search icon

Αγορές

Χρηματιστήριο: Απογοητευτικό το πρώτο μισό του 2022, άνω του 9% η πτώση

Από τις 810 μονάδες αποχαιρέτησε το α’ εξάμηνο ο Γ.Δ. - «Χασούρα» σχεδόν 20% για τις τράπεζες μέσα στον Ιούνιο, σε ιστορικό χαμηλό η Τρ. Πειραιώς - Νέο ράλι για τη μετοχή της Intracom - Ένατη συνεχόμενη συνεδρίαση με τζίρο κάτω των 80 εκατ. ευρώ

Απογοητευτικό ήταν το α’ εξάμηνο του 2022 για το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δεν κατάφερε επ’ ουδενί να ανταποκριθεί στις (αρχικές) υψηλές προσδοκίες, με αποτέλεσμα να καταγράψει σωρευτικές απώλειες άνω του 9%. Ακόμη χειρότερη ήταν η εικόνα στις τράπεζες, οι οποίες έχασαν το 13% της αξίας τους, με την καθίζηση του Ιουνίου να προσεγγίζει το εντυπωσιακό 20%.  

Σήμερα, μάλιστα, η ελληνική αγορά έκανε ακόμη ένα βήμα προς τα στηρίγματα των 800 μονάδων και το χαμηλό έτους (788 μονάδες), καθώς ο Γενικός Δείκτης σημείωσε πτώση κατά 1,43% και υποχώρησε στις 810,42 μονάδες, χάνοντας σχεδόν 12 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (822,15 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 10 μονάδες (από 810,04 έως 820,27 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να βελτιώνεται ελαφρώς και να φθάνει τα 76 εκατομμύρια ευρώ. 

Ο τραπεζικός κλάδος ηγήθηκε της πτωτικής τάσης, διότι διολίσθησε στο -3,58% και τις 497,78 μονάδες, βουλιάζοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2021. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστίασε στη μετοχή της Alpha Bank, η οποία έχασε ό,τι κέρδισε χθες (+2,6%), διότι κατρακύλησε στο -4,2% και το 0,83 ευρώ. Απώλειες κατά 4% εμφάνισε και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία «έπεσε» στα 2,8 ευρώ. Η μετοχή της Πειραιώς, παράλληλα, διολίσθησε στο -2,5% και το 0,93 ευρώ (νέο ιστορικό χαμηλό), ενώ η μετοχή της Eurobank τερμάτισε στο -3,1% και το 0,84 ευρώ. Πιο αναλυτικά:  

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,73% και 1.942 μονάδες), οι μετοχές των Jumbo και Aegean συγκέντρωσαν απώλειες κατά 3,7% και βρέθηκαν στην κορυφή των επιλογών των πωλητών. Κατά 2,8% μειώθηκαν, επίσης, οι μετοχές των Motor Oil – Lamda Development, ενώ οι μετοχές των ΑΔΜΗΕ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και ΕΥΔΑΠ περιορίστηκαν κατά τουλάχιστον 2%. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Viohalco αντέδρασε και ενισχύθηκε στο +1%. Κατά 0,9% αυξήθηκε και η μετοχή του Τιτάνα, με τη μετοχή των ΕΛΠΕ να έπεται στο +0,6%.  

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-1,76% και 1.276 μονάδες), η μετοχή της Intracom σημειώσει κέρδη στο +3,8% και το 1,5 ευρώ (χθες κέρδισε 10,7%), ως απόρροια του κυοφορούμενου deal για την πώληση ενός μέρους της Intrakat (-1,3) στους επιχειρηματίες Μπάκου – Καϋμενάκη. Αντίθετα, οι μετοχές των Πλαστικά Θράκης και Cenergy διολίσθησαν κατά τουλάχιστον 5%, με τη μετοχή της Παπουτσάνης να ακολουθεί στο -4,7%. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 42 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 56 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 19 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 58,9 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 800 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη.  

Οι μετοχές με τον υψηλότερο ημερήσιο τζίρο 

Ένα βήμα πριν τις 800 μονάδες 

Η Λεωφόρος Αθηνών έδωσε συνέχεια στην καθοδική πορεία και πλέον βρίσκεται ένα βήμα πριν τα στηρίγματα των 800 μονάδων, απέχοντας τουλάχιστον 160 μονάδες από το υψηλό έτους (970 μονάδες). Οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό και την πορεία της οικονομίας έχουν οδηγήσει σε «στέγνωμα» της αγοράς, με τους επενδυτές να λάμπουν δια της απουσίας τους.  

Δεν είναι τυχαίο ότι στις τελευταίες εννέα συνεδριάσεις ο τζίρος βρίσκεται σταθερά καθηλωμένος κάτω των 80 εκατομμυρίων ευρώ, κάτι το οποίο επιβεβαιώθηκε και σήμερα, παρότι υπήρξαν ορισμένες κινήσεις ωραιοποίησης των χαρτοφυλακίων (window dressing), δεδομένου ότι επρόκειτο για την τελευταία ημέρα του Ιουνίου, του β’ τριμήνου και του α’ εξαμήνου.  

Από άποψη αποδόσεων, οι εν λόγο περίοδοι μπορούν να χαρακτηριστούν ως απογοητευτικές για τον Γενικό Δείκτη, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη τις υψηλές προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί στις αρχές του έτους. Ενδεικτικά, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης μέτρησε απώλειες 9,2% στον μήνα, 9% στο τρίμηνο και 9,3% στο εξάμηνο. Στις δε, τράπεζες η εικόνα ήταν ακόμη δυσμενέστερη, με τις επιδόσεις να διαμορφώνονται σε 19,5%, 24,8% και 13,4% αντίστοιχα.   

Φυσικά, τα παραπάνω νούμερα δεν μπορούν να συγκριθούν με την καθίζηση στις αγορές του εξωτερικού, όπου ο S&P 500 εμφάνισε πτώση στο 2022 κατά 20% και ο Stoxx 600 κατά 17%, κάτι που εξηγείται από το γεγονός ότι τα διεθνή χρηματιστήρια στις αρχές Ιανουαρίου βρέθηκαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα (σ΄ αντίθεση με την Αθήνα).  

Τι γίνεται εφεξής; 

Το βασικό ερώτημα είναι τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και πέρα. Αυτή η εικόνα απαξίωσης θα συνεχιστεί και στο β’ εξάμηνο ή η κατάσταση θα βελτιωθεί και ο Γ.Δ. θα ανακάμψει στα υψηλά έτους (970 μονάδες); 

Έχοντας κατά νου ότι η ΕΚΤ μόλις τώρα ξεκινάει τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων, ο πόλεμος στην Ουκρανία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, το κύμα ανατιμήσεων δεν λέει να «ξεφουσκώσει» και μπροστά μας έχουμε από μία έως και δύο εκλογικές αναμετρήσεις, μάλλον η ζυγαριά γέρνει προς τους πωλητές.   

Από την άλλη πλευρά, δεν πρέπει να τα «βάφουμε» τελείως μαύρα, καθώς υπάρχουν και ορισμένες ενδείξεις αισιοδοξίας. Τα πιθανά deal σε Τέρνα Ενεργειακή και Intrakat, οι πληροφορίες περί ακόμη ενός deal στον χώρο της πληροφορικής, τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και οι ισχυρές επιδόσεις του τουριστικού κλάδου αποτελούν παράγοντες, οι οποίοι μπορούν να παράσχουν αξιοσημείωτα στηρίγματα.  

Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης παραμένει κάτω του κινητού μέσου όρου των τελευταίων 200 ημερών (880), με τις βασικές στηρίξεις να βρίσκονται στις 800 μονάδες. Οι πρώτες αντιστάσεις δε, συναντώνται στις 840 και στις 850 μονάδες.    

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Στις διεθνείς αγορές, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί στο -2,08% και τις 404 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 2,68%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 2,73% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 2,83%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 χάνει 2,46%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones σημειώνει πτώση κατά τουλάχιστον 500 μονάδες, με τον S&P 500 να αποχαιρετά το χειρότερο α’ εξάμηνο από το 1970 (-20%).

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές βρίσκονται πέριξ των 110 δολαρίων εν μέσω των ανησυχιών για τον κίνδυνο παγκόσμιας ύφεσης. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI διαμορφώνονται στο -1,47% και τα 108,31 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent καθορίζονται στο -0,84% και τα 115,28 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, είναι σχεδόν αμετάβλητη στα 1.818 δολάρια ανά ουγγιά.

Διαβάστε ακόμη:  

Χαμηλότερη ανάπτυξη 3,2% και πληθωρισμό 7,6% βλέπει η ΤτΕ για το 2022

Νέες αυξήσεις από αύριο στα εισιτήρια των πλοίων

Τα 3+1 deals που τρέχουν (παρά τα χάλια των αγορών), η επιστροφή του Λαβίδα, οι νέες εκδόσεις ομολόγων και ο «συνδρομητικός πονοκέφαλος» 

Exit mobile version