Ανοδικά κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στη συνεδρίαση της Πέμπτης, αν και οι επενδυτές είχαν προεξοφλήσει τη μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με αποτέλεσμα τα κέρδη στους δείκτες να κινηθούν σε μετριοπαθή επίπεδα. Σε κάθε περίπτωση ο Stoxx 600 κατάφερε ενδοσυνεδριακά να «πιάσει» ένα ακόμη υψηλό.

Συγκεκριμένα ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ανέβηκε κατά 0,66% στις 524,68 μονάδες, καταφέρνοντας έτσι να διευρύνει τα κέρδη του για τη χρονιά σχεδόν στο 10%. Οι περισσότεροι επιμέρους κλάδοι του κινήθηκαν σε θετικό έδαφος, με τις τεχνολογικές μετοχές να καταγράφουν τα μεγαλύτερα κέρδη.

Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX πρόσθεσε 0,41% στις 18.652 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 διευρύνθηκε σε ποσοστό 0,42% και τις 8.040 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε κατά 0,47% φτάνοντας τις 8.285 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε άλμα κατά 0,95% στις 34.834 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαμορφώθηκε στις 11.444 μονάδες αυξημένος κατά 0,80%.

Το βλέμμα των επενδυτών από νωρίς ήταν στραμμένο στην ΕΚΤ περιμένοντας την ετυμηγορία του συμβουλίου. Τελικά, όπως αναμενόταν, το συμβούλιο αποφάσισε με αυξημένη πλειοψηφία (πλην του Αυστριακού κεντρικού τραπεζίτη, Ρόμπερτ Χόλτσμαν) να δώσει το πράσινο φως για την πρώτη περικοπή των επιτοκίων από το 2019. Έτσι τα επιτόκια διαμορφώθηκαν στο 3,75% από το 4% που ήταν από τον Σεπτέμβριο του 2023.

Ωστόσο, η Κριστίν Λαγκάρντ στις δηλώσεις της εμφανίστηκε αρκετά επιφυλακτική όσον αφορά τα επόμενα βήματα, υιοθετώντας τον προσεκτικό τόνο έτερων μελών του συμβουλίου τις προηγούμενες ημέρες, ξεκαθαρίζοντας πως η ΕΚΤ δεν πρόκειται να δεσμευτεί σε μια συγκεκριμένη πορεία λαμβάνοντας τις αποφάσεις της, κάθε φορά, με βάση τα στοιχεία. Δεν είναι τυχαίο ότι επεσήμανε πως ο δρόμος μπροστά δεν θα είναι ομαλός.

Οι επισημάνσεις αυτές συντηρούν την αβεβαιότητα για το ρυθμό αποκλιμάκωσης των επιτοκίων και την πιθανότητα μιας δεύτερης συνεχόμενης μείωσης, στην επόμενη συνεδρίαση, τον Ιούλιο. Ειδικά σε ένα διάστημα που η ΕΚΤ πήρε το ρίσκο να βγει μόνη της… μπροστά. Η Τράπεζα της Αγγλίας είναι πιθανό, αλλά διόλου βέβαιο, πως θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων κατά την επικείμενη συνάντηση της, στις 20 Ιουνίου. Ωστόσο, η αμερικανική Federal Reserve, υπό τα τωρινά δεδομένα, μοιάζει απίθανο να μεταβεί σε νομισματική χαλάρωση πριν το Σεπτέμβριο.

Εξάλλου, τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία μπορεί να επιβεβαιώνουν την συνεχιζόμενη πτώση των τιμών, όμως δείχνουν μια σταθεροποίηση και δη, ισχυροποίηση της οικονομίας της Ευρωζώνης. Ενδεικτικά τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη έδειξαν διεύρυνση με τον υψηλότερο ρυθμό εδώ και πάνω από ένα χρόνο.

Ο σύνθετος δείκτης PMI της S&P Global διευρύνθηκε περαιτέρω πάνω από το αναπτυξιακό όριο των 50 μονάδων, στις 52,2 μονάδες τον Μάιο από τις 51,7 τον Απρίλιο, αγγίζοντας το υψηλότερο σημείο τους από το Μάιο του 2023. Για τον κλάδο των υπηρεσιών το PMI διαμορφώθηκε στις 53,2 μονάδες, ελαφρά κάτω από το 53,3 του Απριλίου, που ήταν υψηλό 11 μηνών.

Στην αγορά των commodities οι πετρελαϊκές τιμές έκαναν άλμα άνω του 2% αντιδρώντας έτσι στα μαντάτα από την ΕΚΤ και την προοπτική ώθησης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Η τιμή του Brent ανέβηκε 2,02% στα 79,99 δολάρια και το αμερικανικό WTI ενισχύθηκε κατά 2,19% στα 75,69 δολάρια το βαρέλι. Ωστόσο, αμφότεροι οι δείκτες παραμένουν στο «κόκκινο» για την εβδομάδα χάνοντας περίπου 3%.

Αντιστοίχως, ανοδικά κινήθηκε και η τιμή του χρυσού με αύξηση 0,75% στα 2.393 δολάρια την ουγγιά. Στα επίπεδα αυτά το πολύτιμο μέταλλο κινείται στο υψηλότερο σημείο του εδώ και δύο εβδομάδες.

Στις αγορές συναλλάγματος, η άνοδος του ευρώ ήταν λογική και αναμενόμενη με την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να κινείται στο 1,0881 και το δείκτη δολαρίου να πέφτει 0,02% στο 104,24.

Διαβάστε ακόμη

Ταμείο Ανάκαμψης: «Παράθυρο» για να πάρουμε άμεσα το 1 δισ. ευρώ της 4ης δόσης

ΜΕΤΚΑ: Σύμπραξη με τους Γάλλους της Bouygues και ζωηρό ενδιαφέρον για την εργολαβία του 1,4 δισ. για τα έργα της Θεσσαλίας  

PPF: «Τρέχει» έργα προϋπολογισμού 3,5 δισ. ευρώ – Σε εξέλιξη 448 διαγωνιστικές διαδικασίες (pic)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ