search icon

Αγορές

Χρηματιστήριο: Απότομη πτώση κατά 2,18% – Εντείνονται οι ανησυχίες στις ξένες αγορές

Οι ρευστοποιήσεις στις διεθνείς αγορές, υπό το φόβο των πληθωριστικών πιέσεων και των επιπτώσεων από το μαζικό sell-off σε κρυπτονομίσματα επηρέασαν και το Χ.Α. - Υποχώρηση σε ποσοστό 2,21% για το ΓΔ και επιστροφή στα επίπεδα των 880 μονάδων - Σε αρνητικό έδαφος παραμένει η Wall Street

Οι ολοένα και διευρυνόμενες ανησυχίες των επενδυτών για την πιθανότητα αλλαγής της πολιτικής των κεντρικών τραπεζών λόγω πληθωρισμού και οι επιπτώσεις από το μαζικό sell-off στις αγορές των κρυπτονομισμάτων επηρέασαν και την ελληνική αγορά.

Συγκεκριμένα με σημαντικές απώλειες έκλεισε στο Χρηματιστήριο Αθηνών ο Γενικός δείκτης σημειώνοντας πτώση 2,18%, στις 881,04 μονάδες. Η αγορά να ακολουθεί την επιδείνωση στις διεθνείς αγορές οι οποίες σήμερα κινούνται έντονα αρνητικά λόγω του φόβου των επενδυτών για πιθανή αλλαγή επιτοκιακής στρατηγικής των κεντρικών τραπεζών από την αύξηση του πληθωρισμού, ενώ και το κραχ στην αγορά των κρυπτονομισμάτων τις τελευταίες ημέρες επηρεάζει αρνητικά. Επιπλέον οι κλυδωνισμοί στην αγορά των κρυπτονομισμάτων την τελευταία εβδομάδα έχει οδηγήσει στην μείωση άνω των 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων της κεφαλαιοποίησης της αγοράς και αυτό το κραχ παίζει έναν σημαντικό ρόλο και στην διόρθωση που βιώνουμε αυτή την εβδομάδα στις μετοχικές αγορές.

Στην Wall Street η συνεδρίαση άνοιξε με τους δείκτες να καταγράφουν σημαντικές απώλειες από την αρχή με τον  Dow Jones να υποχωρεί κατά 1,1% και τον S&P 500 να σημειώνει απώλειες κατά 1,3%. Ο Nasdaq σημειώνει πτώση κατά 1,25% .

Η Ελληνική αγορά όσο θετικοί και αν είναι οι ξένοι αναλυτές και όσο φθηνή είναι σε σχέση με τις υπόλοιπες διεθνείς αγορές δεν γίνεται να μην επηρεαστεί από την διεθνή διόρθωση, ειδικά σε μια ενδεχόμενη αλλαγή επιτοκιακής πολιτική των κεντρικών τραπεζών μιας και θα επηρεάσει το κόστος δανεισμού των εισηγμένων, οι οποίες μετά από μια δεκαετία χαμηλής επενδυτικής εμπιστοσύνης βρήκαν το παράθυρο για αναδιάρθρωση του δανεισμού τους σε πιο ευνοϊκούς όρους.

Εάν η νομισματική πολιτική επηρεάσει τις αποδόσεις δανεισμού, τότε οι εισηγμένες που δεν πρόλαβαν να κάνουν τις απαραίτητες κινήσεις βελτίωσης του δανειακού τους προφίλ θα δουν τα μεγέθη τους να επηρεάζονται. Όσον αφορά τα θετικά μηνύματα που συνεχίζουν να έρχονται από τους ξένους αναλυτές, σε σημερινό report η Moody’s αναφέρει για την Ελλάδα ότι η πλήρης και αποτελεσματική απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης θα δώσουν στην Ελλάδα την υψηλότερη ώθηση στο ΑΕΠ σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες χώρες της περιφέρειας, και θα μειώσουν κατά το μεγαλύτερο ποσοστό τον δείκτη χρέους/ΑΕΠ.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος έκλεισε με απώλειες 2,12%, στις 881,04 μονάδες, ο Τιτάνας και η Τέρνα Ενεργειακή με 0,35% και 0,1% αντίστοιχα ήταν οι μόνες που διασώθηκαν και έκλεισαν με θετικό επιτόκιο ενώ σε αρνητικό έδαφος και με τις μεγαλύτερες απώλειες έκλεισαν η Εθνική και ΕΥΔΑΠ με 4,42% και 4,29% αντίστοιχα και ακολούθησαν τα ΕΧΑΕ με 3,71%, η Motor Oil με 3,65%, η Alpha Bank με 3,41%, η ΔΕΗ με 3,33% και η Βιοχάλκο με 3,1% με τα Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ, Λάμδα, Πειραιώς, Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ και Eurobank να κλείνουν με απώλειες άνω του 2% ενώ ήπια πτωτικά έκλεισε ο ΑΔΜΗΕ, Φουρλής, Coca Cola, ΓΕΚ Τέρνα, Aegean και Σαράντης.

Ο τζίρος ανήλθε στα 98,4 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 43 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 3,3 εκατομμύρια τεμάχια.

Η εικόνα του τζίρου σήμερα επηρεάστηκε από τα τρία πακέτα των 1,4 εκατομμυρίων τεμαχίων που άλλαξαν χέρια στον ΟΤΕ, αξίας πάνω από 20 εκατομμυρία ευρώ τα οποία αντιστοιχούν στο 0,31% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης.

Διαβάστε ακόμα: 

Βίκυ Σάφρα: Παντρεύτηκε στα 17 της τον Νο1 τραπεζίτη στον κόσμο – Σήμερα είναι η πλουσιότερη Ελληνίδα στο Forbes

Coinbase: «Έπεσε» η πλατφόρμα – Μαζικό sell-off για το Bitcoin

Άγονοι οι πλειστηριασμοί για Γουλανδρή και Βωβό

Exit mobile version