“Απελευθερώθηκε” το χρηματιστήριο της Αθήνας από ρίσκα και δεσμά που δεν το αφορούσαν, αλλά το επιβάρυναν αναίτια. Και απελευθερώθηκε Παρασκευή και 13 – για εκείνους που παραμένουν προληπτικοί…
Όπως όλα συνηγορούν, τόσο από το εξωτερικό και από την Ελλάδα, οι αγορές θα έχουν το ράλι τους.
Ακόμη, και η ελληνική αγορά η οποία απογοήτευε μέχρι πριν μερικές ημέρες. Η άνοδος της Παρασκευής, η δεύτερη της περιόδου, δεν φοβίζει διότι ήταν εμφανές πως αρκετοί ήταν αγοραστές.
Το ελληνικό χρηματιστήριο αντέδρασε ανοδικά, όπως όλες οι ανεπτυγμένες αγορές -ύστερα από την προσωρινή συμφωνία των ΗΠΑ με την Κίνα, αλλά και την εκλογική νίκη του Μπ. Τζόνσον.
Επί της ουσίας, όμως, η Αθήνα απελευθερώθηκε διότι οι αγορές -και κυρίως οι διαχειριστές- αποφεύγουν ένα μεγάλο σκόπελο της συμφωνίας ΗΠΑ- Κίνας. Και οι ελληνικές Τράπεζες έχουν μπροστά τους το σχέδιο των τιτλοποιήσεων, το οποίο χρειάζεται θετικές αγορές, όπως θα δούμε.
Οι αβεβαιότητες που υποχωρούν
Από χθες, όλες οι διεθνείς αγορές πανηγύρισαν δεόντως την εξάλειψη δύο αβεβαιοτήτων. Η πρώτη αφορά άμεσα την Αθήνα, καθώς επί μήνες ξένοι επενδυτές δεν βιάζονταν να δουν το ελληνικό χρηματιστήριο ενόσω η συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ- Κίνας δεν ήταν κλεισμένη.
Η δεύτερη, η οποία αφορά την νίκη του Τζόνσον και το επικείμενο Βrexit επίσης προκαλούσε αβεβαιότητες διεθνώς.
Σ’ ότι αφορά, όμως, τις ΗΠΑ, με το προηγούμενο της πτώσης του περασμένου Αυγούστου κανείς δεν ήθελε να αναλάβει το ρίσκο να αγοράσει ελληνικές μετοχές, ενώ οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ- Κίνας ήταν εν εξελίξει.
Κανείς από τους επενδυτές δεν ήθελε να εγκλωβιστεί σε μια ρηχή αγορά και οι διεθνείς αγορές να σημειώνουν πτώση στην περίπτωση ενός αδιεξόδου.
Η συγκυρία του σχεδίου «Ηρακλής» και οι διεθνείς αγορές
Ακόμα δεν είχε στεγνώσει το μελάνι από την ψήφιση του νομοσχεδίου «Ηρακλής» και η ελληνική αγορά βρήκε σύμμαχο τις διεθνείς αγορές. Η συγκυρία είναι απολύτως θετική για την Ελλάδα και τις τράπεζες.
Η προσωρινή συμφωνία με την Κίνα αφαιρεί ένα ρίσκο και οι ξένοι επενδυτές θα ξαναδούν την Ελλάδα και θα εξετάσουν τόσο τις τιτλοποιήσεις ομολόγων όσο και τις ελληνικές μετοχές.
Τα επίπεδα τιμών της ελληνικής αγοράς είναι χαμηλά έστω και αν η αγορά έχει «τρέξει» 44-45% από τις αρχές του χρόνου – σε επίπεδο Γενικού Δείκτη.
Το ρίσκο εκτέλεσης
Ορθώς, ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Ζαββός που έφερε το βάρος του σχεδίου «Ηρακλής» ανέφερε ότι, τώρα οι τράπεζες πρέπει να εκτελέσουν το σχέδιο.
Κυβέρνηση και τραπεζίτες έχουν συναίσθηση των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει απέναντι στον επόπτη. Το όλο σχέδιο έχει ένα ρίσκο εκτέλεσης κι αυτό το υπολογίζουν οι ξένοι επενδυτές που γνωρίζουν ότι οι τραπεζικές μετοχές θα καθορίσουν την πορεία της αγοράς με τα σκαμπανεβάσματα της, διότι η πορεία της σε κάθε περίπτωση δεν είναι γραμμική.
Κέρδη 0,66%
Η αγορά έφθασε ένα βήμα από τις 900 μονάδες (897 μονάδες με άνοδο 1,37%) αλλά τελικά, έκλεισε στις 891,08 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,66%.
Οι τράπεζες, η ΔΕΗ και ορισμένα blue chips σήκωσαν το βάρος της ανόδου.
Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας έκλεισε στα 2,999 με άνοδο 1,45%. Κέρδη 0,67% για την Eurobank στα 0,90 ευρώ. Με άνοδο 1,39% η Alpha bank στα 1,896 ευρώ. Κέρδη 2,89% για την ΔΕΗ στα 3,92 ευρώ. Με άνοδο 1,96% ο ΟΠΑΠ στα 11,96 ευρώ. Κέρδη 1,33% η Μπέλα στα 19 ευρώ. Οι συνολικές συναλλαγές ανήλθαν στα 89 εκατ.ευρώ.