Με οριακά κέρδη έκλεισε τελικά και η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει άνοδο 0,12% και να βρίσκεται στις 892,92 μονάδες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι χάθηκαν τα κέρδη στην τελευταία ώρα της συνεδρίασης, επιβεβαιώνοντας το βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα πολλών χαρτοφυλακίων αλλά και την απουσία διάθεσης ανάληψης ρίσκου.
Ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,02%, στις 2.146,36 μονάδες, ενώ θετικός κατά 0,69% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης και στις 1.493,14 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,03% στις 577,72 μονάδες. Με την συναλλακτική δραστηριότητα για άλλη μια συνεδρίαση να απουσιάζει μιας και κινήθηκε στα γνωστά χαμηλά επίπεδα, όχι μόνο των τελευταίων ημερών αλλά όλου του τελευταίου εξαμήνου, είναι δύσκολο η αγορά να κινηθεί προς τις 900 μονάδες μιας και όλες οι θετικές ειδήσεις που βγήκαν είτε μεμονωμένα για τις εισηγμένες, είτε για την οικονομία γενικότερα δεν λειτούργησαν ως εκείνος ο καταλύτης που θα απεγκλώβιζε την αγορά από την ζώνη μεταξύ των 850 με 930 μονάδων στην οποία κινείται όλη την χρονιά φέτος.
Αν προσθέσουμε και την πορεία της πανδημίας όπου βρήκε το Χρηματιστήριο Αθηνών να προσπαθεί να κάνει νέα υψηλά, η μετάλλαξη Δέλτα τον Μάιο και η μετάλλαξη Όμικρον την προηγούμενη εβδομάδα, και τον οδήγησε βίαια και στις δύο περιπτώσεις προς τα χαμηλά του έτους και στην ζώνη μεταξύ 830 και 850 μονάδων, καταλαβαίνουμε για ποιους λόγους οι επενδυτές όσο διαρκεί η πανδημία δεν θέλουν να ανεβάσουν την μετοχική τους έκθεση, άρα και το ρίσκο τους, στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Βέβαια, όλα μπορεί να αλλάξουν εάν τα εμβόλια αποδειχθούν αποτελεσματικά, όπως άλλωστε έγινε και την ίδια περίοδο του 2020 και οι εμβολιασμοί ανεβάσουν ρυθμούς παγκοσμίως με τις Ανεπτυγμένες χώρες να προηγούνται στους εμβολιασμούς στο γενικό πληθυσμό αλλά να είναι εκτεθειμένοι από μεταλλάξεις που προέρχονται από μέρη όπως η Αφρική στα οποία ο εμβολιασμός είναι μέχρι στιγμής ανεπαρκής.
Τότε, και μόνο τότε, όπως αναφέρει και η BlackRock, η νέα παράλλαξη Όμικρον θα καθυστερήσει μόνο την επανεκκίνηση και την επούλωση της οικονομικής δραστηριότητας, κάτι που σημαίνει ότι οι όποιες διορθώσεις στις αγορές θα αποτελούν σημαντικές ευκαιρίες νέων τοποθετήσεων. Άλλωστε, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η BlackRock, “λιγότερη ανάπτυξη τώρα σημαίνει περισσότερη ανάπτυξη αργότερα“.
Αυτή η συμπεριφορά της αγοράς περιμένουμε να συνεχιστεί και στις επόμενες συνεδριάσεις, η μεταβλητότητα σε ένα στενό εύρος να είναι το κυρίαρχο στοιχείο των συνεδριάσεων με την μεγάλη μερίδα των αναλυτών να βλέπουν τις 900 μονάδες ως ένα πρώτο σημαντικό επίπεδο αντίστασης και με τις 881 μονάδες να έχει γίνει σημαντική κοντινή στήριξη. Μία κατοχύρωση του πρώτου σε κλείσιμο, μπορεί να ανοίξει την όρεξη για τα υψηλά έτους με τον Δεκέμβριο συνήθως να είναι μήνας ανασύνταξης χαρτοφυλακίων και προετοιμασίας για το καινούργιο έτος.
Οι Έλληνες θεσμικοί ψάχνουν να κλείσουν όσο το δυνατόν ψηλά τις μεγάλες θέσεις τους, πολύ δε περισσότερο στα Αμοιβαία Κεφάλαια τα οποία ανταγωνίζονται στις αποδόσεις.
Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο Σαράντης με 2,34% έκλεισε με τα περισσότερα κέρδη με την Εθνική, Aegean, ΟΤΕ, Βιοχάλκο, Λάμδα, Τιτάνα και Μυτιληναίο να κλείνουν με κέρδη άνω του 1% και την Motor Oil, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΧΑΕ και ΟΛΠ να κλείνουν ήπια ανοδικά. σε αρνητικό έδαφος και με απώλειες άνω του 1% η ΕΥΔΑΠ, Jumbo και Τέρνα Ενεργειακή, με την Eurobank, Πειραιώς, Coca Cola, ΟΠΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ και Alpha Bank να ακολουθούν ήπια πτωτικά ενώ ΕΛΧΑ και ΑΔΜΗΕ έκλεισαν αμετάβλητες.
Ο τζίρος ανήλθε στα 51,2 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 17,6 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,2 εκατομμύρια τεμάχια.
Διαβάστε ακόμα:
BofA: Χαμηλά στις επιλογές των διαχειριστών κεφαλαίων η Ελλάδα (πίνακες)
ΑΑΔΕ: Απλοποίηση έκδοσης ΑΦΜ για πολυκατοικίες
Πλειστηριασμοί: Άλλαξαν χέρια τα ακίνητα του Σαλιαρέλη και της Τρόπαια Συμμετοχική