Με έντονη μεταβλητότητα ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση στο χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό δείκτη να είναι στις 831,58 μονάδες και να υποχωρεί κατά 0,17% με την τράπεζα Πειραιώς να είναι και σήμερα από την αρχή της συνεδρίασης η μετοχή που δέχεται τις περισσότερες εντολές πώλησης και να διαπραγματεύεται με απώλειες 5,5% ενώ έφτανε να χάνει μέχρι και 13%, με τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες να είναι θετικές.
Με 7 συνεδριάσεις μαζί με την σημερινή να απομένουν για να ολοκληρωθεί ο Μάρτιος (αργία η Πέμπτη 25 Μαρτίου) οι μεν long ξεκινούν, στην σημερινή συνεδρίαση με μικρό μεν προβάδισμα, που τους δίνει το περιθώριο 20-25 μονάδων (για τον Γενικό δείκτη) οι δε short έχοντας βγάλει μέρος των σπασμένων μέσω των πωλήσεων τους στα τραπεζικά χαρτιά, ειδικότερα από την Πειραιώς προσβλέπουν σε περαιτέρω επιβάρυνση του κλίματος στον κλάδο-κλειδί.
Ένα θετικό στοιχείο για τα long χαρτοφυλάκια είναι η επιβεβαίωση του αξιόχρεου της Ελλάδας στην βαθμίδα ΒΒ (LOW) με σταθερό trend από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS την Παρασκευή με τον οίκο να αναφέρει ότι το σταθερό trend αντανακλά την άποψη ότι η Ελλάδα εισήλθε στην τρέχουσα κρίση μετά από σειρά ετών με δημοσιονομική υπεραπόδοση, η οποία σε συνδυασμό με τα υψηλά ταμιακά αποθέματα παρέχει στην χώρα κάποια δημοσιονομική δυνατότητα να αντιμετωπίσει τον αντίκτυπο της κρίσης.
Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης ο οποίος σημειώνει πτώση 0,18% και είναι στις 2.000,76 μονάδες η Motor Oil με 1,8% σημειώνει την μεγαλύτερη άνοδο και ακολουθούν τα Ελληνικά Πετρέλαια με 1,7%, Τιτάνας με 1,53%, Εθνική Τράπεζα με 1,34%, Σαράντης με 1,14% και Alpha Bank και Eurobank με 1,12% και 1,1% αντίστοιχα με την Τέρνα Ενεργειακή, Λάμδα, ΓΕΚ Τέρνα και Μυτιληναίος να σημειώνουν ήπια άνοδο.
Σε αρνητικό έδαφος και εκτός της Πειραιώς είναι η Aegean με 7,08%, ΔΕΗ με 2,27%, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ με 1,78% και 1,58% αντίστοιχα με τις ΟΛΠ, Ελλάκτωρ, Coca Cola, Βιοχάλκο, Jumbo και Φουρλής να είναι ήπια αρνητικές. Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης μετά από έξι εβδομάδες ανόδου και αφού κατέγραψε νέο υψηλό 13 μηνών στη συνεδρίαση της Τετάρτης υποχώρησε γρήγορα προς τις 830 μονάδες.
Στα θετικά των ημερών της διόρθωσης είναι η αποφόρτιση της υπεραγορασμένης εικόνας των ταλαντωτών μετά από ένα τριήμερο συνεχών πωλήσεων. Λόγω της ταχύτητας της ανόδου που προηγήθηκε αλλά και της κλίσης της ανόδου, τα κομβικά σημεία της τάσης απέχουν 30 μονάδες από τα τρέχοντα επίπεδα. Οι κινητοί μέσοι των 30 και 50 ημερών κινούνται ανοδικά στο εύρος 802/794 μονάδες, επίπεδο το οποίο συνιστά και την πρώτη βραχυπρόθεσμη στήριξη.
Προς το παρόν η πτώση έχει χαρακτηριστικά διόρθωσης καθώς και ο MACD φαίνεται να επιμένει ανοδικά ακόμα και στο ενδεχόμενο υποχώρησης προς τα επίπεδα στήριξης. Σε αυτό το επίπεδο φαίνεται να συνηγορεί και η πλαγιοανοδική γραμμή στήριξης που διέρχεται από τις 726 και 777 μονάδες. Η ένταση με την οποία η αγορά θα βρει “πάτημα” στο εν λόγω επίπεδο θα προσδιορίσει και τον χαρακτήρα της κίνησης από τις 861 μονάδες.
Η μεγάλη εικόνα παραμένει αισιόδοξη τα δεδομένα θα αλλάξουν μόνο σε ενδεχόμενη διάσπαση και κλείσιμο κάτω από τις 800 μονάδες. Συμπερασματικά θα αναμέναμε τη συνέχιση των ταλαντώσεων που προκαλούν τα τραπεζικά απόνερα στις επόμενες συνεδριάσεις, ενδεχομένως σε πιο μικρή έκταση καθώς ο κλάδος έχει ισχυρό αποτύπωμα στη διαμόρφωση της ψυχολογίας και ακολούθως στην τάση της Αγοράς.
Διαβάστε ακόμα:
Ebury: Η κίνηση στα επιτόκια των ΗΠΑ μονοπωλεί το ενδιαφέρον των αγορών
Κατάρρευση στο Χρηματιστήριο της Τουρκίας μετά το νέο «γκρέμισμα» της λίρας
Bitcoin: Πιθανόν και στα $300.000 – Όταν σκάσει όμως η φούσκα δεν θα υπάρξει επιστροφή