Το ιαπωνικό νόμισμα αυξήθηκε κατά περίπου 8% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, κάτι που σηματοδοτεί για πολλούς αναλυτές το τέλος του δημοφιλούς “carry trade” μεταξύ γιεν και δολαρίου, μία πρακτική κατά την οποία ένας επενδυτής δανείζεται σε ένα νόμισμα με χαμηλά επιτόκια, όπως το γιεν, και επανεπενδύει τα έσοδα σε ένα νόμισμα με υψηλότερο ποσοστό απόδοσης, σε ευρώ ή δολάριο συνήθως.
H ισοτιμία του ιαπωνικού νομίσματος ενισχύθηκε απότομα αφού η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) αύξησε το επιτόκιο αναφοράς της την περασμένη εβδομάδα και αποφάσισε να περιορίσει τις αγορές ιαπωνικών κρατικών ομολόγων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κλείσει ένα πολύ επικερδές curry trade μεταξύ γιεν και δολαρίου, αποσταθεροποιώντας τις αγορές και πυροδοτώντας κύμα πωλήσεων.
Κινητήρια δύναμη στις διεθνείς αγορές ήταν εδώ και καιρό η συναλλαγματική ισοτιμία του γιεν, σύμφωνα με τον Ράσελ Νάπιερ, συνιδρυτή του portal ERIC, ο οποίος έκρουσε καμπανάκι, λέγοντας ότι τα νέα δεδομένα θα πρέπει να αφορούν όσους «επικεντρώνονται πλήρως στην εσωτερική δυναμική των ΗΠΑ στην προσπάθειά τους να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα των τιμών».
Ο Νάπιερ θεωρεί ότι οι επενδυτές έχουν λάβει μια γεύση από τις συνέπειες που μπορεί να έχει στις αμερικανικές χρηματοοικονομικές αγορές μια αλλαγή στη ιαπωνική νομισματική πολιτική. «Το ότι υπάρχει τόσο ισχυρή σχέση μεταξύ της διάρθρωσης της νομισματικής πολιτικής στην Κίνα και την Ιαπωνία και τις τιμές του αμερικανικού ενεργητικού θα προκαλέσει τεράστιο σοκ στους περισσότερους Αμερικανούς επενδυτές», δήλωσε ο Νάπιερ.
«Η πλέον εμφανής ευπάθεια των τιμών των αμερικανικών μετοχών στην άνοδο της συναλλαγματικής ισοτιμίας του γιεν προειδοποιεί για τις συνέπειες για τις τιμές του αμερικανικού ενεργητικού στον ανεπτυγμένο κόσμο γενικότερα από τις αλλαγές νομισματικής πολιτικής στα Ανατολικά», ανέφερε ο Νάπιερ.
Ο ίδιος επικαλέστηκε το πρόσφατο ράλι στο ιαπωνικό νόμισμα ως παράδειγμα όπου οι πιέσεις πώλησης από επενδυτές που επιδιώκουν να αποπληρώσουν το χρέος τους σε γιεν είχε ωθήσει τις τιμές των αμερικανικών μετοχών προς τα κάτω, ενώ οι αποδόσεις του αμερικανικού δημόσιου χρέους συνέχισαν να μειώνονται.
Σημειώνεται ότι οι αμερικανικές μετοχές ξεκίνησαν τον μήνα με απότομη πτώση, καθώς τα νέα στοιχεία προκάλεσαν φόβους για επιδείνωση των προοπτικών της αμερικανικής οικονομίας. Τα αδύναμα στοιχεία έκαναν τους επενδυτές να ανησυχήσουν ότι η Fed μπορεί να βρίσκεται πίσω από την καμπύλη στη μείωση των επιτοκίων για να αποτρέψει μια ύφεση.
Ο Κέντρικ Τσέχαμπ της εταιρείας ερευνών BMI, δήλωσε ότι υπάρχει ένας συνδυασμός παραγόντων που «κάνει παιχνίδι» κατά τη διάρκεια των τελευταίων περίπου 10 ημερών. Ωστόσο, επέμεινε ότι η διόρθωση αυτή είναι απολύτως φυσιολογική αυτή την χρονική περίοδο.
«Πρώτα απ’ όλα, η αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας και η στάση της προκάλεσε έκρηξη των συναλλαγών σε carry trade σε βραχυπρόθεσμo ορίζοντα. Ακολούθησαν τα στοιχεία μεταποίησης στις ΗΠΑ και για την αγορά απασχόλησης που φόβισαν τις αγορές», δήλωσε ο Τσέχαμπ. «Και μετά μέσα σε μια νύχτα, είδαμε μεγάλη αστάθεια σε ορισμένα από τα εταιρικά αποτελέσματα κορυφαίων εταιρειών. Και όλα αυτά οδήγησαν τις αγορές μετοχών, οι οποίες ήταν αρκετά ακριβές, ακόμη χαμηλότερα», εξήγησε.
Διαβάστε ακόμη:
Tα ακριβότερα περιπολικά στον πλανήτη βρίσκονται στο Ντουμπάι
Μύκονος: Γιατί φέτος είναι μειωμένες οι τιμές κατά 20% – 30% στις ενοικιαζόμενες βίλες
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ