Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έφερε η νέα μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Μπορεί, άλλωστε, οι επενδυτές να θεωρούσαν σχεδόν δεδομένη την απόφαση αυτή, ωστόσο αποτίμησαν θετικά και τις διαβεβαιώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ πως παρά τα σημάδια αποδυνάμωσης της, η Ευρωζώνη δεν κινδυνεύει με ύφεση.

Έτσι, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,83% στις 523 μονάδες και με τους περισσότερους επιμέρους κλάδους του να κινούνται σε θετικό έδαφος.

Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX σημείωσε άνοδο της τάξεως του 0,77% στις 19.583 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 έκανε άλμα ύψους 1,22% στις 7.583 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο πρόσθεσε 0,67% στις 8.385 μονάδες.

Αντίστοιχο κλίμα και στην περιφέρεια με τον FTSE MIB στο Μιλάνο να κερδίζει 1,09% στις 35.038 μονάδες και τον IBEX 35 στη Μαδρίτη να διαμορφώνεται στις 11.904 μονάδες μειωμένος κατά 0,77%.

Η ΕΚΤ επιβεβαίωσε τα προγνωστικά προχωρώντας για πρώτη φορά εδώ και 13 χρόνια σε back-to-back μείωση των ευρωπαϊκών επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, με αποτέλεσμα τη διαμόρφωση τους στο 3,25%.

Στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, η Κριστίν Λαγκάρντ είχε στείλει σήμα για στάση αναμονής τον Οκτώβριο καθώς το συμβούλιο ήθελε να δώσει χρόνο στις δύο πρώτες περικοπές των επιτοκίων ώστε να αφομοιωθούν από την πραγματική οικονομία, αλλά και να διαπιστώσει την πορεία των μάκρο.

Ωστόσο η ταχύτερη επιτάχυνση του πληθωρισμού που προσγειώθηκε πολύ κάτω από το όριο του 2%, στο 1,8%, σε συνδυασμό με τον καταιγισμό των αρνητικών στοιχείων που αποτύπωναν την αποδυνάμωση των οικονομιών, ανάγκασαν το συμβούλιο να αναλάβει και πάλι δράση.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι ερωτήσεις που δέχτηκε η Κριστίν Λαγκάρντ εστίασαν ιδιαίτερα στις εκτιμήσεις της για την πορεία των οικονομιών, με τους αναλυτές να προσπαθούν να προβλέψουν τα περιθώρια που υπάρχουν για μια τέταρτη μείωση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ απέφυγε, βέβαια, να ανοίξει τα χαρτιά της ξεκαθαρίζοντας πως το συμβούλιο δεν δεσμεύεται εκ των προτέρων σε ένα συγκεκριμένο επιτοκιακό μονοπάτι. Ωστόσο παραδέχτηκε πως πιθανότατα ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να υποχωρεί, κάτι που έχει αρχίσει να δημιουργεί ερωτηματικά για τον αντίθετο κίνδυνο του υπερβολικά χαμηλού πληθωρισμού, ενώ συμφώνησε και πως η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη κινείται σε πιο αδύναμα από τα αναμενόμενα επίπεδα.

Κοινώς σκιαγράφησε συνθήκες που αφήνουν, τουλάχιστον για την ώρα, τα περιθώρια για νέα μείωση των επιτοκίων το Δεκέμβριο, γεγονός που δεν διέφυγε της προσοχής των αγορών.

Ενθαρρυντικό στοιχείο προς την κατεύθυνση αυτή αποτελεί και η αποκλιμάκωση των ενεργειακών τιμών, που μετά την «έκρηξη» που είχαν σαν αποτέλεσμα της ιρανικής επίθεσης στο Ισραήλ, σταδιακά σταθεροποιήθηκαν.

Στη συνεδρίαση της Πέμπτης, οι τιμές του μαύρου χρυσού ανέβηκαν ελαφρά δίδοντας τέλος σε ένα τετραήμερο καθοδικό σερί. Όμως, πλέον έχουν απωλέσει μεγάλο μέρος των κερδών που είχαν αποκομίσει στις αρχές του μήνα.

Η τιμή του Brent συμβολαίων Δεκεμβρίου αυξήθηκε ανεπαίσθητα κατά 0,12% στα 74,34 δολάρια και η τιμή του αμερικανικού WTI πρόσθεσε 0,31% στα 70,63 δολάρια το βαρέλι.

Την ίδια ώρα νέα επίπεδα ρεκόρ «έπιασε» η τιμή του χρυσού μπροστά στην προοπτική περαιτέρω νομισματικής χαλάρωσης από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες. Η τιμή spot πρόσθεσε 0,83% στα 2.695 δολάρια την ουγγιά και στην αμερικανική αγορά η τιμή του πολύτιμου μετάλλου έφτασε τα 2.706 δολάρια την ουγγιά.

Συνολικά από τις αρχές της χρονιάς τα κέρδη του χρυσού ξεπερνούν το 30%!

Στις αγορές συναλλάγματος το αμερικανικό νόμισμα εκτινάχθηκε σε υψηλό 11 εβδομάδων με φόντο τις ισχυρές λιανικές πωλήσεις που επιβεβαίωσαν τις αντοχές της αμερικανικής οικονομίας. Ο δείκτης δολαρίου ανέβηκε 0,19% στο 103,79 και η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου κινήθηκε στο 1,0827 με το ευρώ να υποχωρεί κατά 0,31%.

Διαβάστε ακόμη 

Λαγκάρντ: Δεν βλέπω κίνδυνο ύφεσης στην Ευρωζώνη

Ξεπέρασαν τα 45 δισ. ευρώ τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας 

Netflix: Άλμα 340% σε 2,5 χρόνια – Μήπως ήρθε το τέλος για το ράλι της μετοχής; 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα