,25 ευρώ/μετοχή, με την πληρωμή να ξεκινά στις 3 Σεπτεμβρίου.

Αναφερόμενη στα σημαντικά ορόσημα για το Χρηματιστήριο Αθηνών, η στήλη dark room υπενθυμίζει πως «στις 13 Σεπτεμβρίου, η Moody’s θα εκδώσει τον χρησμό της για την αξιολόγηση της Ελληνικής Οικονομίας ενώ οι τραπεζικές εξελίξεις θα παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο, με αιχμή την συγχώνευση της Attica με την Παγκρήτια, την είσοδο της Τράπεζας Κύπρου στο Χρηματιστήριο και τις αποφάσεις για την διάθεση του όλου/ή μέρους του 18,39% της Εθνικής που έχει το ΤΧΣ. Κερασάκι στην τούρτα των τραπεζικών προσδοκιών και σεναρίων είναι η αίτηση εισαγωγής των μετοχών της στο Χ.Α. που έχει προετοιμάσει η Τράπεζα Χανίων». Σημειωτέον ότι οι επόμενες αξιολογήσεις μέχρι το τέλος του 2024 έχουν προγραμματιστεί για τις ακόλουθες ημερομηνίες: DBRS – 6 Σεπτεμβρίου, Moody’s – 13 Σεπτεμβρίου, Standard and Poor’s – 18 Οκτωβρίου, Fitch – 22 Νοεμβρίου και Scope Ratings – 6 Δεκεμβρίου.

«Προσεχώς η Αγορά αναμένει newsflow από εταιρικά αποτελέσματα εξαμήνου, αναδιάρθρωση δεικτών και αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας από ξένους Οίκους, με την “επενδυτική βαθμίδα” να παραμένει η λέξη-κλειδί που θα καθορίσει πολλά σε επίπεδο αντιμετώπισης του ΧΑ από τους Θεσμικούς», τονίζει από την πλευρά του ο πιστοποιημένος τεχνικός αναλυτής, κ. Πέτρος Στεριώτης.

Την ερχόμενη Παρασκευή (30/8) θα λάβει χώρα η αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI, όπου έχει αποφασιστεί η αφαίρεση της Motor Oil από τον MSCI Standard Greece Index και η ταυτόχρονη προσθήκη του στον Small Cap. Υπενθυμίζεται ότι τον βασικό δείκτη των ελληνικών μετοχών στον MSCI απαρτίζουν πλέον οι εξής 9 τίτλοι: Εθνική, Eurobank, Πειραιώς, Alpha Bank, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Metlen και Jumbo. Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου. Το rebalancing των δεικτών αναμένεται να φέρει ένα μίνι «κύμα» εισροών και εκροών στο ταμπλό, που θα απασχολήσει κυρίως ορισμένα blue chips και μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Όσον αφορά την εξαμηνιαία αναθεώρηση του FTSE Russell, στον δείκτη FTSE Emerging Europe Large Cap Index αναβαθμίστηκε η μετοχή της Cenergy, που μέχρι πρότινος βρισκόταν στον Mid Cap. Αντίθετα, η Viohalco υποβαθμίστηκε από τον Large Cap, στον FTSE Emerging Mid Cap Index. Νέα προσθήκη στους δείκτες του FTSE Russell είναι η Intralot -αναβαθμίστηκε στον Mid Cap-, ενώ στον Micro Cap προστέθηκε η Interlife. Από FTSE Total Cap και τον Micro Cap αποχωρούν η Austriacard, η ΑΒΑΞ, η Dimand, η Έλαστρον, η Lavipharm, η Premia Properties και η Πλαστικά Θράκης. Ως αποτέλεσμα, οι ελληνικές μετοχές που απαρτίζουν τον FTSE All-World Index θα ανέλθουν σε 29. Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της 20ής Σεπτεμβρίου.

Πέφτουν οι τόνοι μετά το σήμα της Fed

Σε ήπια ανοδικό έδαφος αναμένεται να ξεκινήσει η σημερινή συνεδρίαση της Wall Street, με βάση τα προθεσμιακά συμβόλαια (futures) των δεικτών. Το σήμα που έστειλε ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, από το Τζάκσον Χολ για έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης έδωσε «φτερά» στις αμερικανικές μετοχές, ενισχύοντας σημαντικά τον Dow Jones, τον S&P 500 και τον Nasdaq σε ημερήσια και εβδομαδιαία βάση. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα συνεδριάσει το διήμερο 17-18 Σεπτεμβρίου και αναμένεται να προχωρήσει στην πρώτη μείωση των επιτοκίων της από τον Μάρτιο του 2022, όταν είχε ξεκινήσει ο επώδυνος κύκλος της νομισματικής σύσφιξης.

Με απώλειες ξεκίνησε η συνεδρίαση της Δευτέρας για τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Οι επενδυτές «ζυγίζουν» την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, μετά τις επιθέσεις τόσο του Ισραήλ όσο και της Χεζμπολάχ το περασμένο Σαββατοκύριακο. Πτώση -0,3% σημειώνει ο γερμανικός δείκτης DAX, κατά -0,1% υποχωρεί ο ιταλικός FTSE MIB, ενώ αντίθετα ο γαλλικός CAC 40 και ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύονται κατά +0,1%. Κλειστές λόγω αργίας είναι σήμερα οι αγορές στη Μεγάλη Βρετανία.

Μεικτά πρόσημα κατέγραψαν οι κυριότεροι δείκτες των ασιατικών χρηματιστηρίων, εν μέσω κλιμάκωσης των εντάσεων στη Μέση Ανατολή, με τον Nikkei στην Ιαπωνία και τον Kospi στη Νότια Κορέα να κλείνουν στο «κόκκινο». Αντίθετα, ανοδική ήταν η κίνηση για τον S&P/ASX 200 στην Αυστραλία και τον Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ. Ήπιες οι μεταβολές για τις κινεζικές μετοχές.

Διαβάστε ακόμη

Ενέργεια: Πώς «κυοφορούνται» υψηλές τιμές ρεύματος και τον Σεπτέμβριο

Πόσα καταλύματα ‘’Airbnb’’ έχουν οι 7 top γεωγραφικές περιοχές στην Ελλάδα;

IRIS: Νέα «τελεσίγραφα» από την ΑΑΔΕ και ακολουθεί πρόστιμο 1.500 ευρώ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version