Σε θετικό έδαφος το Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό δείκτη να σημειώνει κέρδη κατά 0,17% και να βρίσκεται στις 914,90 μονάδες, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένα τα βλέμματα τους στο εξωτερικό μιας και σήμερα έχουμε την συνεδρίαση της ΕΚΤ στην Ευρώπη αλλά και την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ, ανακοινώσεις που κατά γενική εκτίμηση επηρεάζουν τη στάση των επενδυτών και διαμορφώνουν τάση.
Κατ’ αρχάς βραχυπρόθεσμα, σήμερα-αύριο, σε κλείσιμο εβδομάδας και σε αμέσως επόμενο χρόνο, προς τη λήξη της τριπλής σειράς στα παράγωγα, την προσεχή Παρασκευή.
Όσον αφορά τις ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ αυτό που περιμένουμε τα στοιχεία για την πορεία του δείκτη τιμών καταναλωτή τον Μάιο είναι να δείξουν ένα νέο ράλι των τιμών, εντείνοντας τον προβληματισμό για την ικανότητα της Federal Reserve να διατηρεί σε ισχύ τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας την ίδια στιγμή που η δυναμική του πληθωρισμού φαίνεται να ενισχύεται σημαντικά.
Όσον αφορά την σημερινή συνεδρίαση, αν και η συναλλακτική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών δεν λειτουργεί υποστηρικτικά, είναι πιθανόν να δούμε την αγορά να προσπαθήσει να διασπάσει τις 920 μονάδες, οι οποίες είναι και η ισχυρή τεχνικά αντίσταση στο να μπορέσει να κατευθυνθεί η αγορά σε πιο υψηλά επίπεδα, βρίσκοντας βοήθειες από την χτεσινή πολύ επιτυχημένη νέα έξοδο της Ελληνικής Δημοκρατίας στις ομολογιακές αγορές, όσο και από τα επιχειρηματικά νέα που συνεχίζουν να είναι θετικά για τις εισηγμένες.
Ο Γενικός Δείκτης έχει σαν επόμενο, τεχνικά, ζητούμενο την ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 915 μονάδων (ημερήσιο “stop short”), προκειμένου να κινηθεί προς τις 919 και 950 και με απώτερο στόχο τις 1013 – 1043 μονάδες, όχι όμως χωρίς την ανάλογη αναβάθμιση του τζίρου. Σε αντίθετη περίπτωση, οι πρώτες στηρίξεις στις 908, 895, 891 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), 873 και 850 μονάδες (μέγιστη επιτρεπτή διόρθωση). Δεν έχει αλλάξει ο μεγάλος στόχος των αγοραστών, για τον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης που δεν είναι άλλος από τις 2240 μονάδες.
Ο εν λόγω δείκτης έδωσε ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με κλείσιμο χαμηλότερα των 2047 μονάδων και με ενδιάμεσες στηρίξεις στις 2182 και 2104 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στις 2230, ενώ κλείσιμο υψηλότερα των 2240 μονάδων (gap), αφήνει ελπίδες για αναρρίχηση προς τις 2371 μονάδες.
Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος σημειώνει κέρδη κατά 0,55% και βρίσκεται στις 2.231,84 μονάδες, η ΕΥΔΑΠ με 1,61%, η Jumbo με 1,29%, ο ΟΤΕ με 1,13% και ο ΟΠΑΠ με 1,08% σημειώνουν τα περισσότερα κέρδη και ακολουθούν ήπια ανοδικά τα Ελληνικά Πετρέλαια, Λάμδα, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίος, ΑΔΜΗΕ, Πειραιώς, Εθνική, ΕΧΑΕ, Φουρλής, Τιτάνας, Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Alpha Bank και Coca Cola. Σε αρνητικό έδαφος με ήπιες απώλειες η Eurobank, Motor Oil και Aegean με τον ΟΛΠ και Σαράντη να είναι προς το παρόν αμετάβλητες.
Διαβάστε ακόμη
Τσιτσιπάς – Σάκκαρη: Νίκες χρυσάφι στο Roland Garros – Οι μεγάλοι χορηγοί και τα έπαθλα