Δίχως τέλος συνεχίζεται η αιμορραγία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, η οποία μέσα σε μόλις 24 ώρες απώλεσε περισσότερα από 200 δισ. δολάρια, δείγμα του φόβου και της ανησυχίας που έχει καταλάβει τους επενδυτές.
Η μεγαλύτερη «βουτιά» προέρχεται από τη λεγόμενη αγορά των stablecoin, δηλαδή των κρυπτονομισμάτων τα οποία είναι «δεμένα» με το δολάριο στην ισοτιμία του 1 προς 1. Όμως, η καθίζηση προσλαμβάνει και ευρύτερες διαστάσεις, με το Bitcoin να χάνει 10%, στη χειρότερη συνεδρίαση από τον Δεκέμβριο του 2020. Κατά 16% υποχωρεί και το Ethereum.
Την ίδια ώρα, το sell off έχει «περάσει» και στις μετοχές, οι οποίες σχετίζονται με την αγορά των crypto. Η μετοχή της BC Technology, για παράδειγμα, έκλεισε σήμερα με απώλειες 6,7%, ενώ πτώση κατά 10% εμφάνισε και η μετοχή της Monex Group στο Τόκιο.
Το πρόβλημα εδράζεται, κατά κύριο λόγο, στην ευρεία μείωση της διάθεσης για ρίσκο, καθώς οι επενδυτές εγκαταλείπουν άρον – άρον τα υψηλού ρίσκου assets, υπό τον φόβο της αύξησης των επιτοκίων και της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής, η οποία επί της ουσίας σημαίνει λιγότερη ρευστότητα στις αγορές.
Αυτή η εξέλιξη, μάλιστα, αποδεικνύει τις δυσκολίες «απεξάρτησης και αυτονομίας» των κρυπτονομισμάτων από τις υπόλοιπες χρηματαγορές, καθώς και τον ανηφορικό δρόμο που πρέπει να διανύσουν έως ότου θεωρηθούν… ασφαλές καταφύγιο, όπως είναι σήμερα ο χρυσός και το δολάριο.
Ο ρόλος των stablecoins
Η αποστροφή του επενδυτικού ρίσκου έπληξε -και συνεχίζει να πλήττει- τα stablecoins, τα οποία μέχρι πρότινος θεωρούνταν το «απάνεμο λιμάνι» των κρυπτονομισμάτων. Κι αυτό, διότι θεωρούνταν προστατευμένα από τις απότομες και μεγάλες διακυμάνσεις των υπόλοιπων ψηφιακών νομισμάτων, χάρη στην πρόσδεση με το δολάριο.
H αρχή έγινε με το TerraUSD, η αξία του οποίου θεωρητικά θα έπρεπε να βρίσκεται στα 100 cents. Ωστόσο, εξαιτίας της διεθνούς αναταραχής, η τιμή του κατρακύλησε ακόμη και κάτω των 50 σεντς, φθάνοντας προσωρινά έως και τα 30 σεντς, δηλαδή αρκετά μακριά από τον επιδιωκόμενο στόχο του 1 δολαρίου.
Το γεγονός δε, ότι το TerraUSD δεν διαθέτει πραγματικό ρευστό ή άλλα ταμειακά ισοδύναμα, όπως έχουν τα υπόλοιπα stablecoins (Tether και USDC), ενέτεινε την ανησυχία των επενδυτών και ανατροφοδότησε την πτώση. Ας σημειωθεί ότι το TerraUSD βασίζεται σε διάφορους αλγόριθμους και μαθηματικές πράξεις, κάτι που το καθιστά αρκετά έωλο.
Ωστόσο, κάτω του 1 δολαρίου διαπραγματεύονται τις τελευταίες ώρες και τα υπόλοιπα stablecoins, με το USDC να βρίσκεται στα 95 σεντς και το Tether στα 94 σεντς, σε ακόμη μία ένδειξη της μεγάλης αναστάτωσης που έχει προκληθεί, συμπαρασύροντας πτωτικά και τα πιο «παραδοσιακά» κρυπτονομίσματα.
Το Bitcoin, ενδεικτικά, διολισθαίνει σήμερα κάτω των 27.000 δολαρίων, ανοίγοντας τον δρόμο ακόμη και προς τα 25.000 ή τα 22.000 δολάρια. Μόνο την τρέχουσα εβδομάδα, οι σωρευτικές απώλειες αγγίζουν το 24%, ενώ η πτώση από το ιστορικό υψηλό του Νοεμβρίου (κοντά στα 69.000 δολάρια) ξεπερνάει το 50%.
To Εthereum, δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα παγκοσμίως, ακολουθεί την πτωτική τάση, υποχωρώντας κατά τουλάχιστον 16% και διολισθαίνοντας κάτω των 1.8000 δολαρίων. Διψήφιες απώλειες παρουσιάζει και το Litecoin.
Διαβάστε επίσης:
Γέλεν: Η Fed μπορεί να ρίξει τον πληθωρισμό χωρίς να προκαλέσει ύφεση
Εφάπαξ: Πότε θα γίνει η fast track καταβολή στο Δημόσιο (ποσά ανά κλάδο)
Ελβετική αριθμητική: Ενώ αυξάνει τα «παγωμένα» ρωσικά κεφάλαια αυτά μειώνονται