Χωρίς να κεφαλαιοποιήσει το mega deal στην Alpha Bank αλλά και την αναβάθμιση του Standard & Poor’s ολοκλήρωσε την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις εισαγόμενες πιέσεις να «σβήνουν» τα πρωινά κέρδη (έφθασαν έως το +1%) και να επαναφέρουν τη στασιμότητα στην ελληνική αγορά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τραπεζικές μετοχές, παρά τα υψηλά ενδοσυνεδριακά κέρδη, κατάφεραν… να κλείσουν σε αρνητικό έδαφος, παραδιδόμενες στις ορέξεις των πωλητών. Όσον αφορά την Alpha Bank, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε την αναστολή της διαπραγμάτευσης καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, καθώς επικρατεί άγνοια για το ύψος της προσφορά της UniCredit σχετικά με την απόκτηση του 9% των μετοχών του ΤΧΣ.
Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Jumbo έκανε άλμα σχεδόν στο +5%, ενώ οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Cenergy ενισχύθηκαν δυναμικά κατά τουλάχιστον 1,5%. Στο «στρατόπεδο» των πωλητών, η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή διολίσθησε κατά περίπου 2% και οπισθοχώρησε προς τα 14,1 ευρώ, με τις Motor Oil, Ελλάκτωρ, Quest και Σαράντης να χάνουν άνω του 2%.
Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ανεπαίσθητη πτώση κατά 0,10% και υποχώρησε στις 1.173,70 μονάδες, χάνοντας 1,2 μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.174,91 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 18 μονάδες (από 1.171,99 έως 1.189,52 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 96 εκατ. ευρώ.
Αρνητικό «γύρισμα» στις τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης, όπως προαναφέρθηκε, απώλεσε τα ενδοσυνεδριακά κέρδη, με αποτέλεσμα να «γυρίσει» στο -0,36% και τις 939 μονάδες.
Η μετοχή της Eurobank, ενδεικτικά, υποχώρησε στο -1% και το 1,51 ευρώ, με τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας να έπεται στο -0,2% και τα 5,45 ευρώ. Ταυτόχρονα, η μετοχή της Πειραιώς έμεινε σχεδόν αμετάβλητη στα 2,85 ευρώ, παρότι «πέρασαν» διαδοχικά πακέτα αξίας άνω των 22 εκατ. ευρώ
- Alpha Bank (εκτός διαπραγμάτευσης)
- Eurobank -0,98% 1,515 ευρώ
- Εθνική Τράπεζα -0,18% 5,45 ευρώ
- Πειραιώς +0,07% 2,854 ευρώ
Τι συνέβη στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,06% και 2.882 μονάδες), η μετοχή της Jumbo διευρύνθηκε δυναμικά στο +4,7% και τα 25,7 ευρώ, ενώ κέρδη άνω του 1,5% παρουσίασαν και οι μετοχές των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Cenergy. Στο +1% καθορίστηκε, επίσης, η άνοδος για την Titan. Στον αντίποδα, η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή κατήλθε στο -1,8% και τα 14,19 ευρώ, με τις Motor Oil, Ελλάκτωρ, Σαράντης και Quest να χάνουν τουλάχιστον 2%. Απώλειες άνω του 1,5% εμφάνισαν και οι ΕΛΠΕ, Lamda, OTE.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,11% και 1.898 μονάδες), η μετοχή της ΕΧΑΕ ξεχώρισε θετικά στο +1,6% και τα 4,64 ευρώ, ενώ κατά σχεδόν 2% ενισχύθηκε η μετοχή της Profile. Αντίθετα, η μετοχή της Fourlis συρρικνώθηκε κατά 2,2%, με τις Παπουτσάνη και Κρι Κρι να οπισθοχωρούν κατά 1%. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην Intralot, καθώς σήμερα έληξε η περίοδος διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων προτίμησης για την ΑΜΚ των 135 εκατ. ευρώ.
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 49 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 56 μετοχές σημείωσαν κάμψη, ενώ 11 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 80,0 δισ. ευρώ.
Οι 5 μετοχές που ξεχώρισαν
- Η μετοχή της Alpha Bank τέθηκε σε προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης, μετά την ανακοίνωση του deal με την UniCredit, το οποίο αφορά α) την απόκτηση του 9% των μετοχών (μερίδιο του ΤΧΣ), β) τη συγχώνευση των θυγατρικών στη Ρουμανία και γ) την εταιρική συνεργασία σε asset management και ασφαλιστικά προϊόντα.
- Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας παρέμεινε κολλημένη στην περιοχή των 5,5 ευρώ, εν αναμονή των αποφάσεων για τον χρόνο υλοποίησης του σχεδίου διάθεσης του 20% του ΤΧΣ. Στα 13 εκατ. ευρώ ο τζίρος, «πέρασαν» τρία πακέτα μετοχών, αξίας άνω των 2 εκατ. ευρώ.
- Η μετοχή της Jumbo έκανε άλμα κατά σχεδόν 5% και έκλεισε στα 25,7 ευρώ. Κέρδη άνω του 61% από τις αρχές του έτους, στα 3,5 δισ. ευρώ η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας.
- Η μετοχή της Intralot ενισχύθηκε ελεγχόμενα κατά περίπου 1% (στο 0,67 ευρώ), καθώς έληξε η διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων προτίμησης (-33%, στα 0,035 ευρώ) για την ΑΜΚ των 135 εκατ. ευρώ. Στις 26 Οκτωβρίου και η λήξη της περιόδου άσκησης των δικαιωμάτων.
- Η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή έβαλε «φρένο» στο 3ήμερο ανοδικό σερί, καθώς αναδιπλώθηκε στα 14,1 ευρώ. Τζίρος 3,2 εκατ. ευρώ, στο -30% οι φετινές απώλειες.
Οι υψηλότεροι ημερήσιοι τζίροι
- Πειραιώς +0,07% 30,3 εκατ. ευρώ
- Εθνική Τράπεζα -0,18% 13,8 εκατ. ευρώ
- ΔΕΗ -0,11% 11,0 εκατ. ευρώ
- Mytilineos +0,17% 9,2 εκατ. ευρώ
- Eurobank -0,98% 5,6 εκατ. ευρώ
- ΟΠΑΠ +0,13% 5,2 εκατ. ευρώ
- Jumbo +4,71% 3,3 εκατ. ευρώ
- Τέρνα Ενεργειακή -1,87% 3,2 εκατ. ευρώ
- ΟΤΕ -1,86% 2,7 εκατ. ευρώ
- Motor Oil -2,28% 1,2 εκατ. ευρώ
Αγνόησε τους θετικούς καταλύτες
Το Χρηματιστήριο Αθηνών, παρά τους εγχώριους καταλύτες, δεν κατάφερε να διαφοροποιηθεί από τη διεθνή τάση, η οποία εξακολουθεί να επηρεάζεται άμεσα από τις καταιγιστικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την προοπτική διατήρησης της σφιχτής νομισματικής πολιτικής.
Έτσι, παρά το θετικό ξεκίνημα, η ελληνική αγορά παρέμεινε «αγκιστρωμένη» λίγο άνω του κινητού μέσου όρου των τελευταίων 200 ημερών, αγνοώντας τόσο το mega deal μεταξύ της UniCredit και της Alpha Bank, όσο και την επαναφορά της αξιολόγησης του S&P σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας.
Όσον αφορά την τραπεζικό συμφωνία, η ιταλική UniCredit εξέφρασε την πρόθεση να αγοράσει το σύνολο της συμμετοχής του ΤΧΣ (9%), δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης όχι μόνο στην Alpha Bank, αλλά και στο σύνολο του τραπεζικού τομέα. Παράλληλα, τα δύο ιδρύματα αποφάσισαν να συγχωνεύσουν τις θυγατρικές τους στη Ρουμανία, δημιουργώντας την 3η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας. Το συνολικό ύψος του deal προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή, ο Standard & Poor’s, το βράδυ της Παρασκευής, αναβάθμισε την Ελλάδα σε ΒΒΒ- , κάτι που σηματοδότησε την επιστροφή της χώρας σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας. Πρόκειται για το 2ο investment grade (μετά του DBRS στις αρχές Σεπτεμβρίου), ενώ την 1η Δεκεμβρίου ακολουθεί και η ετυμηγορία του Fitch, ο οποίος επίσης είναι πολύ πιθανό να δώσει στην Ελλάδα την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα.
Όλα αυτά, παρά τις περί αντιθέτου προσδοκίες, δεν παρείχαν την απαιτούμενη ώθηση στη Λεωφόρο Αθηνών, η οποία δυσκολεύτηκε αισθητά να διαφοροποιηθεί από τις διεθνείς αγορές, διατηρώντας σε πρώτο πλάνο τις γεωπολιτικές / νομισματικές προκλήσεις και αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τις εγχώριες οικονομικές εξελίξεις, οι οποίες αν μη τι άλλο γέννησαν αισιοδοξία σε επενδυτές και αναλυτές.
Στο μεταξύ, εντός των επόμενων ημερών θα ξεκινήσει και η περίοδος δημοσίευσης των εταιρικών αποτελεσμάτων του γ’ τριμήνου, τα οποία είναι πιθανό να προσφέρουν επιλεκτικά στηρίγματα, ενώ εντός Νοεμβρίου αναμένονται και οι αποφάσεις για τη διάθεση του 20% των μετοχών του ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα.
Η εικόνα στο εξωτερικό
Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί ήπια στο -0,57% και τις 431 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 0,67%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,49% και ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,01%. Στο Μιλάνο, ο ιταλικός FTSE MIB αυξάνεται κατά 0,03%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones χάνει σχεδόν 150 μονάδες, λόγω της αύξησης των ομολογιακών αποδόσεων σε νέα υψηλά 16ετίας.
Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου παραμένει στα όρια των 90 δολαρίων. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο -1,20% και τα 87,0 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο -0,97% και τα 91,2 δολάρια ανά βαρέλι. Τέλος, η τιμή του χρυσού ανέρχεται στο -0,39% και τα 1.986 δολάρια ανά ουγγιά.
Διαβάστε ακόμα
Alpha Bank – Unicredit: Mega deal 1 δισ. για το 9% του ΤΧΣ και την πώληση στη Ρουμανία
Παύση ή αύξηση επιτοκίων λόγω Ισραήλ; Στην Αθήνα το νέο μπρα ντε φερ για «γεράκια» και «περιστέρια»
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ