(Τελευταία ενημέρωση – 13:45)
Ένα σχετικά πιο καθαρό προβάδισμα έχουν από τις 12:00 και μετά οι αγοραστές στο ελληνικό χρηματιστήριο, λαμβάνοντας πίσω ένα μέρος των απωλειών της Τετάρτης. Η Αθήνα αποχαιρετά τον Οκτώβριο με ισχυρή πτώση (πλησιάζει το -5%), με τον τραπεζικό κλάδο να υποαποδίδει σημαντικά (μηνιαία «βουτιά» άνω του -8%) έναντι των αντίστοιχων ευρωπαϊκών.
Η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε από χαμηλά σχεδόν τριών μηνών για τον Γενικό Δείκτη και χαμηλά 9μήνου για τις τράπεζες. Μηδενική είναι η διάθεση των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου, ενώ θετικός καταλύτης ενδέχεται να αποτελέσουν οι οικονομικές επιδόσεις γ’ τριμήνου και εννεαμήνου των εισηγμένων.
Στη συνεδρίαση της Πέμπτης (31/10) ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά +0,75% στις 1.392,18 μονάδες, έχοντας κινηθεί μεταξύ των 1.378,36 (χαμηλό ημέρας) και των 1.392,41 μονάδων (υψηλό ημέρας). Μίνι rebound για ορισμένους τίτλους που «χτυπήθηκαν» στο χθεσινό sell off, ενώ αντίστροφα μερικές από τις λιγοστές μετοχές που επέδειξαν ανθεκτικότητα, σήμερα δέχονται πιέσεις.
«Το μεγαλειώδες “άδειασμα” στις τράπεζες οπωσδήποτε συνδέεται με την “αφαίμαξη” υψηλής ρευστότητας από ενεργά χαρτοφυλάκια τα οποία από την πλευρά τους επιδίδονται σε “ασκήσεις” βραχύπνοου rotation και ενώ το κίνητρό τους για εισροή “φρέσκου” χρήματος προς το ΧΑ φαίνεται να απουσιάζει», σημειώνει ο κ. Πέτρος Στεριώτης, πιστοποιημένο μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών.
«Η ελληνική κεφαλαιαγορά δεν μπορεί να “ορθοποδήσει” στον βαθμό που οι τιμές των τραπεζών δεν μπορούν να αντιδράσουν ανοδικά συνεχίζοντας το restructuring ράλι των λίγων τελευταίων ετών. Δεδομένου δε του “ρηχού” της λεωφόρου Αθηνών, όταν μειώνεται η αγοραία αποτίμηση “δημοφιλών θέσεων”, όπως οι τράπεζες, και “χτυπιούνται” margins σε μικρότερα μοχλευμένα χαρτοφυλάκια, η ψυχολογία “βαραίνει” και η πίεση μεταφέρεται στους τίτλους άλλων, αξιόλογων εισηγμένων οι οποίες – σε ένα βαθμό και δίχως δική τους υπαιτιότητα – “καίγονται” στο τρέχον πλαγιοκαθοδικό διαγραμματικό περιβάλλον της ελληνικής αγοράς», αναφέρει ο ίδιος στο εβδομαδιαίο του σχόλιο για το Χρηματιστήριο και προσθέτει: «“Κλειδί” στο τέλος και αυτής της εβδομάδας θα αποτελέσει η επιστροφή (ή μη) του Γενικού Δείκτη πάνω από τον εκθετικό και τον απλό κινητό μέσο όρο 200 ημερών οι οποίοι συγκλίνουν στην περιοχή των 1.400-1.420 μονάδων».
Βραχυπρόθεσμα αρνητικό το κλίμα στο εξωτερικό, καθώς τα ικανοποιητικά στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ αμβλύνουν τις προσδοκίες για ισχυρή μείωση των επιτοκίων από τη Federal Reserve. Επιβαρυντικά λειτουργεί επίσης η στάση αναμονής των ξένων επενδυτών ενόψει των επερχόμενων προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.
Μετά την ανακοίνωση των οικονομικών μεγεθών 9μήνου από το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ισχυρή αύξηση εσόδων και κερδοφορίας), σειρά είχε σήμερα η Coca Cola. Ο όμιλος κατέγραψε διψήφια ενίσχυση στα καθαρά έσοδα, με αποτέλεσμα να «ανεβάσει» το guidance για το σύνολο του 2024. Την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου η Πειραιώς θα γνωστοποιήσει τα αποτελέσματά της, με τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες να ακολουθούν το διήμερο 7-8 Νοεμβρίου. Νέες ιστορικά υψηλές επιδόσεις ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΛΠ.
Αγοραστικό comeback χωρίς εντάσεις
Κέρδη +0,82% σημειώνει σήμερα ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος διαπραγματεύεται στις 1.157,32 μονάδες. Ο FTSE 25 (υψηλής κεφαλαιοποίησης) καταγράφει άνοδο +0,73% στις 3.365,63 μονάδες και ο Mid Cap (μεσαίας κεφαλαιοποίησης) ενισχύεται κατά +0,43% στις 2.258,89 μονάδες.
Η αξία των συναλλαγών διαμορφώνεται στα 37,7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5,354 εκατ. ευρώ αφορούν σε πακέτα. Μεικτό τζίρο άνω των 6 εκατ. ευρώ κάνουν η Πειραιώς και η Alpha Bank. Στα 106,086 δισ. ευρώ ανέρχεται η κεφαλαιοποίηση της αγοράς. Θετικά πρόσημα για 75 τίτλους, αρνητικά για 30, ενώ 11 μένουν χωρίς μεταβολή.
Στις συστημικές τράπεζες, η Alpha Bank κερδίζει +1,86% στο 1,3955 ευρώ και ακολουθούν η Πειραιώς (+1,1% στα 3,488 ευρώ) και η Εθνική (+0,92% στα 7,256 ευρώ). Αντίθετα, η Eurobank υποχωρεί οριακά κατά -0,08% στο 1,8995 ευρώ.
Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, ανακάμπτει κατά +2,07% η Motor Oil, ενισχύεται κατά +2,09% η Lamda Development και έπονται με άνοδο τουλάχιστον +1% η ΔΕΗ, ο ΟΠΑΠ, η Ελλάκτωρ, η Titan, η Coca Cola και η Σαράντης. Από την άλλη πλευρά, ο ΟΤΕ υποχωρεί κατά -1,3%.
Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, «άλμα» +3,6% για την Trade Estates, κέρδη άνω του +2% για τον ΑΔΜΗΕ και τον ΟΛΠ (με ώθηση από τα αποτελέσματα), ενώ ενισχύονται εξίσου σημαντικά η Πλαστικά Θράκης, η Fourlis και η Intracom Holdings. Στον αντίποδα, ισχυρή πτώση σημειώνουν η Intralot και η Lavipharm.
Το τραπεζικό «αγκάθι» και τα αρνητικά ρεκόρ
Πρώτο στην πτώση και τελευταίο στην άνοδο απέδειξε πάλι ότι είναι το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο «εξαΰλωσε» και με το παραπάνω όσα κέρδη αποκόμισε στη συνεδρίαση αντίδρασης της Τρίτης. Η Αθήνα παρουσίασε χειρότερη εικόνα σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες κινήθηκαν επίσης σε πτωτικό τέμπο. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε εκ νέου κάτω από τις 1.400 μονάδες, χάνοντας μάλιστα προσωρινά ακόμη και τις 1.380 μονάδες. Ειδικότερα, ο ΓΔ υποχώρησε κατά -1,38% την Τετάρτη και έκανε ένα αρνητικό 6Χ7 που του κόστισε συνολικά σχεδόν 62 μονάδες ή -4,28%.
Το «κοντέρ» σταμάτησε στις 1.381,83 μονάδες και πρόκειται για το χαμηλότερο κλείσιμο των τελευταίων 12 εβδομάδων, ήτοι από τις 6 Αυγούστου και τις 1.367,78 μονάδες. Μία ημέρα νωρίτερα (5/8) εντοπίζεται το αρνητικό ρεκόρ των 1.341,23 μονάδων που σημειώθηκε λόγω του παγκόσμιου χρηματιστηριακού κραχ, ενώ σε περίπτωση περαιτέρω υποχώρησης πρέπει να «ταξιδέψουμε» στις 19 Ιανουαρίου (1.340,03 μονάδες). Με τη σημερινή συνεδρίαση να απομένει για να ολοκληρωθεί ο Οκτώβριος, το Χρηματιστήριο Αθηνών καταγράφει απώλειες -4,83% εντός του μήνα και έχει περιορίσει τα φετινά κέρδη του στο +6,86%.
Καταλυτικό ρόλο στην ελεύθερη πτώση του Χ.Α. παίζουν οι τράπεζες, με τον κλαδικό δείκτη να ανανεώνει το χαμηλό 9μήνου που «χτύπησε» την περασμένη Παρασκευή (25/10), χάνοντας όλα όσα κέρδισε την προχθές (29/10). Συγκεκριμένα, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στο χαμηλότερο σημείο από τις 29 Ιανουαρίου (1.139,17 μονάδες), διολισθαίνοντας κατά περίπου 90 μονάδες ή -7,26% στις τελευταίες επτά συνεδριάσεις. Στο +8,13% υπολογίζεται πλέον η φετινή άνοδος, ενώ οι απώλειες εντός του Οκτωβρίου ανέρχονται σε -8,28%.
Σε χαμηλό ενός και πλέον έτους έκλεισε η Alpha Bank, «πέφτοντας» κάτω από το ψυχολογικό όριο του 1,4 ευρώ. Αντίστοιχα, η Πειραιώς έχασε την επαφή της με τα 3,5 ευρώ, οπισθοχωρώντας στη χαμηλότερη τιμή των τελευταίων τεσσάρων μηνών. Τα νέα αρνητικά ρεκόρ ήρθαν σε συνδυασμό με αυξημένες συναλλαγές για τις συστημικές τράπεζες, διακινώντας πάνω από το 50% του συνολικού τζίρου. Οι φετινές αποδόσεις των big four διαμορφώνονται πλέον ως εξής: Eurobank +18,07%, Εθνική +14,31%, Πειραιώς +7,81% και Alpha Bank -10,98%.
Όχι μόνο έχασε τα 20 ευρώ, αλλά «βούλιαξε» στα 19,35 ευρώ η Motor Oil, που συνιστούν τη χαμηλότερη τιμή σε «βάθος» 23 μηνών και συγκεκριμένα από τις 30 Νοεμβρίου 2022. Χθες υποχώρησε κατά -4,11% και έχει κάνει ένα αρνητικό 6Χ7 που της έχει κοστίσει -8,55%. Σε περιδίνηση και το έτερο διυλιστήριο, καθώς η HELLENiQ ENERGY έκλεισε σε χαμηλό άνω του ενός έτους, μετρώντας 9 διαδοχικές συνεδριάσεις σωρευτικών απωλειών -5,75%. Σταμάτησε στα 6,715 ευρώ, ενώ το αμέσως επόμενο χαμηλότερο κλείσιμο εντοπίζεται στις 9 Οκτωβρίου 2023 και τα 6,65 ευρώ.
Κάτω από το ορόσημο των 10 ευρώ έκλεισε η Aegean, για πρώτη φορά από τις 27 Οκτωβρίου 2023. Το χαμηλό άνω του ενός έτους συνοδεύθηκε από τριήμερη πτώση -4,52%. Αρνητικό ρεκόρ 22 μηνών για την Ελλάκτωρ, καθώς σταμάτησε στο χαμηλότερο σημείο από τις 2 Ιανουαρίου 2023, έχοντας κάνει παράλληλα ένα αρνητικό 7Χ8 με αθροιστικές απώλειες της τάξης του -7,47%. Με κλείσιμο στα 5,19 ευρώ η Viohalco ισοφάρισε το χαμηλό έτους, με εξαήμερη «βουτιά» -10,36%, ενώ το αμέσως επόμενο χαμηλότερο κλείσιμο εντοπίζεται στις 15 Νοεμβρίου 2023 και τα 5,18 ευρώ.
Σε χαμηλό 17 μηνών βρέθηκε η ΕΧΑΕ, σταματώντας στα 4,26 ευρώ, τη χαμηλότερη τιμή κλεισίματος από τις 19 Μαΐου 2023. Στο ίδιο μήκος κύματος, η Austriacard έκλεισε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 5 Μαΐου 2023, αγνοώντας το θετικό πρόσημο εδώ και επτά συνεδριάσεις (σωρευτικές απώλειες -5,39%). Αρνητικό ρεκόρ 11 μηνών για την Intracom Holdings, με το αμέσως επόμενο χαμηλότερο κλείσιμο να εντοπίζεται στην 1η Δεκεμβρίου. Κάτω από τα 4,2 ευρώ βρέθηκε η Τράπεζα Κύπρου, διευρύνοντας την πτώση της στο -12,34% από τότε που εντάχθηκε στο Χ.Α. (23 Σεπτεμβρίου – τιμή εκκίνησης 4,78 ευρώ).
Αρνητικά πρόσημα στις διεθνείς αγορές
«Φρένο» στο σερί των ρεκόρ για τη Wall Street, η οποία διόρθωσε ελεγχόμενα στη συνεδρίαση της Τετάρτης. Πτωτικές τάσεις αναμένεται να σημειωθούν και σήμερα, όπως αποτυπώνεται στα προθεσμιακά συμβόλαια (futures) των βασικών δεικτών. Η αμερικανική αγορά «επιβαρύνεται» από τη σωρεία εταιρικών αποτελεσμάτων και νέων στοιχείων για την οικονομία της, λίγα 24ωρα πριν τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών, αλλά και τη συνεδρίαση της Federal Reserve.
Απώλειες σημειώνουν οι ευρωπαϊκές μετοχές, με τα στοιχεία για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό της ευρωζώνης να βρίσκονται στο επίκεντρο. Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2%, από 1,7% το Σεπτέμβριο, δημιουργώντας επιφυλακτικό κλίμα σχετικά με τις επερχόμενες μειώσεις επιτοκίων της ΕΚΤ. Κατά -0,9% υποχωρεί ο Stoxx 600 και ακολουθούν οι υπόλοιποι μεγάλοι δείκτες της Γηραιάς Ηπείρου με πτώση μεταξύ -0,6% και -1%.
Ήπιες μεταβολές κατέγραψαν τα ασιατικά χρηματιστήρια, με τους δείκτες σε Κίνα και Χονγκ Κονγκ να ενισχύονται και να διαφοροποιούνται από τους υπόλοιπους της ευρύτερης περιοχής. Κατά περίπου -1,3% υποχώρησε ο Kospi στη Νότια Κορέα.
Διαβάστε ακόμη
Λαγκάρντ: Ορατός ο στόχος της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό αλλά η μάχη δεν έχει κερδηθεί ακόμη
Υποχρεωτική ασφάλιση σε ακίνητα και Ι.Χ. από φυσικές καταστροφές
Ελληνικά Γαλακτοκομεία: Ξεπέρασαν τα 600 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις – Κερδοφορία για… σεμινάριο
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα