Μια συνεδρίαση με αρκετές διακυμάνσεις οι οποίες όμως ήταν ελεγχόμενες και δεν άφησαν τον Γενικό δείκτη να να χάσει τις 690 μονάδες, αλλά ούτε και να συνεχίσει την χτεσινή ανοδική του κίνηση ήταν η σημερινή, με τους επενδυτές να ρευστοποιούν θέσεις όταν ο δείκτης ξεπέρασε για λίγο τις 700 μονάδες, (700,99 μονάδες το υψηλό ημέρας), ακολουθώντας στην ουσία τις ευρωπαϊκές αγορές οι οποίες αν και σε αρνητικό έδαφος από το πρωί δεν έχασαν επαφή με το χτεσινό τους κλείσιμο.
Έτσι μετά και τις δημοπρασίες ο Γενικός δείκτης έκλεισε στις 690,99 μονάδες με πτώση -0,05%, ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης έκλεισε στις 1639,87 μονάδες με πτώση -0,31%, ο δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης έκλεισε στις 993,87 μονάδες με άνοδο 0,24% ενώ ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών είχε τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες μέσα στον Νοέμβρη και έκλεισε στις 346,96 μονάδες με πτώση -2,17%.
Και η σημερινή συνεδρίαση έδειξε ότι στο μυαλό των επενδυτών κυριαρχούν οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας όσο και σε εκείνο του Ταμείου Ανάκαμψης, οι οποίες με τα τελευταία θετικά νέα μπορούν να υποστηρίξουν την ανοδική διάσπαση.
Με αυτήν την ανοδική διάσπαση θα ενεργοποιηθούν και περισσότερα χαρτοφυλάκια, ειδικά από το εξωτερικό, τα οποία μέχρι τώρα παρέμεναν μακριά από τον κίνδυνο της έκθεσης σε μια οικονομία που το πιθανότερο είναι να βιώσει διψήφια ποσοστά ύφεσης φέτος και αβέβαιη ανάκαμψη το 2021, με μακροπρόθεσμες θέσεις που θα έχουν 12μηνο ορίζοντα, δεδομένης και της εποχής των τοποθετήσεων.
Σε κάθε περίπτωση όμως ο τραπεζικός κλάδος είναι αυτός που θα κάνει τη διαφορά, δεδομένου ότι αν και δεν λείπουν οι κλάδοι που έχουν υπεραποδώσει στο ταμπλό (όπως ο ενεργειακός), δεν έχουν καταφέρουν, εντούτοις, να οδηγήσουν τον βασικό δείκτη σε υψηλότερα επίπεδα. Βέβαια, η ορατότητα στον εν λόγω κλάδο κάθε άλλο παρά ικανοποιητική είναι, καθώς το δεύτερο lockdown και οι φόβοι για ένα πιθανό τρίτο lockdown στο πρώτο τρίμηνο του 2021 εντείνουν τις ανησυχίες των ελληνικών τραπεζών για το ύψος των νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα αφήσει πίσω της η πανδημική κρίση.
Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη της Υψηλής Κεφαλαιοποίησης η Τράπεζα Πειραιώς από την αρχή της συνεδρίασης ήταν θετική και κατέγραψε την μεγαλύτερη σημερινή άνοδο με +5,34% στα 0,8722€ και ακολούθησαν τα ΕΧΑΕ με +3,71%, η Aegean με +3%, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με +2,52% και ο ΟΛΠ με +2,2%.
Άνω του 1% έκλεισαν η Βιοχάλκο, Λάμδα, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ και Jumbo. Με αρνητικό πρόσημο και τις μεγαλύτερες απώλειες είχε η Εθνική Τράπεζα με -4,31% και ακολούθησε ο ΟΠΑΠ με -3,17%, η Alpha Bank με -2,36% και η Eurobank με -2.2%.
Στον δείκτη Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης η Ευρωπαϊκή Πίστη και η ΜΙΓ έκλεισαν με την μεγαλύτερη άνοδο, +5,41% και 5,35% αντίστοιχα, και ακολούθησαν ΑΒΑΞ με +3,335 και Ικτίνος με 2,55%. Με αρνητικό πρόσημο ΙΑΣΩ με -3,42%, ΚΡΙ με -2,49% και ακολούθησαν η Autohellas με -1,49% κα Πλαίσιο με -1,29%.
Ο τζίρος στα 83,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 56,6 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 643 χιλιάδες τεμάχια.
Διαβάστε ακόμη
Wall Street: Μετά το χθεσινό ράλι «ψυχρολουσία» στο άνοιγμα
Σούπερ μάρκετ: Ποια προϊόντα εξαιρούνται από την απαγόρευση πώλησης
Στεφάν Μπανσέλ: Ο οραματιστής δισεκατομμυριούχος της Moderna θέλει να φτάσει πρώτος στο εμβόλιο