To ερώτημα δεν είναι αν, αλλά πότε. Αυτό υποστήριξε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) αναφερόμενος στο «καυτό» ερώτημα που έχει να κάνει με το χρονοδιάγραμμα έναρξης του πτωτικού κύκλου των επιτοκίων από την Τράπεζα. Ένα ερώτημα που ουσιαστικά αφορά όχι μόνο την BoE, αλλά και όλες τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες.
Η ίδια η Τράπεζα της Αγγλίας ακολούθησε το πρότυπο της ΕΚΤ και της Federal Reserve κρατώντας αμετάβλητα τα επιτόκια της στο 5,25%, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της. Ο ίδιος ο Χιου Πιλ, που είναι ένα από τα έξι μέλη της αρμόδιας Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής ψήφισε υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων στα ίδια επίπεδα, αν και δύο έτεροι αξιωματούχοι ψήφισαν υπέρ μιας ακόμη αύξησης και ένα στέλεχος ζήτησε ήδη περικοπή των επιτοκίων.
Ο κ. Πιλ, μιλώντας σε online φόρουμ της κεντρικής τράπεζας, σχολίασε πως η επιτροπή συμφώνησε ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο εξήγησε πως χρειάζονται κι άλλα στοιχεία, από το μέτωπο των μισθών και τις τιμές του κλάδου των υπηρεσιών, ώστε να αποφασιστεί αντιστροφή της πολιτικής.
Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, εξήγησε πως η συζήτηση πλέον έχει να κάνει σαφώς με το πότε και όχι με το αν, όταν δηλαδή θα υπάρχουν επαρκή στοιχεία ώστε το συμβούλιο να κρίνει ότι μπορεί να προχωρήσει σε νομισματική χαλάρωση. «Η έμφαση βρίσκεται στο πότε και όχι στο αν» τόνισε χαρακτηριστικά.
O διοικητής της BoE, Άντριου Μπέιλι, στις δηλώσεις του μετά το πέρας του συμβουλίου είχε φανεί αρκετά ενθαρρυντικός προς την κατεύθυνση της έναρξης της νομισματικής χαλάρωσης, διευκρινίζοντας ωστόσο πως το συμβούλιο χρειάζεται περισσότερα στοιχεία για να δεσμευτεί στην έναρξη της περικοπής των επιτοκίων.
Οι traders προεξοφλούν τέσσερις περικοπές των βρετανικών επιτοκίων φέτος και η μετριοπαθής στάση του Μπέιλι συντήρησε τις προσδοκίες αυτές.
Διαβάστε ακόμη
Ο Λίντνερ προειδοποιεί τους Γερμανούς για τον κίνδυνο… φτώχειας
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ