search icon

Αγορές

Χ.Α: Αρνητικό γύρισμα με ήπιες απώλειες – Στο -25% η Πειραιώς

Κυριαρχούν οι επιλεκτικές τοποθετήσεις και οι ήπιες ρευστοποιήσεις κερδών των συνεδριάσεων από το πρώτο 10ήμερο του μήνα

Σε αρνητικό έδαφος συνεχίζει το χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό δείκτη να σημειώνει απώλειες 0,42% και να είναι στις 872,90 μονάδες με τους επενδυτές και στην σημερινή συνεδρίαση να προχωρούν σε επιλεκτικές τοποθετήσεις και σε ήπιες ρευστοποιήσεις κερδών των συνεδριάσεων από το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου.

Η αγορά περίμενε αυτή την διόρθωση μιας και οι δείκτες είχαν εισέλθει σε υπεραγορασμένες περιοχές, ενώ και οι μετοχές οι οποίες είχαν οδηγήσει την αγορά πιο ψηλά παρουσίαζαν όλη την προηγούμενη εβδομάδα κόπωση.

Το κυρίαρχο στοιχείο της σημερινής συνεδρίαση είναι η μετοχή της Πειραιώς όπου ξεκλείδωσε μετά από δυο συνεχόμενα limit down και αυτή την στιγμή παρουσιάζει απώλειες 25%, στην τιμή του 1,7490 ευρώ.

Σήμερα άνοιξε το βιβλίο προσφορών της αύξησης της Πειραιώς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό το οποίο ανάλογα με την ζήτηση που θα παρουσιάσει στο εξωτερικό θα καθορίσει και την τιμή στην οποία θα αγοράσουν μετοχές και οι υφιστάμενοι επενδυτές. Η τελική απόφαση της αύξησης ανέβηκε σε επίπεδα κεφαλαίων στα 1,2 – 1,38 δισ. ευρώ και αυτό είναι καλό, γιατί φαίνεται ότι η επιδίωξη είναι ο ισολογισμός να τελειώσει μια και καλή με τις εκκρεμότητες των “κόκκινων” δανείων και να έρθει κοντά στους μέσους όρους της Εθνικής και της Eurobank, που είναι οι προχωρημένες στην πρόοδο μείωσης των “κόκκινων” δανείων.

Επιπλέον, η Πειραιώς “καθαρίζει” και με την άσκηση των “τεστ αντοχής”, αφού πριν τις τιτλοποιήσεις του 2021 θα έχει δείκτες βασικών κεφαλαίων στο 16,9%. Ο Μέτοχος που θα αγοράσει στο εύρος 1,00 – 1,15 ευρώ, πρακτικά αγοράζει ενσώματη καθαρή θέση μεταξύ 0,25 και 0,29 της αξίας της. Η σχέση αυτή προκύπτει από τη μείωση των κεφαλαίων κατά 4,1 δισ. ευρώ, που είναι το κόστος των επόμενων δύο τιτλοποιήσεων, συν το κέρδος από α) την πώληση των POS β) την πώληση Ελληνικών ομολόγων και γ) το προ προβλέψεων εισόδημα που θα κατεβάσει στην τελική γραμμή η Τράπεζα το 2021. Δεδομένου ότι Εθνική και Eurobank βρίσκονται σε μια σχέση προσαρμοσμένης αποτίμησης στο 0,50x και 0,57x για τις επόμενες τιτλοποιήσεις με NPEs σε μονοψήφιο νούμερο, το δυνητικό περιθώριο έως το 0,5x κυμαίνεται από 95 έως 78%.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης ο οποίος σημειώνει απώλειες 0,41% και είναι στις 2.116,26 μονάδες η Eurobank με 1,17% σημειώνει τα περισσότερα κέρδη και ακολουθούν ήπια ανοδικά η Βιοχάλκο, Aegean, Σαράντης, Μυτιληναίος και Alpha Bank.

Σε αρνητικό έδαφος και με τις μεγαλύτερες απώλειες μετά την Πειραιώς η Motor Oil με 3,76% με την μετοχή να πιέζεται λόγω των αποτελεσμάτων και με την μη διανομή μερίσματος, η ΓΕΚ Τέρνα με 1,94%, η Εθνική με 1,4%, τα Ελληνικά Πετρέλαια με 1,22% και τα ΕΧΑΕ με 1,025 ενώ ήπια καθοδικά ακολουθούν ο ΟΠΑΠ, Φουρλής, Τιτάνας, Jumbo, Ελλάκτωρ, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΛΠ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, Λάμδα, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ και Coca Cola.

Διαβάστε ακόμη:

Γεραπετρίτης: Στόχος το άνοιγμα της εστίασης μετά το Πάσχα

Δημοσκόπηση σοκ για το CDU: Πρώτο κόμμα οι Πράσινοι

120 δόσεις: Παράταση ρύθμισης για ελεύθερους επαγγελματίες

 

Exit mobile version