search icon

Αγορές

ΧΑ – Πριν το άνοιγμα: Συσσώρευση για τις 800 μονάδες στο Χρηματισήριο Αθηνών

Oι μετοχές των ελληνικών τραπεζών έχουν σημειώσει το τελευταίο διάστημα ισχυρά κέρδη, λόγω της αντίληψης πια που πλέον κυριαρχεί στην αγορά ότι "τα χειρότερα είναι πλέον πίσω"

H σημερινή συνεδρίαση στο χρηματιστήριο Αθηνών ξεκινά με τον Γενικό δείκτη στις 787,32 μονάδες και τους επενδυτές να προσπαθούν στις τελευταίες συνεδριάσεις του έτους να απορροφήσουν τις ρευστοποιήσεις που βγαίνουν λόγω κατοχύρωσης κερδών και να πάρουν θέση σε εισηγμένες οι οποίες το 2021 θα είναι αυτές που θα έχουν τα περισσότερα οφέλη από την στρατηγική της κυβέρνησης σχετικά με τα κεφάλαια που θα έρθουν στην χώρα από το Ταμείο Ανάπτυξης.

Βέβαια μεγάλο ρόλο στην συμπεριφορά της αγοράς παίζει ο Τραπεζικός κλάδος και αυτό αποδεικνύεται σε κάθε συνεδρίαση μιας και είναι ο κλάδος ο οποίος ανάλογα με το πρόσημο και την απόδοση που έχει σε κάθε συνεδρίαση ανάλογα αντιδρά και η υπόλοιπη αγορά όπως αναφέρει άλλωστε και στο τελευταίο της report η Alpha Finance ότι παρότι οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών έχουν σημειώσει το τελευταίο διάστημα ισχυρά κέρδη, λόγω της αντίληψης πια που πλέον κυριαρχεί στην αγορά ότι “τα χειρότερα είναι πλέον πίσω”, της ροής θετικών ειδήσεων γύρω από τα εμβόλια, της πεποίθησης ότι οποιοσδήποτε σχηματισμός νέων NPEs πιθανότατα θα είναι διαχειρίσιμος καθώς και των ροών που απολαμβάνουν οι αναδυόμενες αγορές, στις οποίες και ανήκει το χρηματιστήριο Αθηνών οι Ελληνικές Τράπεζες επιστρέφουν σε μια κανονικότητα.

Τεχνικά για τον Τραπεζικό κλάδο όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 495 – 489 μονάδων, διατηρεί τα περιθώρια κίνησης προς τις 561 (εκθετικός ΚΜΟ 90 εβδομάδων) 572 – 574 και 655 μονάδες. Αντίθετα κλείσιμο χαμηλότερα των 489 μονάδων θα επαναφέρει δεύτερες σκέψεις και πιθανή δοκιμασία των επόμενων στηρίξεων στις 464 και 455 μονάδες (ημερήσιο “stop long”). Αντίστοιχα Για τον Γενικό Δείκτη, οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 796 – 805, 824 – 828, 836 – 846 και 880 – 900 μονάδες.

Το ημερήσιο “stop long” ανέβηκε στις 759 μονάδες και οι επόμενες στηρίξεις στις 746 (διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 200 εβδομάδων) και 726 μονάδες ενώ για τον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης, η πρώτη αντίσταση στη ζώνη 1904 (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων) – 1923 μονάδες και η αμέσως επόμενη στις 1959 – 1968 μονάδες. Το ημερήσιο “stop long” ανέβηκε στις 1814 μονάδες και η αμέσως επόμενη στήριξη στις 1750 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 90 εβδομάδων).

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, η Euroxx ξεκινά κάλυψη του τίτλου του ΑΔΜΗΕ, με τιμή – στόχο στα 3,4 ευρώ και σύσταση “overweight”. Σύμφωνα με την ΑΧΕ, η μετοχή παρέχει άμεση έκθεση στο υψηλής ανάπτυξης και περιορισμένου ρίσκου Ελληνικό Δίκτυο διανομής. Επισημαίνει τη φθηνή αποτίμηση της μετοχής, ενώ όσον αφορά στο μέρισμα, προβλέπει μερισματική απόδοση 3,3% – 4,6% ως το 2024. Ακόμη νέα τιμή – στόχο, στα 1,35 ευρώ, από 1,45 ευρώ προηγουμένως, δίνει η HSBC για τη μετοχή της Πειραιώς, διατηρώντας τη σύσταση “hold”.

Εξηγεί ότι η αύξηση της συμμετοχής του ΤΧΣ στο 61%, θα οδηγήσει σε dilution των Μετόχων μειοψηφίας, ενώ η ταχύτερη εκκαθάριση των “κόκκινων” δανείων θα επηρεάσει τα έσοδα. Ωστόσο το γεγονός πως δεν θα χρειάζεται πλέον να πληρώνει κουπόνι για τα CoCos βελτιώνει την κερδοφορία και σε μεγάλο βαθμό αντισταθμίζει το dilution από τη μετατροπή τους. Η HSBC προβλέπει ότι ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων θα υποχωρήσει κάτω από το 16% το 2023.
Διαβάστε ακόμη:

Κούρεμα 80% στα ενοίκια: Ποιες επιχειρήσεις αφορά – Τι ισχύει για ιδιοκτήτες και εργαζόμενους\

Καϋμενάκης – Μπάκος: Τι «ψάχνουν» στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ οι δύο «πετρελαιάδες» του Αστέρα Τρίπολης

«Πολιτικά τερτίπια» Τραμπ ακόμα και στην καμπάνια των $250 εκατ. υπέρ του εμβολιασμού

Exit mobile version