search icon

Αγορές

«Χάθηκε» το σερί για το Χρηματιστήριο – Διαδοχικά «πλήγματα» έως 4% σε Εθνική και ΕΥΔΑΠ

Ο Γ.Δ. διέκοψε το επταήμερο ανοδικό σερί, με τους επενδυτές να κατοχυρώνουν ένα μέρος των πρόσφατων κερδών - Διόρθωσαν οι τράπεζες, ελεγχόμενες πιέσεις στα μη τραπεζικά blue chips - Θετικά πρόσημα σε Ελλάκτωρ, Motor Oil και Coca Cola

Οι πωλητές αναδείχθηκαν «νικητές» στο σημερινό πινγκ-πονγκ του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με τους επενδυτές να προχωρούν σε ήπιες και ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις, κατοχυρώνοντας ένα μέρος των πρόσφατων κεκτημένων. Άλλωστε, η αγορά «μέτρησε» ένα σερί επτά θετικών συνεδριάσεων, καταγράφοντας σ΄ αυτό το διάστημα συνολικά κέρδη της τάξης του 5%. 

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε οριακή πτώση κατά 0,31% και διαμορφώθηκε στις 867,51 μονάδες, χάνοντας λιγότερο από τρεις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (870,24 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 11 μονάδες (από 865,95 έως 876,54 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 56,5 εκατομμύρια ευρώ (5η συνεχόμενη ημέρα άνω των 50 εκατ. ευρώ). 

Ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος ήταν ο απόλυτος «πρωταγωνιστής» στο πολυήμερο ράλι, έριξε αισθητά ρυθμούς, καθώς σήμερα διόρθωσε στο -1,75% και τις 556 μονάδες. Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας δέχθηκε το ισχυρότερο πλήγμα, υποχωρώντας στο -3,7% και τα 3,18 ευρώ. Κατά 1,5% μειώθηκε και η μετοχή της Alpha Bank, η οποία τερμάτισε στο 0,93 ευρώ. Η μετοχή της Eurobank, ταυτόχρονα, έχασε 1,3% και βρέθηκε στο 0,95 ευρώ. Στον αντίποδα, η μετοχή της Πειραιώς κινήθηκε αντίρροπα και ενισχύθηκε στο +1,4% και το 0,97 ευρώ. 

 Πιο αναλυτικά:  

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,59% και 2.096 μονάδες), η μετοχή της ΕΥΔΑΠ συνέχισε σε αρνητικό έδαφος, καθώς διολίσθησε στο -2,9 και τα 7,6 ευρώ, εξαιτίας των εξελίξεων γύρω από το ιδιοκτησιακό καθεστώς (ΤΑΙΠΕΔ). Κατά 1,5% περιορίστηκε και η μετοχή των ΕΛΠΕ, με τις μετοχές των Σαράντης, Viohalco και ΔΕΗ να έπονται με απώλειες άνω του 1%.  Η μετοχή της Jumbo, παράλληλα, σημείωσε οριακή πτώση κατά 0,5% παρά τα αποτελέσματα του 7μηνου, ενώ η μετοχή της Lamda Development απώλεσε τα 6 ευρώ (-0,9%), στον απόηχο της απόφασης απόκτησης του McArthurGlen αλλά και των σεναρίων εισαγωγής της Lamda Malls στο Χ.Α. Αντίθετα, η μετοχή της Ελλάκτωρ συγκέντρωσε κέρδη της τάξης του 1,7% χάρη στην απόφαση της διοίκησης να αγοράσει πρόωρα το ομόλογο των 670 εκατ. ευρώ. Κατά 1,3% αυξήθηκαν και οι μετοχές των Motor Oil – Coca Cola.  

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,28% και 1.383 μονάδες), η μετοχή της Intrakat ξεχώρισε αρνητικά στο -2,4% και τα 2,2 ευρώ, ενώ οι μετοχές των IntracomFourlis διολίσθησαν στο -1%. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 47 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 55 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 19 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 62,8 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη.  

Οι μετοχές με τον υψηλότερο ημερήσιο τζίρο 

Σημάδια κόπωσης από το πολυήμερο ράλι 

Η Λεωφόρος Αθηνών επιχείρησε σήμερα να αφομοιώσει τα κέρδη από το πολυήμερο rebound, το οποίο επανέφερε τον Γενικό Δείκτη αφενός στα επίπεδα των 860 – 870 μονάδων, αφετέρου στον κινητό μέσο όρο των τελευταίων 200 ημερών (ΚΜΟ-200), δηλαδή στις 866 μονάδες. Δεν είναι τυχαίο ότι η αγορά «έτρεξε» ένα ράλι επτά συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων, ενώ μέσα στις τελευταίες 13 συνεδριάσεις «πέτυχε» 12 θετικά κλεισίματα.   

Ο ρόλος των τραπεζών σ΄ αυτή την πορεία ανάκαμψης ήταν κάτι παραπάνω από καταλυτικός, καθώς οι αισιόδοξες επιδόσεις του β’ τριμήνου, σε συνδυασμό με την αναβάθμιση των στόχων για το σύνολο του 2022, «άνοιξαν» την όρεξη των αγοραστών και έφεραν τον κλαδικό δείκτη στο υψηλότερο σημείο του τελευταίου διμήνου. Είναι ενδεικτικό ότι ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) υποχώρησε στο 6,8% για πρώτη φορά έπειτα από μια δεκαετία. 

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, η παραπάνω κατάσταση, όπως ήταν εύλογο, προκάλεσε αρκετή κόπωση στους αγοραστές, οι οποίοι δεν έχασαν ευκαιρία να κατοχυρώσουν ένα μέρος των κεκτημένων. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, και τις πολλαπλές οικονομικές προκλήσεις, οι οποίες παραμένουν επί τάπητος και οι οποίες υπονομεύουν το επενδυτικό κλίμα. 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο μεγαλύτερος κίνδυνος αφορά την πιθανότητα επιβράδυνσης ή και ύφεσης της παγκόσμιας / ευρωπαϊκής οικονομίας, καθώς τυχόν επαλήθευση του αρνητικού σεναρίου αναμένεται να επηρεάσει δυσμενώς την πορεία των μετοχών -συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών, ανεξαρτήτως της ισχυρής δυναμικής του εγχώριου ΑΕΠ. 

Προς το παρόν, βέβαια, το κλίμα στο εξωτερικό παραμένει ευνοϊκό, συμβάλλοντας στην «ανάταση» της ελληνικής αγοράς. Οι δύσκολες ημέρες, ωστόσο, αναμένονται από τον Σεπτέμβριο, όταν και παρέλθει η καλοκαιρινή ευδιάθετη ψυχολογία και κληθούμε να αντικρύσουμε τον επικείμενο δύσκολο χειμώνα. 

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές  

Στις διεθνείς αγορές, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται ήπια στο +0,25% και τις 439 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,74%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,77% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,36%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει οριακή άνοδο κατά 0,12%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones εμφανίζει ανεπαίσθητες μεταβολές, εν αναμονή των στοιχείων για την αγορά εργασίας. 

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές υποχωρούν στα επίπεδα των 90 δολαρίων ενόσω οι ανησυχίες για μείωση της ζήτησης υπερισχύουν των προβλημάτων στην προσφορά. Αποτέλεσμα είναι τα συμβόλαια WTI να βρίσκονται στο -1,43% και τα 89,36 δολάρια ανά βαρέλι, και τα συμβόλαια Brent να καθορίζονται στο -1,65% και τα 95,13 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, αντίθετα, διευρύνεται στο +0,94% και τα 1.793 δολάρια ανά ουγγιά, κοντά στο υψηλότερο σημείο του τελευταίου μήνα.  

Διαβάστε επίσης: 

Εδώ τα 2000 καλά ακίνητα (σήμερα κληρώνει για το Terra), η παγκόσμια πατέντα του Μπλε Κέδρου και το «παλιό σφυρί» του Πεντεδέκα 

Χαμντί Ουλουκάγια: Ο Τούρκος που εξακολουθεί να «θησαυρίζει» από το ελληνικό γιαούρτι (pics) 

Σκληρή κόντρα Ελλήνων και Κινέζων στη ναυτιλία – Γιατί οι Greeks ξόδεψαν 3,7 δισ. δολάρια 

Exit mobile version