Η Capital Economics προχωρά σε έναν κατάλογο με τους βασικούς κινδύνους που πρέπει να προσέξουν οι επενδυτές τους επόμενους 12 μήνες και προβλέψεις για το τι μπορεί να πάει στραβά και τι σωστά την επόμενη χρονιά.
«Πολλά από τα γεγονότα ή τους “κινδύνους” που θα μπορούσαν να ανατρέψουν τις προβλέψεις μας για το 2025 είναι ουσιαστικά απρόβλεπτα και επεισόδια όπως η πανδημία και οι πόλεμοι. Περιλαμβάνουν επίσης κινδύνους που πάντα υπάρχουν όπως μια μεγάλη κυβερνοεπίθεση ή διακοπή λειτουργίας της πληροφορικής, ή ακόμη και ένα ηλιακό χτύπημα. Σε γεωπολιτικό επίπεδο, οποιαδήποτε προσπάθεια της Κίνας να διεκδικήσει εξουσία επί της Ταϊβάν θα είχε σημαντικές μακροοικονομικές και αγοραίες συνέπειες, αν και αυτό χαρακτηρίζεται καλύτερα ως ένα γεγονός “χαμηλής πιθανότητας-υψηλού αντίκτυπου” για το επόμενο έτος», εξηγεί ο οίκος.
H λίστα με τους κινδύνους που ξεχωρίζει η Capital Economics είναι οι ακόλουθοι:
Κίνδυνος #1: Παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος, μέτριος κίνδυνος- μέτριας-υψηλής επίπτωσης. Οι βασικοί παράγοντες ενεργοποίησης είναι και οι άλλες χώρες αντιδρούν επιθετικά στους δασμούς των ΗΠΑ. Αυτό θα μπορούσε να καταλήξει σε έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο, ο οποίος, ενώ θα μπορούσε να πάρει πολλές μορφές, στην ακραία περίπτωση θα μπορούσε να μειώσει το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 2-3%.
Κίνδυνος #2: Ο πληθωρισμός αναζωπυρώνεται (ξανά), χαμηλός προς μέτριος κίνδυνος- υψηλού αντίκτυπου. Οι βασικοί παράγοντες που επιδρούν είναι η ευρεία αύξηση των δασμών, τα εκτεταμένα μέτρα για τον περιορισμό της μετανάστευσης, η δημοσιονομική επέκταση. Αν τα σχέδια για τη σύσφιξη της δημοσιονομικής πολιτικής στις προηγμένες οικονομίες αναβληθούν, το αποτέλεσμα θα είναι (ακόμη) μεγαλύτερα δημοσιονομικά ελλείμματα από αυτά που προβλέπουμε σήμερα και υψηλότερα ποσοστά υποκείμενου πληθωρισμού.
Κίνδυνος #3: Δημοσιονομικά λάθη, υψηλός κίνδυνος- μέτρια επίπτωση. Οι βασικές αιτίες θα είναι προσπάθειες να προωθηθούν πρόσθετες φορολογικές μειώσεις που χρηματοδοτούνται από το έλλειμμα στις ΗΠΑ, ενώ η αίσθηση στις αγορές είναι ότι οι δημοσιονομικές προστατευτικές επιλογές στις προηγμένες οικονομίες γενικότερα αποδυναμώνονται. Αν μια δημοσιονομικά προκαλούμενη κρίση προκαλέσει ρωγμές στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, τότε οι μακροοικονομικές συνέπειες θα είναι πολύ μεγαλύτερες.
Κίνδυνος #4: Η φούσκα της χρηματιστηριακής αγοράς σκάει, μέτριος κίνδυνος- χαμηλός-μέτριος αντίκτυπος. Οι βασικοί παράγοντες θα μπορούσαν να είναι τα απογοητευτικά κέρδη των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών και οι ενδείξεις επιβράδυνσης της εξάπλωσης της τεχνητής νοημοσύνης. Αν η φούσκα των μετοχών σκάσει το 2025, τότε θα είναι η καθοριστική ιστορία της αγοράς – αλλά πιθανότατα όχι η μακροοικονομική – της χρονιάς.
Κίνδυνος #5: Ενεργειακό πλεόνασμα, μέσος-υψηλός κίνδυνος- μέτρια επίπτωση. Οι βασικοί παράγοντες είναι ότι ο ΟΠΕΚ+ αυξάνει υπέρμετρα την παραγωγή. Αν οι τιμές του πετρελαίου πέσουν στα 60 δολάρια, ο πληθωρισμός στις χώρες θα μπορούσε να μειωθεί κατά 0,2% μονάδες. Αν πέσουν στα 40 δολάρια, κάτι που ακούγεται ακραίο αλλά είναι εύλογο, τότε ο πληθωρισμός στις αναπτυγμένες οικονομίες θα μπορούσε να μειωθεί κατά περίπου 0,4% μονάδες. Αυτό θα ενίσχυε τα πραγµατικά εισοδήµατα των νοικοκυριών, ιδίως στις µεγάλες χώρες εισαγωγής ενέργειας, όπως αυτές της Ευρώπης.
Κίνδυνος #6: Όλα τα θετικά σενάρια για την ανάπτυξη πραγματοποιούνται, μέσος κίνδυνος- υψηλός αντίκτυπος. Οι βασικοί παράγοντες θα πρέπει να διευκολυνθούν από την ταχύτερη αύξηση της παραγωγικότητας. Συνολικά, αυτό θα ωθήσει την πρόβλεψη για την αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2025 από 3% περίπου σε 4%. Αυτό θα απαιτούσε πολλά να πάνε καλά και να μην υλοποιηθεί κανένας από τους καθοδικούς κινδύνους που προσδιορίστηκαν παραπάνω. Όμως η πιθανότητα βελτιωμένων επιδόσεων το 2025 αποτελεί χρήσιμο αντίβαρο στην απαισιοδοξία που έχει εμφανιστεί σε ορισμένα τμήματα του σχολιασμού τους τελευταίους μήνες.
Διαβάστε ακόμη
Eurostat: Στο 3% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Νοέμβριο – Στο 2,2% στην ευρωζώνη (γράφημα)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα