Θετικό κλίμα επικράτησε την Πέμπτη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους επενδυτές να επιδοκιμάζουν τις εξελίξεις από το μέτωπο των κεντρικών τραπεζών, με τη Federal Reserve να προαναγγέλλει τρεις περικοπές των επιτοκίων μέσα στη χρονιά, την Τράπεζα της Αγγλίας να στέλνει σήμα για μετάβαση σε νομισματική χαλάρωση σύντομα και την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας να «ανοίγει» πρώτη το χορό των μειώσεων των επιτοκίων.
Οι ευρωπαϊκοί δείκτες, εξάλλου, ακολούθησαν και την κατεύθυνση που έδωσε η Wall Street, όπου το κλίμα ενθουσιασμού συντηρείται και σήμερα με όλους τους βασικούς δείκτες να κινούνται σε «φρέσκα» υψηλά μετά και τα νέα ρεκόρ που κατέγραψαν την Τετάρτη.
Έτσι, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κατέρριψε το ρεκόρ που είχε καταγράψει νωρίτερα μέσα στο μήνα, φτάνοντας σε νέα υψηλά στις 509 μονάδες αυξημένος κατά 0,90%. Μάλιστα, οι περισσότεροι επιμέρους κλάδοι του κινήθηκαν σε θετικό έδαφος με οδηγό τις τεχνολογικές μετοχές που κέρδισαν 3,2%.
Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX σημείωσε άνοδο ύψους 0,91% φτάνοντας σε νέο ρεκόρ στις 18.179 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 πρόσθεσε 0,22% στις 8.179 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκανε άλμα ύψους 1,88% στις 7.882 μονάδες. Μάλιστα για το βρετανικό χρηματιστήριο ήταν η καλύτερη συνεδρίαση του από τον περασμένο Σεπτέμβριο!
Αντιστοίχως στην περιφέρεια ο FTSE MIB στο Μιλάνο ανέβηκε 0,10% και τις 34.327 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαμορφώθηκε στις 10.867 μονάδες αυξημένος κατά 1,07%.
Τα καλά μαντάτα είχαν ξεκινήσει από χθες και τη συνεδρίαση της Federal Reserve, η οποία μπορεί μεν να ολοκληρώθηκε με τη διατήρηση των επιτοκίων στα ίδια επίπεδα, αλλά συνοδεύτηκε με μια επιβεβαίωση του «dot plot» της Τράπεζας, η οποία επιβεβαίωσε την προοπτική έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης με τρεις περικοπές των επιτοκίων μέσα στη χρονιά.
Την σκυτάλη, υιοθετώντας την ίδια γραμμή, πήρε και η Τράπεζα της Αγγλίας σήμερα, η οποία κράτησε επίσης αμετάβλητα τα επιτόκια, όμως προανήγγειλε αλλαγή πολιτικής. Μάλιστα, ο διοικητής Άντριου Μπέιλι, στις δηλώσεις του, υποστήριξε πως οι προβλέψεις της αγοράς που προεξοφλούν δύο με τρεις περικοπές των βρετανικών επιτοκίων μέσα στη χρονιά είναι «λογικές», παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός συνεχίζει να αντιστέκεται.
Δεν είναι τυχαίο ότι το βρετανικό χρηματιστήριο κατέγραψε και τα μεγαλύτερα κέρδη σήμερα, σε αντίθεση με τη στερλίνα που διεύρυνε τις απώλειες της έναντι τόσο του δολαρίου όσο και του ευρώ.
Πάντως, η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας έκανε ήδη την αρχή, αποτελώντας νωρίτερα την πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα διεθνώς που «άνοιξε» το χορό των περικοπών, μειώνοντας το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης, στο 1,5%.
Στις αγορές των commodities, οι πετρελαϊκές τιμές έχασαν έδαφος την Πέμπτη παρά τα μηνύματα από τις κεντρικές τράπεζες αλλά και την πτώση-έκπληξη στα αμερικανικά αποθέματα, που μειώθηκαν κατά 2 εκατ. βαρέλια την τελευταία εβδομάδα.
Η τιμή του Brent υποχώρησε κατά 0,59% στα 85,44 δολάρια το βαρέλι και η τιμή του αμερικανικού WTI έχασε 0,66% στα 80,72 δολάρια, αν και ουσιαστικά οι τιμές παραμένουν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.
Στον αντίποδα ο χρυσός κατέγραψε νέο ιστορικό υψηλό στα 2.222,39 δολάρια την ουγγιά, αντιδρώντας έτσι στα σχόλια της Fed, αν και σταδιακά τα κέρδη του περιορίστηκαν στο επίπεδο των 2.178 δολαρίων (στο +0,82%).
Όσον αφορά τις αγορές συναλλάγματος, το αμερικανικό νόμισμα αντέδρασε με ψυχραιμία εστιάζοντας στη διατήρηση των επιτοκίων στα ίδια επίπεδα από τη Fed με αποτέλεσμα ο δείκτης δολαρίου να σημειώσει άνοδο 0,54% στο 103,99 και την ισοτιμία ευρώ δολαρίου να βρεθεί στο 1,0858 με το ευρώ να πέφτει κατά 0,54%.
Διαβάστε ακόμη:
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ