Με κέρδη ξεκίνησε η πρώτη συνεδρίαση του μήνα για το Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει άνοδο κατά 0,47% και να βρίσκεται στις 871,66 μονάδες. Οι επενδυτές, μετά τον Νοέμβριο και το -3,6% που έγραψε η αγορά, έχουν εστιάσει την προσοχή τους στις εξελίξεις στην υγειονομική κρίση και την νέα μετάλλαξη Όμικρον. Οι περισσότεροι έχουν το βλέμμα στραμμένο στα νέα μέτρα που ανακοινώνει η κυβέρνηση, τα οποία μέχρι τώρα αφορούν τον ανεμβολίαστο πληθυσμό, με τα οποία ελπίζει ότι δεν χρειαστεί να προχωρήσει σε κλείσιμο της αγοράς μέσα στις γιορτές, όπως έχουν ανακοινώσει μέχρι τώρα άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.
Οι ειδικοί αναφέρουν, πάντως, ότι θα χρειαστούν μερικές εβδομάδες πριν γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για τη συγκεκριμένη μετάλλαξη και το πώς αλληλεπιδρά με τα υφιστάμενα εμβόλια και θεραπείες. Η προειδοποίηση εξάλλου του επικεφαλής της Moderna, χθες, ότι τα υφιστάμενα εμβόλια κατά της COVID-19 ενδεχομένως να είναι λιγότερο αποτελεσματικά, οδηγώντας σε βαριές απώλειες τους δείκτης της Wall Street.
Οι απώλειες στην αμερικανική αγορά βάθυναν μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ ότι η τράπεζα θα εξετάσει το ενδεχόμενο να τερματίσει νωρίτερα από το αναμενόμενο το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που δρομολόγησε στο ξέσπασμα της πανδημίας για να προστατεύσει την οικονομία από την κρίση.
Ο τερματισμός του προγράμματος θα ανοίξει την πόρτα στην Fed για να αυξήσει τα επιτόκια της από τα ιστορικά τους χαμηλά προκειμένου να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό που έχει σκαρφαλώσει σε υψηλά πολλών δεκαετιών. Την ίδια ώρα, η επίδοση του πληθωρισμού της Ευρωζώνης στο 4,9% για το Νοέμβριο, προκαλεί σοβαρούς πονοκεφάλους στην Κριστίν Λαγκάρντ, ενόψει των αποφάσεων της ΕΚΤ στις 16 Δεκεμβρίου, καθώς θα δεχθεί ισχυρές πιέσεις από τις Βόρειες Χώρες για αλλαγή της υπερχαλαρής νομισματικής πολιτικής, με το σκεπτικό ότι ο πληθωρισμός εμμένει και δεν είναι παροδικός.
Στα πλαίσια αυτά, το Ελληνικό Χρηματιστήριο, αναπόφευκτα, προσαρμόζει τις κινήσεις του με τις Διεθνείς Αγορές και μάλιστα σε υπερθετικό βαθμό, με δεδομένες τις δομικές αδυναμίες του. Αγνοούνται έτσι οι δημοσιευόμενες εξαιρετικές επιδόσεις των Εισηγμένων Εταιρειών στα 9μηνα, με τις πωλήσεις να καταγράφουν αύξηση πάνω από 15% και την καθαρή κερδοφορία πάνω από 700%, σε σχέση με το 2020. Παράλληλα, η εκκαθάριση των “κόκκινων” δανείων, με τους σχετικούς δείκτες να διαμορφώνονται για όλες τις συστημικές Τράπεζες κάτω από το 10%, δεδομένο που ήδη έλαβε χώρα στη Eurobank, επισκιάστηκε από τους “μαύρους κύκνους” του διεθνούς περιβάλλοντος.
Η κατεύθυνση τις προσεχείς ημέρες θα εξαρτηθεί, παράλληλα με τις εξελίξεις περί του Όμικρον, από οποιαδήποτε ανισορροπία σχετικά με τον πληθωρισμό σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Και η μεταβλητότητα θα είναι μεγάλη, οπότε απαιτούνται αυξημένα αντανακλαστικά, μην αμελώντας ότι οι δύο αυτές οικονομίες καταγράφουν υψηλά 30ετίας στους πληθωρισμούς τους, με τον Πάουελ να εγκαταλείπει πλέον το αφήγημα της «αυτοδιόρθωσης» αυτού. Συμπερασματικά, το μόνο βέβαιο είναι ότι έχει αυξηθεί ο κίνδυνος στην ανάληψη επενδυτικών αποφάσεων, με την έως τώρα κραταιά ανοδική τάση να απειλείται. Με δεδομένο ότι κάθε βαθιά διόρθωση λογίζεται ως ευκαιρία επιλεκτικής τοποθέτησης, θα χρειασθεί υπομονή ώστε να δούμε πού θα κάτσει η μπίλια και πόσο βαθιά θα είναι αυτή η διόρθωση.
Τεχνικά και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, όσο αυτός δίνει κλεισίματα χαμηλότερα της ζώνης 867 – 880, από όπου διέρχονται οι εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων και οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών, τα επιφυλακτικά σενάρια έχουν τον πρώτο λόγο και δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τις 846, 830, 802 (εκθετικός ΚΜΟ 30 μηνών) και 790 μονάδες. Σε περίπτωση θετικής εξέλιξης και κλεισίματος υψηλότερα των 880 μονάδων, οι επόμενες αντιστάσεις στις 895 – 900, 927 (ημερήσιο “stop short”) και η ιδιαίτερα ισχυροποιημένη ζώνη στις 934 – 950 μονάδες. Για τον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης, οι αντιστάσεις στις 2090 – 2122 (διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών), 2130 (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), 2181 (gap), 2234, 2238 (ημερήσιο “stop short) και 2240 μονάδες (gap). Οι στηρίξεις στις 2050 και 2000 – 1994 μονάδες.
Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος σημειώνει κέρδη κατά 0,46% και βρίσκεται στις 2.087,18 μονάδες ο ΟΛΠ και ΕΛΧΑ με 2,3% και 2,08% αντίστοιχα σημειώνουν την μεγαλύτερη άνοδο με την Jumbo, Βιοχάλκο, Motor Oil, Μυτιληναίος και ΟΤΕ να σημειώνουν άνοδο άνω του 1% και η Alpha Bank, Τέρνα Ενεργειακή, Πειραιώς, ΑΔΜΗΕ, Eurobank, Εθνική, Aegean και Λάμδα να ακολουθούν ήπια ανοδικά. Σε αρνητικό έδαφος η ΕΧΑΕ η οποία υποχωρεί κατά 1,33% και η ΔΕΗ, Σαράντης και ΕΥΔΑΠ που σημειώνουν ήπια υποχώρηση.
Διαβάστε ακόμα:
Πώς η μετάλλαξη «Όμικρον» ανατρέπει τα σχέδια της παγκόσμιας βιομηχανίας κρουαζιέρας
Μεγάλα deals αλλάζουν ξανά το «χάρτη» της ποδοσφαιρικής βιομηχανίας (pics)