search icon

Αγορές

Χρηματιστήριο: Ακόμη πιο κοντά στις 1.000 μονάδες – Νέα υψηλά για Πειραιώς, Ελλάκτωρ και Mytilineos

Ο Γενικός Δείκτης έκανε το 10/11 μέσα στο 2023 και διεύρυνε άνω του 6% τα συνολικά κέρδη του 2023 - «Ακούραστες» οι τράπεζες, σε υψηλό 1,5 ετών η Πειραιώς - Ξεπέρασε τα 2 ευρώ η Ελλάκτωρ, νέο ιστορικό για τη Mytilineos - Μικρή διόρθωση για Τέρνα Ενεργειακή και Intrakat - Μεγάλος όγκος για τη MIG

Ακόμη ένα «βήμα» προς το μεγάλο ορόσημο των 1.000 μονάδων έκανε την Τρίτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να αφήνουν πίσω την πρωινή μεταβλητότητα και να προχωρούν σε επιλεγμένες αγοραστικές κινήσεις, επιβεβαιώνοντας τα πρόσφατα υψηλά 8ετίας. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι η ελληνική αγορά θεωρείται υπερ-αγορασμένη (+6% μέσα στο 2023).  

Η Πειραιώς τέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, χάρη στην προοπτική ένταξης στον MSCI, με αποτέλεσμα να αναρριχηθεί στο 1,7 ευρώ και στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου 1,5 έτους. Από κοντά ακολούθησαν και οι Motor Oil – Mytilineos, με την τελευταία να καταρρίπτει το ιστορικό υψηλό των 21,3 ευρώ. Η Ελλάκτωρ, από την πλευρά της, υπερέβη και τα 2 ευρώ (υψηλό 3,5 ετών), κάνοντας άλμα άνω του 4%. 

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης εμφάνισε αξιοσημείωτη άνοδο κατά 0,59% και διαμορφώθηκε στις 987,01 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν έξι μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (981,26 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 10 μονάδες (από 979,23 έως 989,84 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται κοντά στα 88 εκατομμύρια ευρώ.  

Χωρίς «φρένα» η Πειραιώς 

Ο τραπεζικός κλάδος κατάφερε να δώσει συνέχεια στην καλή «εικόνα» του Ιανουαρίου (+13% μέσα στο 2023), τερματίζοντας σε νέο υψηλό 11μήνου (+0,98% και 730 μονάδες). Η μετοχή της Πειραιώς ήταν η βασική «πρωταγωνίστρια», καθώς εκτοξεύθηκε στο +2,6% και το 1,71 ευρώ, χάρη στις προοπτικές εισόδου στον βασικό δείκτη του MSCI Greece (αρχές Φεβρουαρίου η απόφαση). Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Alpha Bank ενισχύθηκε στο +2% και το 1,18 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας διαπραγματεύτηκε στο +0,6% και τα 4,1 ευρώ. Η μετοχή της Eurobank, τέλος, έμεινε σχεδόν αμετάβλητη στο 1,17 ευρώ. Πιο αναλυτικά:   

Στηρίγματα από Mytilineos, Ελλάκτωρ, Motor Oil 

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,54% και 2.397 μονάδες), η μετοχή της Mytilineos έκλεισε σε νέο ιστορικό υψηλό, καθώς διευρύνθηκε στο +1,4% και τα 21,3 ευρώ. Ράλι 4,3% εμφάνισε και η μετοχή της Ελλάκτωρ, η οποία ανέκτησε τα 2,00 ευρώ για πρώτη φορά από τα μέσα του 2019.  Η μετοχή της Motor Oil, παράλληλα, εκτοξεύθηκε στο +3,6% και τα 23,8 ευρώ, με τη μετοχή του ΟΛΠ να ακολουθεί στο +2,1%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Aegean περιορίστηκε κατά 1,5% και οπισθοχώρησε στα 5,6 ευρώ, ενώ απώλειες κατά περίπου 1% εμφάνισε η μετοχή της Viohalco. Η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή, τέλος, διόρθωσε στο -1,8% και τα 20,5 ευρώ. 

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,54% και 1.491 μονάδες), η μετοχή της Intrakat ξεχώρισε αρνητικά στο -1,8% και το 1,49 ευρώ (-5,8% τα δικαιώματα προτίμησης στην ΑΜΚ των 100 εκατ. ευρώ), ενώ η μετοχή της ΕΧΑΕ διατήρησε το θετικό momentum, κερδίζοντας +1,8% και έχοντας τζίρο άνω των 2,3 εκατ. ευρώ. Άλμα άνω του 3,5% έκανε και η Fourlis. 

Στη μικρή κεφαλαιοποίηση, η μετοχή της Attica Bank συνέχισε την ανοδική πορεία, καθώς ενισχύθηκε στο +5,8% και το 0,09 ευρώ, χάρη στα σενάρια και τις πληροφορίες για την επόμενη ημέρα. Η μετοχή της MIGαπό την πλευρά της, διολίσθησε κατά 2,4% (άνω των 700.000 ο τζίρος), εξαιτίας του επικείμενου reverse split και των εκτιμήσεων περί ΑΜΚ. 

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 58 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 43 μετοχές σημείωσαν πτώση, ενώ 24 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 68,8 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας. 

Οι 5 μετοχές που ξεχώρισαν

Οι μετοχές με τον υψηλότερο ημερήσιο τζίρο 

Ακόμη ένα «βήμα» προς τις 1.000 μονάδες 

Η Λεωφόρος Αθηνών κατάφερε να ξεπεράσει την πρωινή μεταβλητότητα και να πραγματοποιήσει ακόμη ένα «βήμα» προς το μεγάλο ορόσημο των 1.000 μονάδων, επεκτείνοντας ταυτόχρονα το ξέφρενο ράλι του 2023 (10 στις 11 ανοδικές συνεδριάσεις) και επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες για ένα «January Effect». 

Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι η ελληνική αγορά βρίσκεται σε υπερ-αγορασμένα επίπεδα, με αρκετούς τίτλους να αναρριχώνται σε υψηλά πολλών ετών. Ας σημειωθεί ότι ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται σταθερά στο υψηλότερο σημείο από τον Δεκέμβριο του 2014 (υψηλό 8ετίας), με τα σωρευτικά κέρδη του έτους να υπερβαίνουν το 6%. 

Το εντυπωσιακό είναι ότι, πέραν της δυναμικής πορείας των τραπεζών, οι οποίες ωφελούνται αισθητά από την πρόθεση του ΤΧΣ να απο-επενδύσει, οι αγοραστικές επιλογές έχουν διαχυθεί σε ένα μεγάλο μέρος του χρηματιστηριακού ταμπλό. Εξ ου και οι σχετικά υψηλοί όγκοι συναλλαγών.   

Η προοπτική ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, η επιβράδυνση του πληθωρισμού (και κατ’ επέκταση η προσδοκία για χαμηλότερες αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες), η αποκλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης και η μείωση της αβεβαιότητας σχετικά με τον κίνδυνο της κυβερνητικής αστάθειας αποτελούν παράγοντες, οι οποίες συντηρούν και τροφοδοτούν αυτήν την ανοδική κίνηση.   

Δεν είναι τυχαίο ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έχει υποχωρήσει στα επίπεδα του 4,2%, με τα spreads (απόκλιση από τη γερμανική απόδοση) να περιορίζονται στο όριο των 200 μονάδων βάσης. Κάτι που έδωσε το «έναυσμα» στο ελληνικό δημόσιο να βγει σήμερα στις αγορές και να αντλήσει 3,5 δισ. ευρώ, μέσω της πρώτης δημοπρασίας για το 2023.   

Παρ’ όλα αυτά, το θετικό momentum δεν πρέπει να μας «ξεγελά», καθώς ο κίνδυνος μιας ισχυρής διόρθωσης δεν έχει παρέλθει. Η υψηλή αβεβαιότητα στο διεθνές σκηνικό, η επιβράδυνση της οικονομίας, οι γεωπολιτικές ανησυχίες και φυσικά, ο κίνδυνος πολιτικής αβεβαιότητας συνιστούν εξελίξεις, οι οποίες μπορούν να ανατρέψουν τη μέχρι στιγμής καλή εικόνα και να επαναφέρουν στο προσκήνιο μια νέα καθοδική κίνηση.   

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές             

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 είναι σχεδόν αμετάβλητος στις 454 μονάδες, καθώς ο γερμανικός  DAX, ο βρετανικός FTSE 100, ο γαλλικός CAC 40 και ο ιταλικός FTSE MIB εμφανίζουν διακυμάνσεις μικρότερες του +/-0,5%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones υποχωρεί κατά περίπου 150 μονάδες, στον απόηχο των τραπεζικών αποτελεσμάτων του δ’ τριμήνου. 

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές παρουσιάζουν ήπια κέρδη, εν μέσω των στοιχημάτων για την πορεία της ζήτησης. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο +1,36% και τα 80,9 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο +2,3% και τα 86,4 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, αντίθετα, περιορίζεται στο -0,38% και τα 1.914 δολάρια ανά βαρέλι.      

Διαβάστε επίσης

Οι εστεμμένοι στη «Μεγάλη Βρεταννία» κι ο Αλβέρτος… χώρια, οι νέες δημοσκοπήσεις, το «ήχος και φως» Νο 2, το βαρύ σφυρί στο Ψυχικό και η νέα συμμαχία του Γερμανού 

Γιατί το Castiglion del Bosco στην Τοσκάνη αναδείχθηκε Νο1 ξενοδοχείο στον κόσμο

Γιατί οι γαλαζοαίματοι, οι μαφιόζοι, οι ράπερς και οι… νάρκισσοι φορούν δαχτυλίδι στο μικρό δάχτυλο

Exit mobile version