search icon

Αγορές

Χρηματιστήριο: Ανώμαλη «προσγείωση» στις 790 μονάδες – Σε χαμηλό 21 μηνών η ΔΕΗ, βουτιά έως 7% στις τράπεζες

Ο Γενικός Δείκτης «βλέπει» ξανά το χαμηλό έτους – Αρνητικό ρεκόρ για την Τρ. Πειραιώς, έχασε και το 0,8 ευρώ – Κάτω των 5 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ - Απώλειες στις ευρωαγορές – Οι αυτοκινητοβιομηχανίες περιόρισαν την πτώση

Ανώμαλη «προσγείωση» για το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι πωλητές ήλεγξαν πλήρως το χρηματιστηριακό ταμπλό (έπειτα από δύο θετικές συνεδριάσεις) και οδήγησαν την αγορά στα επίπεδα των 790 μονάδων, εν μέσω των ανησυχιών για την ενέργεια και την παγκόσμια οικονομία. Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων τέθηκαν κυρίως οι τράπεζες, αλλά και η μετοχή της ΔΕΗ, η οποία κατρακύλησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν δύο ετών. 

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε αξιοσημείωτη πτώση κατά 1,57% και οπισθοχώρησε στις 789,58 μονάδες, χάνοντας περισσότερες από 12,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (802,16 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 11 μονάδες (από 788,88 έως 799,27 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 41 εκατομμύρια ευρώ.   

Ο τραπεζικός κλάδος τέθηκε στο επίκεντρο των πιέσεων, με τον σχετικό δείκτη να διολισθαίνει αισθητά στο -4,54% και τις 462,21 μονάδες. Η μετοχή της Πειραιώς συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς περιορίστηκε κατά 6,8% και έκλεισε κάτω του 0,8 ευρώ, σημειώνοντας νέο ιστορικό χαμηλό. Κατά 5% μειώθηκε και η μετοχή της Alpha Bank, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας βρέθηκε στο -4,1% και τα 2,90 ευρώ, «αγνοώντας» τη σύσταση buy της Deutsche Bank. Η μετοχή της Eurobank, τέλος, τερμάτισε στο -3,8% και τo 0,76 ευρώ. Πιο αναλυτικά:  


*Η πορεία της μετοχής της Πειραιώς το τελευταίο 12μηνο

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,74% και 1.887 μονάδες), η μετοχή της ΔΕΗ συρρικνώθηκε κατά 4% και κατακρημνίστηκε στα 4,8 ευρώ, το χαμηλότερο σημείο από τον Οκτώβριο του 2020. Απώλειες κατά 3% εμφάνισε και η μετοχή του ΑΔΜΗΕ, ενώ η μετοχή της Viohalco μειώθηκε κατά 2,7%, διορθώνοντας μετά το +9% της Πέμπτης. Jumbo, Aegean και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ απώλεσαν άνω του 1%, ενώ τουλάχιστον στο -2,2% καθορίστηκαν οι μετοχές των Motor Oil, ΕΛΠΕ και Τέρνα Ενεργειακή. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή του ΟΠΑΠ αντιστάθηκε στις πιέσεις και ενισχύθηκε κατά 1%, ενώ παρόμοια κέρδη σημείωσε και η μετοχή της Σαράντης. 


*Η πορεία της μετοχής της ΔΕΗ το τελευταίο 12μηνο

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,54% και 1.297 μονάδες), η μετοχή του ΑΒΑΞ ξεχώρισε αρνητικά στο -4,2%, με τη μετοχή της Fourlis να ακολουθεί στο -3,2% και της Cenergy στο -2,5%. Αντίθετα, η μετοχή της ΚριΚρι ενισχύθηκε κοντά στο +3%. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 24 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 76 μετοχές σημείωσαν πτώση, ενώ 18 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 58,4 δισ. ευρώ. 

Οι μετοχές με τον υψηλότερο ημερήσιο τζίρο 

Νέο φλερτ με το χαμηλό έτους

Η Λεωφόρος Αθηνών, μετά το διήμερο ανοδικό σερί (Πέμπτη – Παρασκευή), επέστρεψε σε… mood πωλήσεων, χάνοντας εκ νέου το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων. Άλλωστε, όπως έχει επανειλημμένως επισημανθεί, η αγορά εδώ και εβδομάδες βρίσκεται σε πλαγιο-καθοδική κίνηση, έχοντας ήδη «τεστάρει» τα χαμηλά έτους, δηλαδή τις 779 μονάδες.   

Ο φόβος για παγκόσμια ύφεση, αλλά και η ανησυχία για βαρύ ενεργειακό χειμώνα στην Ευρώπη αποτελούν τα δύο μεγαλύτερα προσκόμματα των επενδυτών, οι οποίοι σπεύδουν να θωρακίσουν τα χαρτοφυλάκιά τους, ξεφορτώνοντας τα υψηλού ρίσκου assets. Σύμφωνα με τους αναλυτές, αυτή η καθοδική πορεία μπορεί να ανακοπεί, μόνο εφόσον διαφανούν τα πρώτα σημάδια αντιστροφής αυτής της δίδυμης πρόκλησης. Άγνωστό το πότε ακριβώς.  

Από άποψη ειδησεογραφίας, ο οίκος Fitch δεν έκανε την έκπληξη το βράδυ της Παρασκευής και διατήρησε αμετάβλητη την αξιολόγηση της Ελλάδας (ΒΒ). Στο μεταξύ, από σήμερα τέθηκε εκτός λειτουργίας ο μεγαλύτερος αγωγός φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ο Nord Stream 1, οξύνοντας το ενεργειακό πρόβλημα της Γηραιάς Ηπείρου. Την ίδια ώρα, στην Κίνα πληθαίνουν οι ανησυχίες για τον κίνδυνο επαναφοράς των lockdowns, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την διεθνή οικονομία. 

Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης μετράει σωρευτικές απώλειες άνω του 10% από τις αρχές του 2022. Κι αυτό παρά τα ικανοποιητικά εταιρικά μεγέθη, τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και την πλειάδα των επιχειρηματικών deals. Παράγοντες που -υπό διαφορετικές συνθήκες- θα μπορούσαν να ωθήσουν την εγχώρια αγορά προς το υψηλότερο σημείο του έτους (971 μονάδες).  

Ο κινητός μέσος όρος των τελευταίων 200 ημερών (ΚΜΟ-200) βρίσκεται στις 874 μονάδες, με τις βασικές στηρίξεις να τοποθετούνται στις 780 μονάδες. Αντίθετα, οι πρώτες σημαντικές αντιστάσεις συναντώνται στις 820 και τις 840 μονάδες.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές   

Στις διεθνείς αγορές, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί στο -0,25% και τις 416 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να μειώνεται κατά 0,86%, τον γαλλικό CAC 40 κατά 1,04% και τον ιταλικό FTSE MIB κατά 0,52%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones χάνει 150 μονάδες, ενώ ο Nasdaq διολισθαίνει κατά τουλάχιστον 2%. 

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές σημειώνουν νέα πτώση εξαιτίας των ανησυχιών για παγκόσμια ύφεση. Ως εκ τούτου, τα συμβόλαια WTI μειώνονται στο -2,00% και τα 102,69 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent περιορίζονται στο -1,71% και τα 105,19 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, βρίσκεται στο -0,35% και τα 1.736 δολάρια ανά ουγγιά.  

Διαβάστε επίσης: 

Ο ανασχηματισμός, ο «ζαβολιάρης» εφοπλιστής, τα χρυσά ακίνητα του ΟΤΕ, η EDF, η ΔΕΗ και η Ευρώπη Ασφαλιστική 

Τράπεζες: Ποια consortium εταιρειών θα αποκτήσουν πάνω από 83.000 ακίνητα 

Ρωσικό αέριο… «νιετ» για την Ευρώπη – Κίνδυνος για ύφεση και ρεύμα με δελτίο 

Exit mobile version