Προσπάθεια αντίδρασης από το χθεσινό mini sell off στην έναρξη της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει κέρδη κατά 0,64% και να βρίσκεται στις 897,94 μονάδες. Η αγορά έχει ευθυγραμμιστεί με την πορεία των διεθνών αγορών οι οποίες σήμερα αντιδρούν από την χθεσινή πτώση λόγω των γεγονότων καταρχάς της Evergrande και της επερχόμενης πιθανής πτώχευσης της μιας και οι συνολικές οφειλές της φθάνουν τα 305 δισεκατομμύρια δολάρια με τους Εποπτικούς Φορείς να προειδοποιούν πως “εάν η εταιρεία πτώχευε, θα μπορούσε να πυροδοτήσει κρίση σε ολόκληρο το Κινεζικό Χρηματοοικονομικό Σύστημα.
Κατά δεύτερον οι αγορές αντιδρούν στην επερχόμενη τακτική συνεδρίαση της Fed στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου με τον πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας, Τζέρομ Πάουελ, να παραχωρεί συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης ενώ θα ακολουθήσει και η συνεδρίαση της Τράπεζας της Αγγλίας την Πέμπτη.
Μέσα σε αυτό το κλίμα δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι η χτεσινή πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, πρώτον ήλθε να αποδείξει πόσο “fake” ήταν το ανοδικό κλείσιμο της Παρασκευής, καθαρά και μόνο λόγω του rebalancing και δεύτερον να επιβεβαιώσει τις ανησυχίες όλων όσων, εδώ και καιρό, επισήμαιναν την αδυναμία του Γενικού Δείκτη να κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα και το τι θα μπορούσε να συμβεί αν οι Διεθνείς Αγορές προχωρούσαν σε ουσιαστικότερη διόρθωση.
Αυτό που προβληματίζει τους επενδυτές είναι ότι αυτή η αδυναμία της αγοράς να κινηθεί υψηλότερα συνεχίζεται από τον Απρίλιο όταν μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα τα θετικά νέα για την Ελληνική οικονομία είναι συνεχή με τελευταίο την αναβάθμιση από την DBRS του αξιόχρεου της Ελληνικής Δημοκρατίας καθώς και της αναβάθμισης από την Moody’s της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης του αξιόχρεου των καταθέσεων των Εθνικής, Eurobank, Αlpha Bank και Πειραιώς.
Ειδικότερα, η Moody’s αναβάθμισε την αξιολόγηση της Εθνικής, της Eurobank και της Αlpha Bank σε “Β2”, από “Caa1” και της Πειραιώς σε “B3”, από “Caa2” με το οutlook και για τις τέσσερις Τράπεζες να είναι θετικό. Τεχνικά αν ο Γενικός Δείκτης χάσει την ζώνη 904 – 888 από όπου διέρχονται οι ΚΜΟ 30, 60 και 90 ημερών, οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 870 (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), 853 – 848 (διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών), 836 και 800 – 795 μονάδες. Παραμένουν οι αντιστάσεις στις 917, 930 και 949 – 950 μονάδες.
Προσοχή κλείσιμο χαμηλότερα των 892 μονάδων, δίνει ημερήσιο σήμα εξόδου. Για τον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης, έκλεισε το “gap” στις 2184 μονάδες, ενώ χάθηκε και η πρώτη στήριξη στις 2174 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών). Οι επόμενες στηρίξεις στις 2144 (ημερήσιο “stop long”), 2095 και 1994 μονάδες.
Για τη σχετική βελτίωση της τεχνικής εικόνας, χρειάζεται κλείσιμο υψηλότερα των 2234 μονάδων, το οποίο θα ενεργοποιήσει μπαράζ από κινήσεις “stop short”. Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος σημειώνει κέρδη κατά 0,67% και βρίσκεται στις 2.170,13 μονάδες, η Εθνική με 2,05% σημειώνει τα περισσότερα κέρδη και ακολουθούν με κέρδη άνω του 1% η Alpha Bank, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, Πειραιώς, Aegena, ΕΧΑΕ και Σαράντης με την ΔΕΗ, Λάμδα, Coca Cola, Motor Oil, Τιτάνας, Βιοχάλκο, ΕΥΔΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, Eurobank και ΟΠΑΠ να ακολουθούν ήπια ανοδικά. Σε αρνητικό έδαφος με ήπιες απώλειες ΟΤΕ και ΕΛΧΑ με την μετοχή του ΟΛΠ να είναι αμετάβλητη.
Διαβάστε ακόμη:
Universal Music Group: «Άλμα» άνω του 35% για τη μετοχή στο ντεμπούτο της στο χρηματιστήριο
Attica Bank: Ολοκληρώθηκε η συναλλαγή τιτλοποίησης Omega αξίας 1,285 δισ. ευρώ
ManpowerGroup: Απάντηση της εταιρείας για τις συμβάσεις της efood