search icon

Αγορές

Χ.Α: Έντονη μεταβλητότητα – Επιλεκτικές οι κινήσεις των επενδυτών

Η συσσώρευση του τελευταίου μήνα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αναμονή των επενδυτών σχετικά με την πορεία του τουρισμού καθώς και τις θετικές επιπτώσεις που θα έχει το ταμείο Ανάπτυξης στην Ελλάδα, κάτι που αναφέρουν και οι ξένοι οίκοι στα report τους

Με την μεταβλητότητα να είναι έντονη και με τους επενδυτές να προχωρούν σε επιλεκτικές κινήσεις συνεχίζεται η σημερινή συνεδρίαση στο Xρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό δείκτη να καταγράφει απώλειες κατά 0,22% και να είναι στις 878,36 μονάδες, με το χρηματιστήριο Αθηνών μετά τις τελευταίες δυο συνεδριάσεις όπου πρωταγωνιστής ήταν η Alpha Bank να έχει επιστρέψει στην πλάγια κίνηση που κάνει όλον αυτόν τον μήνα στην ζώνη μεταξύ των 880 με 900 μονάδων.

Η συσσώρευση του τελευταίου μήνα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αναμονή των επενδυτών σχετικά με την πορεία του τουρισμού καθώς και τις θετικές επιπτώσεις που θα έχει το ταμείο Ανάπτυξης στην Ελλάδα, κάτι που αναφέρουν και οι ξένοι οίκοι στα report τους. Η Citigroup εκτιμά ότι παρόλο που η Ελληνική οικονομία συνεχίζει να είναι αντιμέτωπη με προκλήσεις μεσοπρόθεσμα η αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ που θα φέρει η εφαρμογή του σχεδίου ανάκαμψης θα είναι σημαντική, ενώ εκτιμά πως τη διετία 2021-2022 η ώθηση θα κινηθεί στο 10%, ενώ το 2023 η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα διαμορφωθεί στο 3,9%, το 2024 στο 3,4% και το 2025 στο 3,3%.

Η Morgan Stanley προβλέπει ότι η Ελλάδα θα δει σωρευτική αύξηση του ΑΕΠ ύψους 12% χάρη στο Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ η S&P εκτιμά ότι μπορεί να ξεπεράσει το 18%, η μεγαλύτερη δηλαδή αύξηση σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες χώρες. Αντίστοιχα σε χθεσινή της έκθεση η Goldman Sachs “ανέβασε” τις εκτιμήσεις και ενώ είχε ευθυγραμμιστεί προηγουμένως με αυτές της ελληνικής κυβέρνησης, για 7% σωρευτική ανάπτυξη στην επταετία, η αμερικανική τράπεζα πλέον προβλέπει πως το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης μπορεί να ωθήσει το επίπεδο του πραγματικού ΑΕΠ της Ελλάδας πάνω από 12% έως το 2026 (δεδομένου ότι το σχέδιο – δάνεια + επιχορηγήσεις – φτάνει το 19% του ΑΕΠ), που είναι και η υψηλότερη εκτιμώμενη ώθηση στην περιοχή, με την Πορτογαλία να ακολουθεί με 8% περίπου, και τις Ιταλία και Ισπανία με 5%.

Επιστρέφοντας στην σημερινή συνεδρίαση και με τον τραπεζικό κλάδο να είναι μοιρασμένος στα πρόσημα ενώ ο ενεργειακός και κατασκευαστικός κλάδος οι οποίοι όλη την χρονιά έχουν οδηγήσει την αγορά πιο ψηλά σήμερα να πιέζονται, οι επενδυτές προσπαθούν να κρατηθούν σε αυτή την ζώνη μεταξύ των 880 με 900 μονάδων με δεικτοβαρείς εταιρείες όπως ο ΟΠΑΠ, Τιτάνας και ΟΤΕ. Βέβαια, η αγορά έχει μπροστά της ένας σημαντικό rebalancing ειδικά στη μετοχή της Eurobank, καθώς η Πέμπτη είναι η τελευταία ημέρα όπου τα funds που ακολουθούν τους δείκτες του οίκου MSCI θα προβούν στις απαραίτητες συναλλαγές ώστε να ευθυγραμμιστούν με τις αλλαγές που προέκυψαν από την εξαμηνιαία αναθεώρηση του οίκου.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης η Aegean με 1,5% σημειώνει τα περισσότερα κέρδη και ακολουθούν ήπια ανοδικά ο ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ, Τιτάνας, Alpha Bank, ΕΧΑΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ, Eurobank και Βιοχάλκο. Σε αρνητικό έδαφος και με την μεγαλύτερη πτώση η Εθνική με 2,29% και ακολουθούν ο Φουρλής με 1,6% και η Λάμδα με 1,55% ενώ ήπια πτωτικά κινούνται η Jumbo, Μυτιληναίος, ΑΔΜΗΕ, Σαράντης, Motor Oil, ΓΕΚ Τέρνα, Coca Cola, ΔΕΗ, Πειραιώς και Ελλάκτωρ.

Τεχνικά δεν έχει αλλάξει κάτι από την έναρξη της συνεδρίασης με τον Γενικό δείκτη να συνεχίζει σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, από την αντοχή των στηρίξεων στις 863 (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών) και 850 μονάδων, να κριθεί αν αυτός θα επιστρέψει πλαγιοανοδικά, ή θα βάλει σε δοκιμασία τις επόμενες στηρίξεις στις 813 (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων) και 809 – 795 μονάδες. Για την σχετική αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας πρώτο ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 887 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) και 895 – 908 μονάδες.

Σε αυτή την περίπτωση οι 915 (ημερήσιο “stop short”) και 950 μονάδες, μπορεί να επιστρέψουν στο “στόχαστρο” των αγοραστών. Το καθοδικό “χάσμα” των 2240 μονάδων, ήταν και παραμένει ο μεγάλος στόχος των “buyers” στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης, με ενδιάμεσες αντιστάσεις στις 2148 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), 2185, 2200, 2216 (ημερήσιο “stop short”) και 2230 μονάδες. Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, οι πρώτες στηρίξεις στις 2106, 2085 (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών), 2077, 2070 και η εξαιρετικά ισχυροποιημένη ζώνη στήριξης στις 1974 – 1956 μονάδες, από όπου διέρχονται οι εκθετικοί ΚΜΟ 200 και 30 εβδομάδων.

Διαβάστε ακόμη:

Νέο Ε1: Ποιοι γλιτώνουν τεκμήρια και φόρους για ενοίκια που δεν εισέπραξαν

Στουρνάρας: Να μην επιβραδύνει τις αγορές ομολόγων η ΕΚΤ – Δεν έχουμε βγει από την κρίση

«Ξεμπλοκάρει» η μεγάλη επένδυση για το εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο

Exit mobile version